Varnost

IT varnost je ključnega pomena za vaše podjetje

IT varnost je ključnega pomena za zagotavljanje ustreznih pogojev dela in zaščite v čisto vsakem podjetju. Ne glede na to, ali ste lastnik majhnega, srednjega ali velikega podjetje, je ravno IT varnost tema, o kateri bi vodstvo moralo resno razpravljati. Zakaj? V prvi vrsti brez zanesljivega varnostnega podatkovnega sistema ne morete zagotoviti ustreznega delovnega procesa in tvegate hude posledice. Med njimi so najpogostejši izguba pomembnih podatkov, v primeru kibernetskega napada pa celo zloraba občutljivih informacij, ki za posledico seveda nimajo nič dobrega. Potreba po zanesljivem varnostnem sistemu sploh v dobi informacijske tehnologije še toliko bolj narašča, zato vam svetujemo, da o njej začnete razmišljati tudi vi.

Za vas smo zbrali pomembne informacije o sami vzpostavitvi prilagojenega sistema informacijske varnosti v različnih podjetjih in vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Ali je nevarnost kibernetskega napada sploh realna?

Velika večina lastnikov podjetij, sploh manjših je še danes prepričanih, da skorajda ne obstaja realna možnost, da bi tudi sami postali žrtev kibernetskega napada. Vendar temu še zdaleč ni tako. Kibernetska kriminaliteta je namreč veliko obširnejša in še zdaleč ne zajema zgolj odmevnih napadov na velika in svetovno znana podjetja (verjetno vsak izmed nas še vedno). Napadi na informacijske sisteme izvirajo iz različnih interesov spletnih kriminalcev – osebni, politični ali kriminalni. V večini primerov je glavni cilj finančno okoriščanje s krajo denarja, podatkov ali prekinitvijo poslovanja.

V nekaterih primerih so kibernetski napadi nevarnejši kot si sploh lahko mislimo. Ti so namreč lahko povezani celo s kibernetskim vojskovanjem ali kibernetskim terorizmom. Slednji sicer ni prav pogost, vendar pa zato prednjačijo druge oblike kibernetskih vdorov in napadov, velikokrat z namenom pridobitve nepoštene prednosti pred konkurenti.

Čeprav si morda mislite, da vaše podjetje iz različnih razlogov ne more postati žrtev kibernetskega napada, se močno motite. Tarče hekerjev so pogosto prav majhna podjetja z nekaj zaposlenimi. Verjetno se sprašujete zakaj, ko pa vendarle ne gre za organizacije z več milijoni prihodkov? Ravno to je tudi razlog. Spletni kriminalci in goljufi namreč predvidevajo, da imajo manjša podjetja vzpostavljene slabše ali vsaj nepopolne IT varnostne sisteme, katerih prepreke je bistveno lažje premostiti. Pogosto pa celo naletimo na podjetja, ki sploh nimajo vzpostavljenega zanesljivega sistema varovanja podatkov.

Več o kibernetski varnosti si lahko preberete tukaj.

Na katere stebre v podjetju cilja hekerski napad?

Hekerski napad najpogosteje cilja na:

  • poslovne in finančne podatke podjetja,
  • sezname strank in poslovnih partnerjev,
  • pomembne finančne podatke o strankah in občutljive osebne podatke zaposlenih,
  • različne podatkovne zbirke strank in njihovih osebnih podatkov,
  • e-poštne naslove,
  • poslovne skrivnosti, zasnove izdelkov in ostalo intelektualno lastnino,
  • različne storitve IT.

Kako v podjetju vzpostavimo primerno IT varnost?

Ko se stranka odloči za vzpostavitev IT varnosti, je zelo pomembno, da pri tem izbere zanesljivega ponudnika. Ta namreč ne le namesti primerne varnostne sisteme, ampak tudi ves čas skrbi za njihovo pravilno delovanje in se aktivno vključi v reševanje morebitnih zapletov. Strokovno usposobljeno in zaupanja vredno podjetje, ki vzpostavlja IT varnost, je pripravljeno o preventivnih varnostnih ukrepih poučiti vsakega naročnika, v skladu z znanjem njegovih zaposlenih. Znanje o postopkih informacijske varnostni je namreč ključno v uspešnem boju proti kibernetskim napadom.

Z vzpostavljanjem IT varnosti se ukvarjajo tudi pri podjetju Humanfrog d.o.o., katerega del smo tudi ekipa Zabec.net. Ureditev informacijske varnostni z njihovo pomočjo poteka v treh ključnih korakih:

1. Obstoječe stanje IT varnosti: preden se strokovnjaki lotijo namestitve IT varnostnih sistemov je zelo pomembno, da dobijo jasen vpogled v trenutno stanje. Na tak način se lažje oceni učinkovitost obstoječih varnostnih rešitev, mehanizmov in različnih ukrepov. Kako uspešno se lahko stranka ubrani pred morebitno izgubo podatkov ali kibernetskim napadom? Kakšna finančna škoda se lahko pričakuje v primeru varnostnega incidenta? Glavni namen pregleda je ustvarjanje mnenja o realnem stanju v podjetju naročnika in izboljšati IT varnost tam, kjer je to potrebno. Na tak način se naročnika učinkovito zaščiti pred morebitnimi hekerskimi napadi in izgubo podatkov zaradi različnih razlogov.

2. Načrtovanje in svetovanje: ko ima strokovnjak dovolj informacij, lahko pripravi načrt za izboljšanje informacijske varnosti in se ga pri izvajanju dosledno drži. V načrtu so določene vse potrebne aktivnosti za izboljšanje zaščite pred kibernetskimi napadi in drugimi varnostnimi incidenti. Stranki se celoten načrt izčrpno predstavi, ta pa ga mora nato le še potrditi.

3. Ureditev IT varnosti: stranki se uredi celotna informacijska varnostna mreža in se jo na željo stranke tudi vzdržuje. Humanfrog d.o.o. stranki zagotavlja vso potrebno infrastrukturo, konfigurirano programsko opremo in sistemsko programsko opremo, ki zagotavlja optimalno delovanje in varnost informacijskega okolja.

Zanesljiva IT varnost ščiti vaše podjetje

Čeprav kibernetski kriminal v marsikomu vzbuja občutek nelagodja in celo strahu, pa se večino hekerskih poizkusov učinkovito prepreči že s pomočjo zanesljive IT zaščite. Pri tem je potrebno poudariti, da za njeno izvajanje vedno izberite zaupanja vredno in strokovno usposobljeno podjetje, ki ponuja smiselno zasnovano in celostno oblikovano storitev.

Vsako podjetje potrebuje individualno prilagojeno IT varnost, pri tem pa ključno vlogo igra predvsem vrsta in občutljivost podatkov s katerimi upravljate. Pri vzpostavljanju varnostnega sistema je potrebno misliti tudi na izdelavo in shranjevanje varnostnih kopij. Več o tem smo že pisali na našem blogu. S pomočjo varnostnih kopij boste v primeru izgube podatkov, stanje hitreje in enostavneje spet spravili v prvotno stanje. V veliko pomoč pri temu je izvajalcem informacijske varnosti predvsem napredna tehnologija, ki poskrbi za optimalno izvajanje vseh potrebnih korakov.

Related Posts