Razno

Meta predstavlja Instagram Threads

Vsi poznamo giganta na področju socialnih omrežij – Meto, ki pod svojim okriljem skrbno varuje paradne konje svetovne multimedijske scene – Facebook, Instagram, Whatsapp itd. Tokrat pa se je Meta znašla pod žarometi javnosti zaradi novo lansiranega družbenega omrežja Instagram Threads. Ta namreč v marsičem spominja na drugega kultnega velikana Twitter, poznavalci pa pravijo, da gre za novo alternativo, ki mu hkrati predstavlja izjemno konkurenco. Za vas smo zbrali nekaj zanimivih dejstev o Instagram Threads. V nadaljevanju preberite, kaj vse vam ta prinaša, komu je namenjen in kako uporabljati novo atraktivno aplikacijo.

Spoznajte Instagram Threads

Instagram Threads je novo družbeno omrežje, za katerim stoji precej fascinantna zgodba. Do sedaj je namreč veljalo, da je Twitter, katerega lastnik je zloglasni Elon Musk, dobesedno nepremagljiv. Po robu so se mu že poskusile postaviti aplikacije kot so Bluesky, Mastodon in druge, a brez uspeha. Tokrat pa so se modri ptici upravičeno zatresla kolena. Zakaj? Novo družbeno omrežje namreč podpira Meta – tehnološki velikan, ki skrbi za uspeh Fcebooka in Instagrama, pred kratkim pa je prevzel tudi vodenja Whatsappa.

Threads je neposredno povezan z glavno Instagram aplikacijo, za katero ima račun ustvarjenih kar 1,28 milijard uporabnikov. Vsi tisti, ki že imajo račun na omenjeni družbeni platformi, bodo lahko z le nekaj kliki ustvarili tudi Threads račun. Ker gre za tako zelo enostaven postopek se predvideva, da bodo ljudje že zaradi osebnega zanimanja tudi ustvarili profil na omenjenem socialnem omrežju. Slednje sicer trenutno še ni na voljo v EU, a tudi ta trenutek ni več tako zelo oddaljen.

Čemu je namenjen Threads?

Novo družbeno omrežje je povezano z uporabnikovim obstoječim Instagram računom, saj so aplikacijo razvili isti ljudje, ki stojijo za Instagramom. V bistvu gre za platformo, ki temelji na besedilu. Namenjena je za skupno rabo dobesedno vsega, kar vam pade na pamet – ustvarjate lahko objave dolžine do 500 znakov, delite različne povezave, objavljate fotografije in videoposnetke dolžine do 5 minut, komentirate objave drugih uporabnikov ter delite vsebine iz drugih računov na svojem profilu.

Vam zgoraj opisano zveni zelo podobno kot Twitter? Nič čudnega, saj tudi je. Slednje je priznal tudi vodja Instagrama Adam Mosseri v itervjuju za The Verge:

Očitno je na tem področju pionir Twitter. Ponuja veliko dobrih priložnosti za javno razpravo. Toda glede na vse, kar se je dogajalo, smo mislili, da obstaja priložnost, da zgradimo nekaj, kar je odprto in nekaj, kar je dobro za skupnost, ki že uporablja Instagram.

Lahko si mislimo, kaj je z zgornjimi besedami mislil Mosseri. Vsi vemo, da se Twitter vse od prevzema s strani Muska sooča s hudimi padci na različnih področjih. Muskova ekstravagantnost in nazori so med drugim odgnali številne velike oglaševalce, kar je povzročilo velike finančne izgube. Je Instagram napovedal novo ero na področju družbenih omrežij? Bo Instagram Threads presegel Twitter?

Instagram Threads že v več kot 100 državah

Meta poleg Instagram uporabnikov cilja tudi na vse tiste Twitterjeve uporabnike, ki so nezadovoljni z nedavnimi korenitimi spremembami v aplikaciji. Novo družbeno omrežje lahko uporabljajo v že več kot 100 državah, tudi v Združenem kraljestvu.

instagram threads 1

V EU začetek uporabe aplikacije zadržujejo pomisleki glede regulacije. Vodstvo Instagrama je kot razlog za preložitev zagona aplikacije v državah EU navedlo evropsko zakonodajo, predvsem akt o digitalnih trgih. Ta namreč vsebuje določbe o izmenjavi podatkov uporabnikov na različnih platformah. Ko se bo razčistilo, kako se bo izvajala zakonodaja, pa bo Threads vstopil tudi na naš trg.

Uporaba aplikacije

Čeprav Threads trenutno še ni na voljo v Sloveniji, pa ga lahko verjetno pričakujemo že v kratkem. Domača ali ”Home” stran združuje vse objave oziroma ”threade” uporabnikov, ki jim sledite in profilov, ki vam jih predlaga sama aplikacija. Izgled domače strani si boste najlažje predstavljali, če pomislite na Twitterjevo ”For you”.

Stran ”Search” ali Išči vam prikazuje priporočene profile in vam nudi možnost iskanja točno določenih računov. Na sredini ekrana imate gumb ”Compose” ali Ustvari – s pritiskom nanj začnete s pripravo nove objave. ”Activity” pa predstavlja zbirko vseh vaših obvestil. Še zadnja opcija pa je ”Profile”, kjer vam je omogočeno urejanje podatkov profila in delitev v skupno rabo ter urejanje nastavitev aplikacije. Lahko pa se povežete tudi do vašega računa Instagram.

Pogoji za uporabo

Če želite uporabljati aplikacijo Instagram Threads, morate imeti ustvarjen Instagram račun. Ustvarjanje tega je izjemno preprosto in hitro. Od tu dalje pa je aktivacija Threads še toliko bolj enostavna. Predhodno ustvarjen profil na družbenem omrežju Instagram pa je edini pogoj za začetek uporabe Threads.

Pa vi, boste preizkusili novo aplikacijo Threads?

Related Posts