WordPress

WordPress vzdrževanje: žabja Klinika za splet

Vsakdo, ki se želi predstaviti širši publiki se odloči za vstop na svetovni splet. To storite tako, da ustvarite svojo spletno stran. Slednjo lahko sicer s pomočjo različnih programov naredite sami, vendar pa se za profesionalno pojavnost večina podjetij raje odloči, da za njeno izdelavo najamejo strokovnjaka. Pri podjetju Zabec.net pa poleg izdelave spletnih strani z WordPress, ponujamo tudi storitev WordPress vzdrževanje.

Mnogi se boste ob tem vprašali, zakaj sploh potrebujete vzdrževanje spletne strani? Naj pojasnimo na primeru hiše: zgradite si dom, v katerega vložite veliko svojega časa, truda in denarja. Nato se vanj vselite s svojo družino. Če želite, da vam zgrajena nepremičnina dolgo in dobro služi, morate za njo skrbeti – urejati okolico, čistiti in se po potrebi lotiti manjših in večjih popravil. Enako je s spletno stranjo. Tudi ta namreč občasno potrebuje prenovo, posodobitev ali katero drugo nujno posredovanje. Zabec.net je zato v svojih vrstah sestavil ekipo izkušenih strokovnjakov, ki poleg rednih posodobitev, izvajajo tudi hipno pomoč – ko se soočite s težavo nas pokličete, mi pa hitro in učinkovito rešimo nastali problem. Naša Klinika za splet tako predstavlja eno izmed naših zanesljivih storitev, ki ji lahko popolnoma zaupate.

Platforma WordPress

WordPress je programska oprema, ki je zasnovana na ravni, ki je razumljiva vsakomur. Glavno vodilo njegovih ustvarjalcev je zagotoviti jasno in enostavno uporabo, razumevanje in hitro nastavljanje funkcij, ki jih platforma ponuja ter ustvarjanje vsebin, ki so uporabnikom privlačne in zanimive.

Poleg tega pa je platforma primerna tudi za tiste najbolj zahtevne uporabnike, saj poleg osnovnih ponuja tudi naprednejše in zmogljivejše funkcije za rast in uspeh spletne strani. Zabec.net je del družbe za strateško načrtovanje, Humanfrog. Ena izmed njihovih kompetenc je tudi izdelava naprednih spletnih strani. Pri svojem delu uporabljajo različne platforme, sama izdelava pa upošteva vse zakonitosti, ki so ključne za vašo dobro spletno prezentacijo (dizajn, tehnično ozadje, SEO optimizacija).

Danes se bomo dotaknili tistih strani, ki so izdelane s pomočjo svetovno razširjene platforme WordPress, predvsem pa si želimo razjasniti, zakaj je odločitev za strokovno WordPress vzdrževanje tako zelo pomembno.

Kaj združuje WordPress vzdrževanje?

Vzdrževanje WordPress strani je skupek različnih dejavnosti, ki kot celota skrbijo za nemoteno delovanje, varnost in vse potrebne posodobitve. Ena izmed glavnih nalog, ki jih izvaja naša ekipa v okviru storitve Klinika za splet, je redno mesečno posodabljanje spletne strani, ki vključuje posodobitve celotnega sistema: jedra, tem in vtičnikov. Vsaka stran je zavarovana tudi z varnostno kopijo, ki je neprecenljive vrednosti v primeru, da se spletna stran sesuje ali vanjo vdrejo nepridipravi. S pomočjo različnih zanesljivih varnostnih sistemov pa ves čas skrbimo, da do tega sploh ne pride.

Kljub temu, da se redne dejavnosti izvajajo na mesečni, tromesečni ali letni ravni, vzdrževalci vedno in takoj ukrepajo v primerih, ko se pojavi grožnja. Takrat se zakrpa morebitne varnostne luknje, posodobi sistem ali kako drugače prepreči katastrofo. Z nami ob strani ste lahko vedno brezskrbni in varni.

Posodabljajte, posodabljajte in še enkrat – posodabljajte!

Glavni razlog za redno posodabljanje jedra, vtičnikov (ang. plugins) in tem je v zagotavljanju varnosti. Številne raziskave namreč kažejo, da se kar 50% vseh spletnih vdorov zgodi prav zaradi neposodobljenih tem in vtičnikov. Nove verzije pa hkrati prinašajo nove funkcionalnosti in možnosti pri uporabi strani. Izboljšave bistveno vplivajo na višjo hitrost spletne strani, povečajo njeno zmogljivost in posledično zagotovijo boljšo uporabniško izkušnjo. Med posodabljanjem se odpravijo tudi vsi hrošči (ang. bugs), ki so bili odkriti v vmesnem času in so zelo pogosti pri starejših verzijah.

Zelo pomemben razlog za posodabljanje je med drugim tudi zagotavljanje združljivosti. Ker se razvijalci tem in vtičnikov vedno ravnajo po trenutno aktualni verziji WordPress, se lahko zgodi, da neposodobljena različica ne bo podpirala nove teme in ta posledično ne bo pravilno delovala. Zgodi pa se lahko tudi obratno – neposodobljena tema ne bo nujno delovala na najnovejši različici WordPress. Doslednost pri izvajanju posodobitev predstavlja bistven korak k stabilnemu obstoju na internetu.

Posodobitve izvajamo mi, o vseh dejavnostih pa vas obveščamo v sklopu mesečnih poročil.

WordPress vzdrževanje v paketu Lokvanj

Pri Zabec net vam WordPress vzdrževanje ponujamo v okviru paketa Lokvanj, ki predstavlja dopolnitev k vašemu že obstoječemu gostovanju.

Aktivnosti, ki smo jih vključili vanj so:

 • Posodabljanje spletne strani
 • Poročilo
 • Povrnitev strani v primeru vdora
 • Varnostna kopija
 • Zavarovanje WordPress namestitve

Dejavnosti naše strokovne ekipe:

 • Postavitev požarnega zidu
 • Redno posodabljanje jedra
 • Dodatno posodabljanje ob nujnih primerih
 • Redno posodabljanje vtičnikov
 • Redno posodabljanje tem
 • Skeniranje za viruse
 • Skeniranje za zlonamerno programsko opremo (ang. malware)

Za več informacij in nakup paketa se lahko obrnete na našo podporo (01 / 600 10 50) ali pa nam pišete na info@zabec.net.

Kako poteka izvajanje posodobitev

 1. V prvem koraku naredimo varnostno kopijo spletnega mesta, nato posodobimo jedro WordPressa, nato pa se lotimo še posodobitev posameznih tem in vtičnikov – tega koraka ne smemo nikoli preskočiti, saj lahko v nasprotnem primeru pride do neskladnega delovanja na spletni strani.
 2. Po posodobitvi sledi pregled spletnega mesta. To storimo zato, da preverimo, če vse funkcije na strani delujejo pravilno, je izgled takšen kot smo si zamislili in ali vsi vtičniki še vedno delujejo.
 3. Na koncu vedno izvedemo tudi preverjanje kompatibilnosti tem in vtičnikov z najnovejšo verzijo WordPress in se tako prepričamo v ustreznost izvedenih posodobitev.

WordPress sicer ponuja tudi možnost avtomatskega posodabljanja vtičnikov (Automatic Plugin Updates), vendar se v tem primeru izvede zgolj posodobitev, ne pa tudi pregled dejanskega stanja na spletni strani. Kljub temu, da živimo v dobi pametnih tehnologij, lahko slednje preveri zgolj človeško oko – to pa je tudi eden izmed razlogov, zakaj je smiselno za WordPress vzdrževanje najeti specialiste.

Related Posts