Domene

Ustvarite dobro ime na spletu s pomočjo domenske končnice

Spletni naslov je sestavljen iz domene in domenske končnice. Ne glede na to, kakšnega projekta se boste lotili, če je ta vezan na splet, potem je domena eden izmed najpomembnejših elementov. Njeni izbiri morate nameniti posebno pozornost, prav tako pa ne smete pozabiti na izbiro ustrezne domenske končnice. Ta namreč do neke mere ponazarja, za kakšno vrsto spletne strani gre in kakšne vsebine lahko uporabnik na njej sploh pričakuje. V večini primerov se boste tako morali odločiti za dobro ime domene, pa naj gre za novo spletne stran za podjetje, blog ali spletno trgovino.

Kako izbrati pravo domeno za svojo spletno stran? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako se lotiti te izjemno pomembne naloge.

Zlata pravila pri izbiri domene

Posla nikoli ne prepuščajte naključju, zato temeljito preverite vsak korak, ki ga naredite. Če je to ustvarjanje spletne strani, potem dodatno pozornost namenite izbiri spletnega naslova, ki sestoji iz domene in domenske končnice. Oba elementa sta izjemnega pomena, zato ju ne izbirajte naključno in mimogrede.

1. Seznam besed za vašo domeno

Najbolj zahteven del registracije domene je iskanje ustreznega imena in domenske končnice, ki kar najbolje opišejo vašo spletno stran. Svetujemo vam, da si izpišete nekaj ključnih besed in želenih domenskih končnic, ki si jih najbolj želite. Pri tem pazite, da ime odraža storitev, s katero se ukvarjate (če prodajate avtomobilske gume, potem lahko izberete ime avto gume, kupi gume, kupi avto gume ali nekaj podobnega). Nato lahko začnete z ustvarjanjem kombinacij besed in končnic – če je želena kombinacija še prosta, lahko preverite na Preveri.si.

2. Izbira poznane domenske končnice

Ste vedeli, da ljudje veliko raje klikajo na spletne naslove, ki so opremljeni s poznanimi domenskimi končnicami, kot so .com/.net/.org? Med zaupanja vredne sodijo tudi domena .info ter domena .si in domena .eu, ki sta nacionalno in geografsko vezani (zanju je potrebno izpolnjevati določene pogoje). Če si želite zgraditi resno spletno predstavitev, so uveljavljene domenske končnice za vas najboljša rešitev. Ljudje jim namreč še vedno najbolj zaupajo.

3. Bodite unikatni

Pri izbiri imena za svojo spletno stran bodite izvirni in nikakor ne kopirajte imen že uveljavljenih podjetij. Ne le, da je slednje v nekaterih primerih celo nezakonito, uporabniki lahko vašo stran hitro zamenjajo z eno od popularnih strani stranmi, kar vam zagotovo ne bo delalo usluge. Pozorni bodite tudi na pravilno črkovanje, izogibajte se simbolom, ločilom in deljenju imen. Tudi uporaba kratic in okrajšav ni najboljša ideja, saj bodo uporabniki, ki prvič slišali za vas, težko vedeli kaj slednja sploh pomeni.

4. Kratko in jedrnato

Predolgi spletni naslovi s težko zapomnljivim domenskim imenom niso voda na vaš mlin. Ljudje si bodo veliko hitreje zapomnili kratko in jedrnato ime, brez zahtevnih besed in neskončno dolgih besednih zvez. S pomočjo lahko zapomnljive domene boste tudi veliko lažje gradili na prepoznavnosti vašega podjetja in znamke.

5. Upoštevajte avtorske pravice in pravice blagovnih znamk

Primeri kršenja avtorskih pravic je izjemno redka, vendar pa vas v primeru da jo storite, lahko stane vaše izbrane domene in s tem uspeha na spletu. Da boste prepričani, da izbrano ime nikakor ne krši pravic, lahko preverite na spletni strani Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino, s klikom na Znamke.

6. Zakupite večje število domen

Gre predvsem za praktičen nasvet, s pomočjo katerega se boste izognili predvsem težavam z zamenjavo vašega podjetja za nekega drugega, ki je registriral spletno stran pod istim imenom, a z drugo domensko končnico. V takih primerih lahko sicer sprožite domenski spor, vendar gre za dodaten stres, ki se mu lahko enostavno izognete. Ste pripravljeni investirati v svojo spletno predstavitev? Potem zakupite več domenskih končnic.

7. Številke in vezaji niso najboljša izbira

V kolikor ni potrebe po uporabi številk ali vezajev, se jih izognite. Oboji namreč vplivajo na težje pomnjenje imena vašega podjetja. Vplivajo lahko tudi na slabše uvrščanje v Google iskalniku, kar bistveno poslabša promet na vaši spletni strani.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov bo vaš vstop v spletni svet veliko enostavnejši in prijetnejši. V kolikor niste prepričani o ustreznosti izbire domene in domenske končnice, se lahko obrnete na naše strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali. Pokličete nas lahko na 01 / 600 10 50 ali pa nam pišete na info@zabec.net.

Related Posts