Domene Varnost

Varnost spletnih strani 2.del – DOMENA

Nosilec domene

1. Nosilec domene je tisti, ki domeno registrira.

Nosilec edini lahko razpolaga, upravlja s to domeno.

Velikokrat se zgodi, da vam je “prijateljev sin” naredil spletno stran, vam registriral gostovanje in domeno, pod katero pa je vpisal sebe. S tem ste izgubili vse pravice do domene, neglede na to, da jo plačujete. 
Tako je vaše poslovanje podjeta prav za prav v rokah nekoga drugega, mogoče celo nekoga s katerim ste že dolgo nazaj prekinili sodelovanje.

2. Prav tako je pomembno, da pri registraciji vpišete delujoč in pravi elektronski naslov. Namreč vsa komunikacija (obvestila, računi,…) poteka preko tega elektrosnkega naslova. Če elektronski naslov ni pravi ali nimate dostopa do njega, lahko zamudite napr. obvestila o poteku domene in kaj lahko se vam zgodi, da vam bo domena potekla (v tem primeru epošta in spletna stran ne delujeta). Pa vendar poskrbite tudi za to, da ne bo imel vsak dostopa do tega maila, saj tisti, ki ima dostop do maila lahko potrdi izbris domene, lahko zamenja registrarja ali celo potrdi prenos domene na nekoga drugega.

Nosilci domen ste odgovorni sami za to, da z izbrano domeno ne kršite zakonov in pravic drugih oseb.

Tehnični kontakt

1. Pri registraciji imate možnost vpisa tehničnega kontakta. Ta oseba naj ve kako stvari delujejo, saj bo urejala DNS zapise, postavila spletno mesto in bo v primeru tehničnih težav razumela maile, ki bodo poslani napr. ob morebitnih zlorabah vašega spletnega mesta, na katere bo znala tudi reagirati.

Rešitve:

1. Kako spremenim kontaktni elektronski naslov?
Za spremembo tega podatka se obrnite ne registrarja (tam kjer imate registrirano domeno), ta vam bo povedal kakšen je njihov postopek za spremembo.

2. Pozabil sem kje imam registrirano domeno?

V WHOIS vpišite v iskalo polje ime svoje domen. Med podatki (rezulati) pa bo tudi ime vašega registrarja ter njihova spletna stran.

3. Kako spremenim nosilca domene?

Nosilca .si domene lahko potrdite z brezplačnim prenosom.

Viri:

Related Posts