Razno

EdgeRank algoritem ali algoritem prikazovanja Facebook objav

Verjetno ste že prav vsi opazili, da nekatere vaše objave vidi več uporabnikov Facebooka, druge pa skoraj nihče. Če pustimo ob strani to, da Facebook promovira seveda plačane objave, kaj in kdo prav za prav določa koliko ljudi bo videlo našo objavo?
To je t.i. Edgerank algoritem.

  • Zakaj rabimo EdgeRank?

Ko obiščete vaš t.i. News feed na vas lahko čaka tudi več kot 2000 novic, pa res imate čas prebrati vse ali so prav vse za vas relavantne? Ne. Zato Edgerank določi katere novice so za vas pomembnejše od ostalih, da ne boste zasuti z objavami.

  • Obstaja formula?

Edgerank algoritem je bil predstavljen aprila na 2010 f8 konferenci (http://www.livestream.com/f8techniques/video?clipId=pla_5219ce25-53c6-402d-8eff-f3f8f7a5b510) in s tem tudi njegova formula:

Screen-Shot-2015-02-04-at-09.07.37

  • Ali so faktorji elementov fiksni?

Seveda, se popravki in prilagoditve konstantno izvajajo.

Tako so leta 2013 ugotovili, da so uporabniki bolj cenili (klikali, gledali, objavljali) trenutne dogodke, šport, glasbo…zato so začeli nagrajevati objave z linki, ki vodijo na takšne strani. Nagrada je seveda to, da je vaša objava večkrat videna.

V letu 2014 je bila dodana posodobitev – če ste osebo omenili ali označili v objavi je večja vrjetnost, da bo to zanimalo širšo skupino ljudi. Nagrada – vaša objava je večkrat videna.
Prav tako je določena objava pomembna v določenem času – pri tem so pomembni interesi, gledajo pa tudi koliko interakcije je bilo v določenem času.
Pomembnejša stvar pa je bila v letu 2014 ta, da bolj ko gre za promocijska sporočila, manj organskega dosega boste imeli.

Seveda pa so zgornji faktorji sestavljeni iz več kot 1000 različnih faktorjev, ki jih prav za prav noben ne pozna (razen FB razvijalcev).

Related Posts