WordPress

Vzdrževanje WordPress spletne strani

Kaj vse je potrebno narediti na WordPress spletni strani, da ta ostane agilna, varna in ažurna? Če boste vzdrževanje opravljali redno, vam bo le-to vzelo malo časa, v »zahvalo« pa bo vaša spletna stran visoko zmogljiva. 

Najprej pa se nam pojavi vprašanje, kaj je to redno? Predlagamo vam, da naredite celoten pregled WordPress spletne strani vsaj na tri mesece. Odpravo varnostnih lukenj pa predlagamo takoj, ko se pojavijo. 

Če menite, da tega znanja nimate in da boste vzdrževanje težko opravili sami ali samo enostavno nimate časa, potem vam je tukaj lahko v pomoč naša WordPress tehnična podpora. Zabec.net vam namreč ponuja poseben paket vzdrževanja WordPress spletnih strani, paket Lokvanj – VEČ, vzdrževanje pa bo opravljeno vsak mesec!

10 osnovnih nalog vzdrževanja WordPress spletne strani

Oglejmo si osnovne naloge vzdrževanja in kako jih najlažje izvedete. 

 1. Sprememba gesel
 2. Varnostna kopija spletne strani
 3. Posodobitev WordPressa
 4. Pregled in brisanje vsiljivih komentarjev
 5. Testiranje obrazcev
 6. Optimizacija podatkovne baze
 7. Ureditev 404 napak
 8. Ureditev zlomljenih povezav
 9. Optimizacija slik
 10. Pregled WordPress vpisov

SPREMEMBA GESEL

Gesla so vaša prva obrambna linija, boljše ko bo geslo, težje ga bo ugotoviti. 
Predlagamo, da geslo vsebuje vsaj 7 znakov, med njimi naj bodo velika, mala začetnica, številka, poseben znak. Kljub temu, pa se tudi takšno geslo lahko ugotovi (sicer manj pogosto), prav zato je pomembno, da tudi gesla redno spreminjamo. 

Začnite pri spremembi administratorskega WordPress gesla, gesla za FTP in SSH dostop ter spremenite tudi geslo za WordPress podatkovno bazo. V kolikor imate več uporabnikov, ki pišejo za vas bloge ali imajo svoje dostope, naj svoja gesla prav tako redno spreminjajo. 

Naši varnostni strokovnjaki so na to temo pripravili obsežen e-vodič Varna WordPress spletna stran, ki si ga lahko prenesete TUKAJ

VARNOSTNA KOPIJA SPLETNE STRANI

Varnostna kopija je tudi pri vzdrževanju najpomembnejša stvar, kajti tudi pri vzdrževanju se lahko kaj zalomi, s tem pa lahko ostanemo brez dela ali celotne spletne strani. Pri Zabec.net vam ponujamo varnostne kopije, ki so shranjene do 30 dni za nazaj. Seveda pa vam prav tako predlagamo, da si jih ustvarite sami. 

Varnostno kopijo si najlažje ustvarite z WordPress vtičniki. Pripravili smo vam zapis – TOP 5 vtičnikov za Varnostno kopijo.

Varnostno kopijo in restore WordPress spletne strani pa si lahko uredite tudi v kontrolni plošči gostovanja. Naša WordPress strokovna podpora, je pripravila zapisa, kako si varnosto kopijo in restore lahko uredite na kontrolni plošči Direct Admin:

Naši varnostni strokovnjaki so na to temo pripravili obsežen e-vodič Varna WordPress spletna stran, ki si ga lahko prenesete TUKAJ

POSODOBITEV WORDPRESSA

Uporabljajte vedno zadnjo (najnovejšo različico) WordPress jedra, teme in vtičnikov. To lahko naredite tako, da pod WordPress Updates preverite ali vam je na voljo kakšna posodobitev in na kateri različici se nahajate sedaj. 

Navodila – Kako posodobite WordPress 

PREGLED IN BRISANJE VSILJIVIH KOMENTARJEV

Najpopularnejši in tudi zelo učinkovit anti-spam vtičnik za WordPress je Akismet. Vendar, je vseeno potrebno na vsake toliko časa pregledati vsiljive komentarje, če se ni med njimi znašel kakšen pravi ter jih tudi pobrisati. S tem boste ohranili vaše »ozadje« čisto. 

TESTIRANJE OBRAZCEV

Na vsake toliko lahko pride do sprememb ali težav (ki se zgodijo tudi pri posodabljanju) pri pravilnem pošiljanju emailov ob izpolnitvi obrazca. Preverite ali vaši obrazci delujejo pravilno, svetujemo pa vam tudi uporabo vtičnika WP Mail SMTP, ki vas bo obvestil v kolikor pride do težave. 

