ePošta

Kako napisati dobre e-novice?

Kdo je prejemnik?

Preden napišete e-novice se pozanimajte kdo so vaši ciljni prejemniki le-teh.
Če imate stran, ki zajema več med seboj različnih segmentov velja razmislit, da e-novice radelite na dvoje, troje…

Naprimer:
Recimo, da se vaše podjetje ukvarja s prodajo domen in gostovanja, hkrati nudi profesionalne in po meri narejene spletne strani, na drugi strani pa ima še spletno trgovino.

Prejemniki:
Če bi vse te tri segmente združili v ene e-novice, potem bi
1. te bile predolge,
2. nerelavantne (vsebinsko kot tehnično) za nekatere,
3. se vsebinsko med seboj ne bi ujemale,
4. ne bi imele neke rdeče niti,…

Torej je v tem primeru najbolje, da razdelite ene e-novice v tri e-novice. Naredite e-novice posebej za domene in gostovanja, druge e-novice naj bodo za potencialne stranke, ki jih zanimajo profesionalne in po meri narejene spletne strani, tretji bralci e-novic pa naj bodo tisti, ki jih zanima ponudba v vaši spletni trgovini.

Kakšna naj bo vsebina e-novic?

Vsebina naj bo namenjena vašim bralcem/kupcem. Naj ima neko rdečo nit, v njej povejte novosti, če nudite kakšne ugodnosti, kaj se bo v prihodnje dogajalo na tem ali onem področju.

Vsebina na bo razumljiva, kratka in jedernata. Naslovi naj kličejo k branju, vendar na ne zavajajo. Naslovi naj torej nekako povzemajo to o čemer bodo prejmeniki novic seznanjeni v krajšem članku.

Če v e-novicah prodajate potem povejte kaj prodajate, zakaj bi to kupec imel, ali mu nudite ugodnosti…ob takih novičkah nujno dodajte še gumb z linkom, ki pripelje vašo stranko do nakupa tega izdelka (torej ponudite mu možnos takojšnega nakupa).

Predlagamo vam tudi, da naj vaše e-novice ne vsebujejo samo teksta, ampak tudi zanimive slike, inforgame, ki bodo stranke pritegnile.

Kako dolge naj bodo moje e-novice?

Vaše e-novice naj ne bodo daljše od štirih člankov. Članki naj bodo kratki in jedernati, razumljivi ter naj povzemajo bistvo. Če imate veliko za povedat lahko posamezni novički vedno dodate link kjer si lahko tisti, ki jih to bolj zanima, preberejo več o posamezni temi.

Kolikokrat na teden, mesec naj pošljem e-novice?

E-novic ne pošiljajte prepogosto, saj bomo s tem dosegli ravno nasprotni učinek, kot bi ga radi -odjave iz e-novic (te se lahko zgodijo prav tako, če vsebina ni relavantna za prejemnika).

Če imate veliko novega vam predlagamo da novice pošljete 1x na 14. dni (torej 2x mesečno), če malce težje sestavite skupaj vsebino, pa vam vseeno priporočamo, da jih skušate poslati 1x mesečno.

Zakaj moje e-novice letijo v spam/vsiljeno pošto?

Verjetno zato ker jih je nekaj uporabnikov označilo kot vsiljeno pošto ali zato ker je vaš naslov e-novic podoben naslovom, ki jih uporablja vsiljena pošta.

Ali obstaja program, v katerem lahko sestavim in pošljem moje e-novice večim prejemnikom naenkrat ? Ali jih moram poslati vsakemu posebej?

Obstaja. Najbolj znan je MailChimp, ki je v angleščini. Žabci pa smo razvili svoj program, ki se imenuje Frogmailer in vam je na voljo v slovenskem jeziku. Pravimo mu tudi Žabji poštar, ta vam omogoča enostaven vnos e-novic ter hitro in zanesljivo pošiljanje novičk.
Z njim lahko pošljete do 30.000 sporočil na mesec.
Več o našem Žabjem poštarju pa tukaj.

Kako naj moje e-novice izgledajo?

E-novice naj vsebujejo barve vaše spletne strani, vsebujejo naj vaš logo, kontakt (lahko tudi socialne gumbe), slike.

Barva teksta mora biti dobro vidna (ne uporabljajte naprimer temno modre barve ozadja in črnega teksta-ta kombinacija je namreč zelo slabo vidna, prav tako vam predlagamo, da ne uporabljate neonskih in preveč svetlih barv-te se na beli podlagi ne bi dobro videle).

Kako naj prilagodim moje e-novice zakonu?

  1. Vedno pošiljajte e-novice samo tistim, ki so prijavljeni na vašo listo
  2. Nikoli ne kupujte email naslovov (prodajajo se namreč cele liste e-naslovnikov)
  3. Vaše e-novice naj vedno vsebujejo gumb, link za odjavo od le-teh
  4. Poskrbite, da bodo vaše fotografije, slike legalne (če slike vzamete iz Googla, še ne pomeni, da jih imate pravico uporabiti)
  5. Poskrbite, da boste sami pisali vsebino, da je ne boste kopirali od drugih
  6. Poskrbite za to, da odjavljen naslovnik ne bo prejemal več vaših e-novic
  7. Če so vaše e-novice plačljive morajo biti naslovniki predhodno seznanjeni s tem in se s tem tudi strinjati
  8. Imeti morate dokazljivost o tem, da lahko e-naslovom pošiljate novice (dokazljivost kje ste dobili dovoljenje)

Related Posts