Vodiči WordPress

Namestitev wordpressa na Zabec.net gostovanju

Namestitev wordpressa na Zabec.net gostovanju

Stranke nas velikokrat prosijo naj jim pomagamo pri namestitvi wordpressa na njihovem novem gostovanju pri žabcu. Iz tega razloga sem se tudi odločil, da spišem sledeči blog, v pomoč vsem, ki tega še ne znajo sami. Naj omenim, da je to res osnovna namestitev in je za tiste, ki ste že seznanjeni z wordpressom mogoče nezanimiva. Bolj programske in tehnično zahtevnejše prispevke spišem v prihodnje.

Priprava

Kaj vse bomo potrebovali za namesitetv:

Konfiguracija strežnika

Z uporabniškim imenom in geslom, ki smo ju prejeli s strani osebja Zabec.net, se prijavimo v kontrolno ploščo strežnika.

pic_1_small.jpg

Po uspešni prijavi se nam prikaže kontrolna plošča. Če na vašem strežniku gostuje več domen, potem morate predhodno izbrati željeno domeno.

Kreiranje podatkovne baze

Za uspešno namestitev moramo najprej ustvariti podatkovno bazo. To storimo tako, da kliknemo na povezavo “Upravljanje MySQL”:

pic_2_small.jpg

V oknu, ki se nam odpre kliknemo na povezavo “Ustvari novo bazo”:

pic_3_small.jpg

Vpišemo ime nove baze (primer: wordpress) in uporabnika za dostop do baze (primer: uporabnik). Ime baze in ime uporabnika imata predpono vašega uporabniškega imena. Svojega sem iz slik pobrisal iz varnostnih razlogov.

V polje geslo vpišite željeno geslo, vendar vam svetujem, da namesto vpisovanja raje kliknite na gumb naključno. Strežnik vam bo tako zgeneriral precej varno geslo in nam ga prikazalo v naslednjem koraku. Ko smo izpolnili vsa polja, kliknemo na gumb ustvari.

pic_4_small.jpg

Pokaže se nam okno, v katerem so zbrani vsi podatki o novo ustvarjeni podatkovni bazi. Pametno je, da si te podatke nekam shranimo, ker jih bomo rabili pri sami namestitvi. Kliknemo na gumb TUKAJ, da se vrnemo na prejšnji korak, kjer lahko vidimo novo ustvarjeno bazo. Z gumbom “HIŠICA” se vrnemo na prvotno stran kontrolne plošče.

pic_5_small.jpg
pic_6_small.jpg

Kreiranje uporabnika ftp

Za prenos samega wordpressa na strežnik potrebujemo ftp račun. En ftp račun je vklopljen že ob samem naročilu gostovanja pri Zabec.net, vendar bomo zaradi varnosti ustvarili novega.

Na prvi strani kontrolne plošče kliknemo na “FTP Računi”.

pic_7_small.jpg

V oknu, ki se nam odpre, vidimo vse trenutne FTP račune. Kliknemo na gumb “Ustvarite/urejanje FTP računa”.

pic_8_small.jpg

V polje “FTP uporabniško ime” vpišemo uporabniško ime novega FTP uporabnika (primer: wordpress). Vpišite željeno geslo, vendar zopet iz varnostnih razlogov svetujem generiranje naključnega gesla (geslo lahko kasneje vedno spremenite). Izberite gumb “Domena” in nato kliknite na gumb “Ustvari”.

pic_9_small.jpg

Konfiguracija wordpressa za prenos

Prenešeni paket wordpress (http://wordpress.org/download/) odpakiramo. Ustvari se nova mapa wordpress. Vsebino te mape bomo z uporabo FTP odjemalca (FileZilla) prenesli na strežnik.

Preden pa začnemo s prenosomo moramo narediti še manjše popravke v datoteki “wp-config-sample.php”, ki se nahaja v mapi wordpress.

Datoteko odpremo in uredimo sledeče:

 • Namesto ‘database_name_here’ vpišemo ime podatkovne baze, ki smo jo ustvarili.
 • Nameto ‘username_here’ vpišemo ime uporabnika podatkovne baze, ki smo ga ustvarili.
 • Namesto ‘password_here’ vpišemo geslo uporabnika podatkovne baze.

pic_10_small.jpg

Potrebno je še generirati unikatne fraze, ki jih wordpress uporablja za kriptiranje. To storimo tako, da obiščemo spletno stran https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/ in vsebino kopiramo čez obstoječo:

pic_11_small.jpg

Datoteko shranimo in jo preimenjujemo iz “wp-config-sample.php” v “wp-config.php” (pobrišemo “-sample” iz imena datoteke).

Prenos wordpressa na strežnik

Odpremo FileZillo in v polje “Host” vpišemo FTP naslov vašega strežnika (primer: ftp.domena.si). V polje “Username” vpišemo uporabniško ime FTP računa, ki smo ga predhodno ustvarili. Vpisati moramo celotno uporabniško ime vključno z @ in domeno, ki sledi (primer: wordpress@domena.si). Vpišemo seveda tudi geslo uporabnika in kliknemo na gumb “Quickconnect”.

pic_12_small.jpg

!!!POZOR: Če imate trenutno delujočo spletno stran oz. vsebina mape public_html na strežniku vsebuje VAŠE datoteke, predhodno izdelajte varnostno kopijo v kontrolni plošči vašega gostovanja!!!

