WordPress

Kako izboljšati hitrost WordPress strani v 10-tih korakih

1. Izberite pravo temo

Verjetno na to niste nikoli pomislili, vendar so teme, ki so hitre in tiste, ki se odzivajo počasneje. Najhitrejše teme so prednastavljene WP teme.

Prijavite se v svojo WP stran – Appearance (izgled) – Themes (teme).
Nekako so se od prednastavljenih tem najbolje izkazale Twenty teme.

Če vam te niso všeč, vam predlagamo, da izberete temo, ki je čista – preprosta.

2. Pomanjšajte slike

Velike in visoko kvalitetne slike se dolgo nalagajo in s tem upočasnijo vašo stran.

Predlagamo vam:

  • WP Smush.it plugin; zmanjša sliko, vendar ohrani kvaliteto. Deluje avtomatsko, torej vsakič ko boste sliko naložili se bo ta avtomatsko pomanjšala. Uporabno za .jpg formate.
  • EWWW Image Optimizer; prav tako avtomatsko optimizira vaše slike, ko jih nalagate na stran. Omogoča tudi, da enako storite z že naloženimi slikami. EWWW ohrani kvalitetno sliko. Uporabno predvsem za .png format (podpira tudi .jpg in .gif)

3. Izberite primerno gostovanje

Če računate na to, da bo vaša stran popularna in bo imela veliko prometa, vam odsvetujemo shared (deljeno) gostovanje.

Izberite gostovanje po vaši meri (VPS), tako bo WP stran hitra in ne bo se zgodilo, da bi zaradi preobremenjenosti ali izklopa zaradi ogoržanja drugih, postala nedosegljiva.

4. Optimizirajte MySQL in HTML ter CCS

5. Odstranite plugine, ki jih ne uporabljate.

Enako storite z neobjavljenimi članki, ki so v bazi, pa jih niti ne nameravate objaviti. Pri tem pa ne pozabite izprazniti tudi koša.

Prijavite se v svojo WP stran – Plugins (vtičniki) – Installed Plugins (nameščeni vtičniki) – Select (izberi) – Delete (izbriši) ali Select (izberi) – Bulk action (označi akcijo) – Apply (potrdi)

6. Posodobitve

Redno posodabljate WP in vse plugine.

Prijavite se v svojo WP stran – Dashboard (nadzorna plošča) – Updates (posodobitve)

7. Odstranite hotlinks

Z odstranitvijo hotlinkov se boste znebili tudi spamerjev.

Kaj sploh so hotlinki?
Naprimer, da je nekomu všeč slika na vaši strani in si jo želi tudi na svoji strani. Ta bo z veseljem uporabil celoten URL vaše slike na svoji strani, saj se bo slika vsakič, ko jo bo nekdo gledal na njegovi strani, naložila na vaši strani.  Kar pomeni, da porablja naš prenos in ne svojega.

8. Stisnite svojo stran

Stisnjena stran igra pomembno vlogo pri nalaganju strani. Dober ponudnik gostovanja za to poskrbi že sam – za kar smo prav tako poskrbeli pri Zabec.net.

Če za ta vaš ponudnik gostovanja ni poskrbel, vam predlagamo, da uporabite W3 Total Cache plugin.

9. Video naj gostuje drugje

Če imate stran, ki vsebuje veliko video posnetkov, to prav tako vpliva na hitrost vaše strani. Gostite vaše video vsebine na YouTube ali Vimeo.

10. Izklopite PingBack in TrackBack

Te WP uporablja avtomatsko. Z njimi obvesti bloge o povezavah.

Prijavite se v svojo WP stran in pošičite Dashboard – Settings – Discussion – odkljukajte Allow link notifications from other blogs (pingbacks and trackbacks) – kliknite Save changes. 

Related Posts