Social Media Twitter

Socialno omrežje Twitter: kaj se nam obeta?

Kdor še pred časom ni verjel, da bo kultni Elon Musk kupil socialno omrežje Twitter, se je najedel zarečenega kruha. Če si najbogatejši Zemljan, ti pač ni težko odšteti dobrih 44 milijard dolarjev in kupiti najslavnejšo ptico na svetu. Musk-Twitter saga se zaključuje, odpira pa se novo poglavje: kakšne spremembe se obetajo za več kot 300 milijonov uporabnikov?

Staro socialno omrežje Twitter se poslavlja: prihaja Musk-ov Twitter

Le nekaj dni po zloglasnem nakupu, ki je nedvomno zaznamoval leto 2022, je Musk že nastopil v vsem svojem ekstravagantnem slogu. Začelo se je ostro, z odpusti številnih vodilnih zaposlenih, med katerimi je tudi direktor Parag Agrawal. Neusmiljeni rezi v Twitterjevi upravi so v glavnem simbolične narave – gre za potezo, ki nakazuje začetek nove in sveže poti podjetja. Poleg glavnega direktorja so po poročanju ameriških medijev s sedeža podjetja v San Franciscu pospremili tudi finančnega direktorja Neda Segala in člana odbora Breta Taylorja. Toda stolčki se še niso nehali majati, saj za sedaj še ne gre izključevati možnosti o novih zamenjavah na vodstvenih položajih.

Elon Musk je svoj nakup pospremil z besedami, da je socialno omrežje Twitter kupil, da bi pomagal človeštvu, in ne zaradi ekonomske blaginje. Zagovornik popolne svobode govora si želi, da ima naša civilizacija »skupen digitalni mestni trg«. Njegov naslednji korak je bilo preimenovanje profila na Twitterju, ki je po novem »Chief Twit«. Kako bo oral ledino in svet spreminjal na bolje, pa bomo videli v nadaljevanju napete zgodbe.

Ptica je osvobojena

Elon Musk, Twit 28.10.2022

Spremembe, ki se obetajo na Twitterju

Svet napeto spremlja, kdo bo novi izvršni direktor, a jasno je, da bo glavna taktirka pod vodstvom Muska – »samooklicanega absolutista svobode govora«. Največ kritike je družbena platforma dobila prav na račun politike moderiranja vsebine. Številni, katerih profili so bili iz takšnih in drugačnih razlogov izbrisani, so z velikim aplavzom pozdravili prevzem, saj jim bo novi »veliki šef« v kratkem po vsej verjetnosti obnovil uporabniške račune.

Brezglavo »čivkanje« in širjenje dezinformacij od sedaj naprej očitno ne bo več predstavljalo problema. Če lahko to zmedo še nekako prenesemo, pa se v javnosti pojavlja novo pereče vprašanje: »Ali bo sprostitev politike moderiranja omogočila (še) lažje širjenje sovražnega govora?« Vračanje profilov, ki so bili ukinjeni prav zaradi tega lahko predstavlja velik problem, ki se tiče celotne družbe.

Elon Musk (Vir: https://pixabay.com/photos/elon-musk-mars-space-exploration-6083103/)

Musk pa se je z enim izmed svojih tvitov obregnil tudi ob oglaševalce: socialno omrežje Twitter ne more postati »peklenska pokrajina, ki je brezplačna za vse«, čeprav si hkrati prizadeva, da bi le ta bila »topla in gostoljubna za vse«. Kaj pa vi mislite o Muskovih podvigih?

Socialno omrežje Twitter v prihodnosti

Čeprav se je na sedežu podjetja šušljalo o drastičnih odpuščanjih, ki bi prizadela do kar 75% celotne ekipe, temu naj nebi bilo tako. Po poročanju Bloomberga, naj bi Musk sicer govorice ostro zanikal. To pa še ne pomeni, da se delo ne bo korenito spremenilo in intenziviralo. Svoje zaposlene je, v stilu preko Twitterja, obvestil, da lahko pričakujejo ekstremno delovno etiko. Kaj ta prinaša, bo pokazal čas.

Ustanovitelj Tesle pa se zagotovo ne misli ustaviti pri nakupu priljubljene družbene platforme. Njegova trenutna ambicija je namreč ustvariti X – aplikacijo za vse. Ta naj bi po mnenju strokovnjakov sledila zgledu kitajske WeChat. Uporabnikom bi predvidoma ponujala raznorazne storitve, kot so sporočila, družbeni mediji, naročila, trgovine in podobno.

Oglašujete na Twitterju?

Želite oglaševati na Twitterju? Potem plačajte! Gre sicer za indirekten namig oglaševalcem, kako pa bo vodstvo slednje izpeljalo je vprašanje, ki si ga zastavljajo mnogi. Nenazadnje je socialno omrežje Twitter od prevzema utrpelo ogromen padec prihodkov, ki jih bo moralo nekako nadomestiti. Elon Musk je za upad hitro okrivil »aktivistične skupine, ki vršijo pritisk na oglaševalce«. Čeprav so točne številke zavite v tančico skrivnosti, pa vsi vemo, da so številne korporacije že napovedale svoj (začasni) odhod s Twitterja.

Elon Musk je na svetovno sceno socialnih omrežij resda prišel v velikem slogu, vendar je hitro prejel nekaj udarcev. Oglaševalski velikani, kot so General Motors, Audi, General Mills, United Airlines, so se že javno izpostavili in izrazili nezadovoljstvo z najnovejšo strategijo moderiranja vsebine. Musk je v ta namen že začel s popravljanjem škode in povedal, da socialno omrežje Twitter le te ni spremenil in dodal, da je podjetje naredilo vse, kar je lahko, da bi pomirilo aktiviste.

Oglaševanje na spletu

Dejstvo, da je svojo zaposlitev pod novim vodstvom izgubilo kar polovica zaposlenih, je Musk pospremil z izjavo, da ni bilo druge izbire, ker podjetje izgublja več kot 4 milijone dolarjev na dan. Seveda pa je bila vsem odpuščenim ponujena tudi trimesečna odpravnina. Ob tem pa je novi direktor poudaril, da je ta za kar 50% višja, kot zakonsko zahtevana.

Aplikacija Twitter Blue

Mnogi so se spraševali, kako bo potekal boj proti neželeni vsebini na platformi? S pomočjo posebne plačljive aplikacije Twitter Blue (več: https://help.twitter.com/en/using-twitter/twitter-blue), ki vam bo omogočila pridobitev modre kljukice na profilu. Za njen prejem boste morali odšteti mesečno naročnino v višini 7,99 dolarjev (7,68 eur). Ta se sicer že nekaj časa uporablja za verifikacijo pristnosti javnih uslužbencev, vladnih uradnikov, novinarjev in ostalih.

Plačljiva funkcija naj bi po mnenju vodstva bila neizogibna, saj bo le kot taka prestrašila uporabnike, ki želijo širiti neželeno vsebino. Vendar pa po mnenju nekaterih strokovnjakov za moderiranje platforme to nikakor ne bo ustavilo zlonamernih akterjev – ti se bodo lahko sedaj za zgolj nekaj evrov predstavljali kot vladni uradniki in povzročili več škode. K reševanju problema bi zato bilo potrebno pristopiti bolj analitično in celostno.

Kako se bo nadaljevala saga Musk-socialno omrežje Twitter, bomo videli v nadaljevanju. O vseh pomembnih in aktualnih novicah iz spletnega sveta vas obveščamo tudi na našem poluradnem blogu.

Related Posts