Gostovanje Hitre novice Razno WordPress

Prihaja WordPress 5.4.

WordPress bo 31.3.2020 izdal letošnjo prvo večjo nadgradnjo, ki prihaja z WordPress 5.4. Nova verzija prinaša veliko izboljšav, večina teh je pa usmerjena v urejevalnik blokov, oz. urejevalnik vsebin Gutenberg.

Beta verzijo smo testirali tudi pri Zabec.net. Spodaj si oglejte nekaj novosti, ki prihajajo z WordPress 5.4.

Gutenberg

Gutenberg bo ob novih funkcijah in razširitvi trenutnih blokov doživel izboljšavo. Dobra novica za razvijalce, ki bodo lahko sedaj z bloki znotraj urejevalnika storili še več.

Pozdravni vodič

Z novo verzijo prihaja nov pozdravni vodič. Usmeril vas bo do navodil za uporabo novega urejevalnika blokov in do knjižnice blokov.

Novi bloki (blocks)

WordPress verzija 5.4. bo predstavila dva nova bloka

"Social" ikone

S Social ikono lahko preprosto dodajate povezave do vaših družbenih omrežij in do določenih prispevkov ali strani na vaši WordPress spletnem mestu. Namen je le da dodate povezave do vaših profilov. Za delitev strani ali povezav, bo še vedno potreben vtičnik za družbena omrežja.

Glavne "Social" ikone

Bloki za gumbe

Izboljšave prinašajo tudi t.i. Buttons Block. Pri novi verziji bo možno v isti vrsti dodati več gumbov, kar s trenutno različico WordPress ni možno početi. Poleg tega, boste lahko izbirali med dvema slogoma in določili želeno besedilo in barvo ozadja. Spodnja slika za lažjo predstavo.

Novi "Button Block"

Ostale novosti v WordPress 5.4.

Poleg urejevalnika blokov prihajajo tudi izboljšave za posamezne bloke. V beta verziji je na voljo več barvnih opcij za Cover (naslovnica), Group (skupine) in Column (stolpi) bloke. 

Za vse bloke znotraj skupine blokov (group block) in skupine stolpcev (column block) lahko spreminjate ozadje in barvo besedila.

Novi "Cover Block"
Novi "Column Block"

Prikazna slika

Še hitreje boste lahko naložili prikazno sliko in jo direktno iz mape na računalniku povlečete v okvirček za sliko na WordPressu. S tem bo možno preskočiti korak naložitve slike med Predstavnostne datoteke, preden jo dodate kot prikazno sliko.

Povleci...
...in supusti

Različne barve v istem odstavku

V sedanji verziji 5.3. lahko spreminjate barvo le celotnemu odstavku. Z WordPress 5.4. bo možno označiti del besedila v odstavku in zamenjati barvo le za označen del besedila.

Velikost slike v galeriji

V WordPress 5.4. boste lahko izbrali velikost prikazanih slik iz galerije in izbrali v koliko vrsticah se bodo prikazale, itd.

Izbira blokov

Med bloki lahko preprosto izbirate, če v tekstovno polje vnesete poševnico in vpišete kar iščete.

Testna verzija

Če želite WordPress 5.4. testirati sami, lahko to storite na dva načina:

1. Namestite si Beta Tester Plugin – gre za vtičnik s katerim boste lahko preverili nove funkcionalnosti. Izberete opcijo “Bleeding Edge Nightlies”
Namestite ga na tej povezavi: https://wordpress.org/plugins/wordpress-beta-tester/

2. Beta verzijo WordPress 5.4. lahko najdete tu: https://wordpress.org/wordpress-5.4-beta2.zip

Predlagamo seveda, da si za test beta verzije pripravite tudi testno okolje in ne počnite tega na vaši aktivni spletni strani.

viri:
wpbeginner.com
wordpress.org

Related Posts