Varnost

Varnostno kopiranje kot najboljši način za zaščito podatkov

Vsak aktivni uporabnik telefona ali katere druge pametne naprave se je že srečal z zelo znanim vprašanjem: »Ali želite ustvariti varnostno kopijo?« Gre za posebno aktivnost, ki jo imenujemo varnostno kopiranje. Ta igra ključno vlogo pri zaščiti vaših podatkov in preprečevanju njihove izgube. Saj veste kako težko je, ko iz naprave izgubimo vse tiste slike in video vsebine, ki imajo za nas prav poseben pomen. Žal pa se velikokrat zgodi, da uporabniki kar spregledamo to izjemno pomembno funkcijo, za kar nam je seveda kasneje zelo žal. Ker se v zadnjih letih močno poudarja pomen zaščite različnih podatkov, je varnostno kopiranje dobilo celo čisto svoj dan – svetovni dan varnostnega kopiranja tako vsako leto obeležujemo 31. marca.

Kaj je varnostno kopiranje?

Varnostno kopiranje podatkov je poseben proces, ki uporabnikom omogoča, da učinkovito zavarujejo svoje podatke pred izgubo iz takšnih in drugačnih razlogov. Ljudje shranjujemo pomembne podatke svojih delovnih postaj (telefoni, prenosniki, PC računalniki), vsebino, ki jo imamo na napravah v notranji hrambi, prav tako pa lahko ustvarjamo varnostne kopije podatkov iz aplikacij, ki jih imamo naložene na naših pametnih napravah. Svoje podatke lahko shranjujete na trdi disk HDD ali USB ključek, vendar slednje predstavlja dodatno delo. Ker prenos podatkov na ključ predstavlja fizično obliko shranjevanja, ta ni najbolj zanesljiva. Ključ lahko namreč hitro izgubite. Najbolj zanesljiv način zaščite podatkov je njihovo shranjevanje v oblak – fizičnim uporabnikom so na voljo različne oblačne infrastrukture, med katerimi so najbolj priljubljene OneDrive, Google Cloud, Apple iCloud in MEGA.

Izvajanje varnostnega kopiranja ali s tujko “backup” je izjemnega pomena zaradi različnih razlogov. Z njegovo pomočjo poskrbimo, da imamo vse podatke, ki so za nas pomembne (slike, videi, elektronska sporočila) varno in zanesljivo shranjene na drugem mestu (v oblaku). V kolikor pride do njihove izgube na aplikaciji ali napravi, boste do njih še vedno lahko dostopali v oblaku. Izguba podatkov iz naprav je danes zelo pogost pojav. Najpogostejši razlogi za to pa so izguba telefona, okužba naprave z virusom ali vdor spletnih goljufov v uporabnikov osebni profil.

Zakaj moramo varnostno kopirati svoje podatke?

Ljudje obvestilo o priporočljivi izvedbi varnostnega kopiranja velikokrat kar spregledamo. Vendar pa bi morali biti pri tem veliko bolj dosledni, saj bi si prihranili kar nekaj slabe volje in težav. Čeprav krizo ob izgubi slik še nekako prebrodimo, pa je lahko vdor v osebni profil, ki ima za posledico izgubo občutljivih osebnih in ostalih pomembnih podatkov, veliko bolj stresen, včasih tudi zelo kritičen. Predstavljajte si, da si kruh služite tudi s pomočjo socialnih omrežij. Potem bi moralo biti varnostno kopiranje na vrhu seznama vaših prioritet.

Naj vam naštejemo nekaj glavnih razlogov, zakaj bi morali redno varnostno kopirati svoje podatke:

  • Učinkovita zaščita pred izgubo podatkov: ne glede na to, kako kakovostno elektronsko napravo uporabljate in kako skrbno pazite nanjo, lahko v nekem trenutku preneha delovati. To pa ima v večini primerov za posledico prav izgubo podatkov. V kolikor pa ste ustvarili varnostno kopijo podatkov, lahko popolnoma preprosto obnovite svoje datoteke in jih nato prenesete na drugo napravo.
  • Hitra in enostavna obnova podatkov: varno shranjena kopija podatkov posamezniku zagotavlja enostavno obnovo podatkov, ne glede na to, kaj se zgodi z njegovo napravo. Če imate ustvarjeno varnostno kopijo, lahko zelo hitro obnovite svoje datoteke in nemoteno nadaljujete s svojim delom.
  • Zanesljiva zaščita pred virusi in zlonamerno programsko opremo: tudi različni napadi s strani virusov in zlonamerne programske opreme niso nobena redkost. S pomočjo varnostne kopije bodo vaši podatki vedno varni in primerno zaščiteni pred izgubo. V kolikor pride do izbrisa informacij s strani zlonamernega virusa, boste datoteke iz oddaljenega mesta preprosto obnovili in uspešno rešili nastalo težavo.

Ne spreglejte pametnih napotkov

Izjemnega pomena pri zaščiti podatkov je ustvarjanje varnostnih kopij na različnih lokacijah. Tako namreč zmanjšate tveganje za izgubo podatkov in zagotovite večjo varnost vaših podatkov. Najvišjo stopnjo varnostni pa zagotavljajo zanesljivi oblačni sistemi, ki se nahajajo na oddaljenem in napredno zaščitenem strežniku, varni pred napadi ali izgubami.

Pozornost je potrebno nameniti tudi pogostosti izvajanja varnostnega kopiranja. Strokovnjaki pri podjetju Zabec.net vam svetujemo, da vsaj enkrat na teden ustvarite varnostno kopijo. Za najbolj občutljive podatke pa je potrebno to storiti še pogosteje. Redno shranjevanje podatkov v obliki varnostne kopije je pomembno predvsem zato, ker tako zavarujete najbolj ažurne oz. nove/posodobljene podatke.

Izjemnega pomena pa je tudi ustvarjanje varnostnih kopij na socialnih omrežjih kot so Facebook, Instagram, Twitter in drugi. Tako boste vedno prepričani, da so vaši pomembni podatki zanesljivo shranjeni.

Related Posts