Prav tako svetujemo, da pri vsakem obrazcu uporabite CAPTCHA. Kaj je to, zakaj je pomemben in kako si ga namestite na vašo WordPress spletno stran, pa si lahko preberete v našem blog zapisu – Zakaj je dobro imeti Captcha na spletni strani

OPTIMIZACIJA PODATKOVNE BAZE

Večino podatkov WordPress hrani v svoji podatkovni bazi (komentarji, vsebina, uporabniki, nastavitve). Čez čas se teh podatkov lahko nabere ogromno, kar poveča vašo varnostno kopijo, upočasni njeno nalaganje in vam zasede nepotreben prostor.

Za optimizacijo vam priporočamo vtičnik WP-Optimize.

UREDITEV 404 NAPAK

Kadar stran/podstran ne obstaja (ni več dosegljiva) na spletni strani, se uporabniku pojavi 404 napaka, kar vodi v neprijetno uporabniško izkušnjo. 

To se navadno zgodi, če se je spremenila datoteka .htaccess ali je šlo nekaj narobe pri prepisu pravil.

Možne rešitve:

Težavo običajno reši popravek nastavitev Permalinkov.

V svojem WP adminu pojdite pod Settings > Permalinks > Save changes (ne spreminjajte ničesar, le potrdite gumb »Shrani«)
To bo enostavno posodobilo vaše permalinke in ponovno zagnalo prepis pravil.
V večini primerov to reši 404 napako. V kolikor je ne, potem morate najverjetneje posodobiti ročno svojo .htaccess datoteko.

UREDITEV ZLOMLJENIH POVEZAV

Razbite povezave se ne nanašajo samo na notranje (url) povezave, zlomljene so lahko tudi povezave slik ali video posnetkov. 

Najbolje je takšne povezave izslediti ter jih preusmeriti na novejšo, delujočo povezavo. 
Najlažji način kako to storite je z uporabo WordPress vtičnika imenovanega Redirection

Ko boste imeli vtičnik nameščen poiščite Tools > Redirection v URL vir (Source URL) vpišite zlomljeno povezavo, pri Query Parameters označite oz. Izberite Exact match all parameters in any order, pri Target URL pa vpišite novo, delujočo povezavo in pri Group označite Redirections. Ko boste to storili, kliknite na Add Redirect, da se bo vaša nova povezava shranila. 

OPTIMIZACIJA SLIK

Optimizacija slik je izjemno pomembna tudi zaradi hitrosti vaše spletne strani, namreč slike se nalagajo dlje časa kot sam tekst. Pomembno je, da na stran oz. v administracijo naložite že optimizirane slike (saj bodo prevelike slike obremenjevale tudi vašo WordPress administracijo). 

Naši WordPress strokovnjaki so pripravili e-vodič 25 nasvetov kako izboljšati hitrost WordPress spletne strani. Vodič vam je na voljo TUKAJ.

Priporočamo, da imate slike v .png (ali .svg) obliki.
.png oblika je v samem začetku ne-stisnjena, vendar ko jo stisnemo, slika sicer izgubi nekaj informacij, vendar še vedno ostane dovolj kvalitetna.
Če imate enostavnejše slike, torej ne postavljate dizajnerske ali fotografske strani (v tem primeru vam priporočamo obliko .jpg), ali potrebujete transparentno sliko, potem je .png prava izbira. 

Kako stisnemo slike brez da bi izgubili celotno kvaliteto? 
Uporabimo lahko različna orodja: 

 • Adobe Photoshop 
 • GIMP 
 • Bulk Resize Photos 
 • ImageOptim (za Mac) ali Trimage (za Windows) 
 • Za optimizacijo slik pa lahko uporabite tudi vtičnik Smush Image Compression and Optimization. 

PREGLED WORDPRESS VPISOV

Nekateri administratorji WordPress spletne strani niti ne opazijo, da je njihova stran napadena, kar lahko ključno upočasni vašo spletno stran ali jo v najslabšem primeru izmaliči in uniči. 

Dobra gesla so prva obrambna linija, ki pa jih nimajo vsi urejenih, prav zato je ta naloga vzdrževanja izrednega pomena. 

Glede varnosti vam priporočamo vtičnik Sucuri, reden pregled error logov na vaši spletni strani in kdo vse je vpisan v stran. 

Naši varnostni strokovnjaki so na to temo pripravili obsežen e-vodič Varna WordPress spletna stran, ki si ga lahko prenesete TUKAJ

Related Posts