Varnost

Varnostne kopije podatkov v majhnih in srednjih podjetjih

Varnostne kopije podatkov so v zadnjem času vse pogostejša tema pogovorov v najrazličnejših podjetjih in prav je tako. Gre namreč za eno redkih področij, kjer je pretirana skrb več kot na mestu, saj so lahko posledice izgube ključnih podatkov dobesedno katastrofalne. Žal pa še vedno vse prevečkrat opažamo, da uporabniki z urejanjem napredne zaščite pričnejo šele takrat, ko so že vsaj enkrat izgubili dragocene podatke. Kaj lahko torej storite vi? Naučite se na napakah drugih in poskrbite, da bodo varnostne kopije podatkov vašega podjetja vedno pravočasno izdelane in primerno shranjene.

Ključno vprašanje: ali sploh lahko gre kaj narobe?

Jasno je, da je mora biti vprašanje varnosti in zaščite podatkov najvišje na lestvici prioritet vsakega zavednega podjetnika. Ko ta začne razmišljati, kateri način zaščite podatkov bi bil najbolj ustrezen, pa se zagotovo vpraša tudi, ali gre lahko, v primeru da se zanjo ne odloči, sploh kaj narobe? Vse, čisto vse gre lahko narobe. Najpogosteje se zgodi, da izgubite obsežno količino podatkov, možnost njihove obnovitve pa je pod velikim vprašajem. Posledice neizvajanja varnostne kopije podatkov pa imajo lahko tudi hujše posledice – vaše podjetje lahko v najslabše primeru propade, proizvodnja zastane, na glavo pa si lahko nakopljete celo tožbo strank ali poslovnih partnerjev.

Pa si poglejmo primer, ko je neki stranki nenadoma odpovedal strežnik, varnostnih kopij pa ni imela urejenih. V podjetju se je ponoči pokvaril strežnik, posledično pa se je sesulo tudi diskovno polje. Ker varnostne kopije podatkov iz takšnih in drugačnih razlogov niso imeli že dalj časa, so se z diskov izgubili prav vsi podatki in informacije, ključne za normalen potek proizvodnega procesa. Ker brez teh podatkov delo ni mogoče, se je proizvodnja dobesedno ustavila. V kolikor bi bilo varnostno kopiranje urejeno kot je treba, bi delo stalo nekaj ur, morda eno izmeno, tako pa je vse obstalo za kar en teden, dokler računalniški strokovnjaki niso nekako uspeli opraviti svojega dela (beri: čarovnije). Nekaj dodatnega dopusta za delavce, vendar izjemno velika škoda za podjetje.

Kaj so varnostne kopije podatkov?

Če smo še nekoč ročno premikali datoteke z diska na disk, pri tem pa veljali za nekoga, ki da zares veliko na podatkovno varnost, pa danes temu ni več tako. To namreč sploh ni varnostna kopija, ampak zgolj kopiranje, na katerega se zelo hitro pozabi. Edini efektiven in zanesljiv način je avtomatiziran proces, ki mora čim bolj izključiti človeški dejavnik. V primeru, da gre kaj narobe, mora sistem skrbnika po e-pošti ali na nek drugi način obvestiti o nenarejeni varnostni kopiji. Sistemski administrator pa nato nemudoma ustrezno ukrepa.

Glavni namen dobrega varnostnega kopiranja je, da sistem uspe v celoti povrniti stanje podatkov na neko določeno časovno točko (na primer v nek del v dnevu ali določen datum). Za lažjo predstavo navajamo primer: če se je nekemu podjetju pripetila nezgoda ob 9.00 zjutraj, sistem pa dela varnostne kopije podatkov ob 3. uri ponoči, potem mora program biti sposoben iz vseh podatkov sestaviti točno tako stanje podatkov, kot je bilo ob zadnji izdelavi kopije, torej ob 3.00 isti dan, pred nesrečo s podatki.

varnostno kopiranje v oblak

Še ena prednost avtomatske izdelave varnostnih kopij z zmogljivim namenskim programom je odsotnost napak, ki jih sicer lahko naredimo ob ročnem kopiranju. Verjetno ena izmed bolj pomembnih lastnosti pa je zmožnost preverjanja, ali se iz rezervno kopiranih podatkov dejansko da podatke tudi restavrirati. Prav slednje je namreč tudi misel varnostnega kopiranja, torej z naborom kopiranih podatkov ustvariti smiselno rešitev, ki bo hitro in učinkovito pomagala podjetju do regeneracije.

Poznate pravilo 3 – 2 – 1?

3 – 2 – 1 je zlato pravilo varnostnega kopiranja, ki ga mora poznati vsak sistemski administrator in seveda ponudnik storitev varnostnega kopiranja. Čeprav se v IT svetu velikokrat vnamejo debate, kateri diski so boljši in katera storitev v oblaku je najbolj primerna, a okoli osnovnega varnostnega postulata ni debate. Vedno velja 3 – 2 – 1, ne glede na podjetje, njegovo področje dela ali število zaposlenih.

In kaj sploh pravi pravilo 3 – 2 – 1? Vedno moramo imeti najmanj tri kopije podatkov, na najmanj dveh različnih nosilcih in najmanj ena kopija mora biti na drugi lokaciji.

Varnostne kopije podatkov v oblaku

Vse pogosteje lahko zasledimo, da zgolj lokalna kopija podatkov ni dovolj za zagotavljanje zanesljive in v primeru težav učinkovite zaščite. Če ob tem upoštevamo še zgornje pravilo, potem je jasno, da moramo varnostne kopije podatkov shranjevati na več različnih mestih. Prav to nam omogoča tudi oblak. Ena izmed najbolj zanesljivih oblačnih struktur za varno hrambo podatkov je tudi storitev Veeam Backup & Replication, ki ji zaupajo tudi pri podjetju Humanfrog d.o.o., uradnemu partnerju za implementacijo storitev Veeam v Sloveniji.

Pri izdelavi varnostnih kopij v oblaku gre za shranjevanje na oddaljenem virtualnem strežniku, ki je ločen od siceršnje lokacije naročnika. S podatki, ki se shranjujejo, lahko upravljate popolnoma sami ali s pomočjo ponudnika storitve. Za to vam je na voljo posebna Veeam Service Provider Console, v katerem lahko podjetja z lastnim IT oddelkom pregledujejo in upravljajo z vsemi najetimi storitvami Baas (backup-as-a-service) in DraaS (disaster recovery-as-a-service).

Enostavno in zanesljivo z Veeam Backup & Replication™ 

Zabec.net smo del matičnega podjetja Humanfrog d.o.o., katerega ključna dejavnost je med drugim tudi ustvarjanje varnostnih kopij podatkov vašega podjetja. Veeam je vodilni ponudnik naprednih varnostnih storitev shranjevanja in zaščite podatkov. Njegove prednosti so hitrost, enostavno upravljanje, predvsem pa izjemna zanesljivost. Naši sodelavci, ki imajo dolgoletne izkušnje s področja varovanja podatkov vam na preprost način zagotavljajo razširitev vaše obstoječe varnostne infrastrukture z varnostnim kopiranjem v Humanfrog regionalni oblak. Upravljanje varnostnih kopij v oblaku je z Veeam® Cloud Connect preprosto kot še nikoli.

data center

Več informacij o sami storitvi shranjevanja podatkov v oblaku si lahko preberete tukaj. Je čas, da tudi v vašem podjetju naredite korak k bolj zanesljivim oblikam varovanja najbolj občutljivih podatkov? Potem se zanesite na pomoč strokovnjakov. Izpolnite kontaktni obrazec in IT zaščito prepustite najboljšim.

Related Posts