V oknu FileZille na levi strani poiščemo mapo “wordpress”, ki smo jo v prejšnjem koraku odpakirali. Označimo vse datoteke in podmape v tej mapi in jih prenesom v mapo “public_html” na desni strani. Prenos bo trajal nekaj minut odvisno od vaše internetne povezave.

pic_13_small.jpg

Po končanem prenosu v mapi “public_html” pobrišite morebitno datoteko “index.html”.

pic_14_small.jpg

Če v mapi “wp-content” na strežniku ne obstaja podmapa “uploads” jo ustvarimo in nastavimo pravice na 777.

pic_15_small.jpg
pic_16_small.jpg

Namestitev

Po končanem prenosu z brskalnikom obiščite spletno mesto vaše domene (primer: www.domena.si), kjer se vam (če ste vse storili pravilno) prikaže wordpress inštalacijska stran. Izpolnite vsa potrebna polja, kliknite na gumb “Install WordPress” in vaš wordpress je nameščen.

pic_17_small.jpg

Zaključek

To je moj prvi prispevek na blogu zabec.net. Upam, da bo vsaj komu prišel prav. Če imate kakšna vprašanja, mnenja, predloge, graje oz. celo morebitne pohvale jih prosim napišite v komentar spodaj.

Miha

Related Posts

 1. Martin Dušak says:

  Živjo!
  Sem se lotil postopka in že takoj na začetku naletel na težavo, saj moj paket paglavec ne vsebuje podatkovne baze, tako da tudi v kontrolni plošči ni opcije “Upravljanje MySQL”. Lahko naredim brez tega, ali v tem primeru sploh ne morem uporabljati wordpress-a?

  Že v naprej hvala za odgovor,
  LP

  • Domen Česnik says:

   Martin res je, paket Paglavec ne omogoča MySQL baze. V kolikor jo potrebujete boste morali izbrati vsaj paket Rega.

   • Martin Dušak says:

    Iskreno sem popoln laik in niti ne vem, čemu so te baze namenjene. Ali s paketom Paglavec vseeno lahko uporabljam wp? Cilj je čisto preprosta spletna stran z osebnimi podatki…

    • Tamara Žnidar says:

     Pozdravljeni,
     na paketu Paglavec ne morete uporabljati/imeti WP. WP lahko uporabite na paketu Rega. V kolikor bi to želeli urediti ali imate še kakšno vprašanje pa smo vam na voljo na info@zabec.net

 2. Miha rešitelj, super članek, najlepša hvala!! Sem bila že na pol poti v Polje, hehe, potem pa sem našla ta navodila, ki so res super. Tudi za popolne računalniške telebane, kot sem jaz. Hvala še enkrat!

  • Miha Eržen says:

   Zdravo Anja! Na hitro vidim, da v wp-config.php ni nastavljeno pravilno ime baze (define(‘DB_NAME’, ‘IME_BAZE’)). Žal ti kaj več tu ne smem povedati zaradi varnosti. Prosim obrni se na našo podporo, če boš še vedno imela težave (info@zabec.net). Lp

 3. Živjo,

  tokrat mi instalacija ni uspela na koncu sem šel na stran
  in pojavila se je le bela stran, namesto wordpress instalacijska stran. Če mi lahko prosim poveste kje sem storil napako?

  Hvala in lep dan.

 4. eh prehitro se veselu.. zdej se pa pri zadnjem koraku vstavi… enostavno mi brskalnik ne najde spletnega mesta, tako da inštalacije nemorem izvesti… probal sem še 2x če sem se kje prej zmotil pa še vedno..

 5. Vse lepo obrazloženo! Problem je bil, ker sem bil v postopku “prenosa domene” in še ni bilo prenešeno, tako da je bil error normalna stvar 🙂 Hvala!

 6. jaz se nemorem povezat preko tega filezila nevem zakaj… vse vpišem pravilno in mi napiše:
  530 Login authentication failed
  Kritična napaka
  Povezava s strežnikom ni uspela

  Nevem zakaj… tudi pri prejšnjem gostovanju sem mel probleme… mogoče ni računalnik dober res nevem zakaj to dela…

  • Jože napaka pravi, da dostopni podatki niso pravilni.

   Bodisi je napačno uporabniško ime, geslo ali pa se priklapljate na napačen strežnik.

 7. Miha, mi lahko samo nekaj poveš? Samo wp-content se nastavi na 777? Se da lahko, tudi če imam pri Žabcu gostovanje, vse nastaviti na 777? vaš asistent na liniji za pomoč mi je predlagal naj kar vse spravim na 777 (ker imam trenutno s 775 same težave ker mi noče zapisovati nikjer) – pa je to varno?

  • V bistvu se 777 pravice nastavijo samo na mapo uploads, ki se nahaja v mapi wp-content. To lahko storite preko FTP-ja ali z uporabo upravljalnika datotek v nadzorni plošči Zabec.net (direct admin). Pravice morate nastaviti rekurzivno, se pravi vsem podmapam.

   Ker so naši strežniki nastavljeni po varnostnih standardih, nastavljanje map na 777 pri shared hostingih ni rizično (nekdo to lepo pojasni). Zaradi tega, če se pojavijo težave, tehnik svetuje spremembo pravic vseh map na 777.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja