Oglaševanje Splošno

Digitalno oglaševanje – ko o uspehu govorijo številke

Oglaševanje se je skozi leta bistveno spreminjalo. Tako smo se od klasičnih ameriških ‘door to door’ prodajnih strategij danes že bistveno oddaljili in se poslužili veliko bolj učinkovitih oglaševalskih tehnik. Mednje sodi tudi digitalno oglaševanje, ki v zadnjih letih doživlja pravi preboj. Kakšne so napovedi s področja oglaševanja in kaj lahko pričakujemo, pa vam predstavljamo v nadaljevanju.

Uspeh digitalnega oglaševanja v času korona krize

Digitalno oglaševanje ali s priljubljeno tujko digitalni marketing je poseben način oglaševanja izdelkov preko elektronskih medijev. Pred tradicionalnimi oblikami trženja ima kar nekaj prednosti, kar je tudi razlog, da se ga poslužuje vedno več podjetij in organizacij, ki želijo svojo fizično prisotnost prenesti tudi na splet – doseg objav in oglasov na spletu je namreč neverjetno velik. K tej preobrazbi je bistveno pripomogla tudi epidemija korona virusa. Že v osnovi digitalni marketing predstavlja enega izmed najpomembnejših kanalov za spletno komuniciranje blagovnih znamk z njihovimi naročniki oz. sledilci. V času epidemije pa so podjetja velik del proračuna namenila prav tej obliki oglaševanja. V prvi vrsti smo ljudje, na račun fizične izolacije in vsesplošnega zapiranja, večino svoje potrošniške dejavnosti preusmerili na splet in ostale digitalne medije. Temu so se morala prilagoditi tudi podjetja, ki do tedaj niso imela spletnih strani in trgovin – če so seveda želela doseči svoje uporabnike. Tako je uspeh digitalnega oglaševanja iz dneva v dan naraščal (Vir 1).

Velik porast je bilo mogoče opaziti tudi pri uporabi družbenih omrežji – za kar 22,2 % (Vir 2). To je tudi razlog, da je močno v porastu oglaševanje na družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram. Zanimivo je tudi dejstvo, da je porast uporabe družbenih omrežij zaznati med predstavniki različnih generacij (raziskava Global Web Index):

  • Generacija Z ali mladi, rojeni po 1995: 27%,
  • Milenijci ali mladi rojeni do leta 1995: 30%,
  • Generacija X ali posamezniki rojeni do leta 1980: 29%,
  • Generacija Boomers ali starejši, rojeni do 1965: 15%.

Internetni marketing: proč z oglaševanjem ‘vse povprek’

Čeprav gre za zelo podobni zadevi, pa internetni in digitalni marketing nista eno in isto. Digitalno oglaševanje vključuje vse digitalne medije – tudi televizijo, radio, digitalne oglasne table, SMS oglaševanje. Internetno oglaševanje pa je eden od možnosti, ki jih predvideva digitalni marketing, ki pa v sodobni družbi zagotovo kaže največji potencial. Svojo priljubljenost internetno oglaševanje upravičuje predvsem z vključevanjem različnih programov, ki omogočajo analizo kampanj, z namenom razumevanja, kaj deluje in kaj ne. To v grobem pomeni, da lahko enostavno preverite, katere oglaševalske kampanje so vam prinesle dobiček in katere ne. Na podlagi rezultatov pa nato določite, katere izboljšave bi bilo potrebno uvesti.

Čar internetnega oglaševanja je tudi v njegovi ciljnosti. Omogoča vam, da oglašujete le tarčnim skupinam uporabnikov, ki se bodo z večjo verjetnostjo odločili za nakup vašega izdelka ali storitve. S tem prihranite veliko sredstev, namenjenih oglaševalski kampanji.

V splošnem pa digitalni marketing predstavlja najboljše razmerje med uspehom in ceno, ki ga zanj plačate. Če vam povemo, da največja podjetja v digitalne oglaševalske kampanje vlagajo več milijonov svojega dobička letno, potem si lahko predstavljate, kako velik uspeh so dosegli s tem odličnim oglaševalskim orodjem.

Digitalni marketing v praksi

Kadar govorimo o oglaševanju na internetu, zaradi tesne prepletenosti obeh načinov oglaševanja, pogosto uporabljamo kar izraz digitalni marketing – pri obeh zasledimo SEO optimizacijo, e-mail marketing, marketing na družbenih omrežjih, vsebinski marketing in oblikovanje spletnih strani. V nadaljevanju bomo zato uporabljali besedno zvezo digitalni marketing.

Digitalni marketing je v praksi najbolj donosen način oglaševanja, predvsem na račun natančnega določanja ciljnih skupin oz. potencialnih kupcev. Največ potenciala znotraj te vrste oglaševanja sta do sedaj pokazala e-poštni marketing in remarketing.

E-poštni marketing je po raziskavi DMA iz leta 2019, najdonosnejši kanal neposrednega trženja. Uspeh mu lahko pripišemo predvsem zato, ker je zelo ugoden. Zanj namreč ni potrebno plačevati vsakega klika ali prikaza. Nekoliko višja investicija je potrebna le na začetku, ob ustvarjanju baze kupcev. Če želite hitro in učinkovito pridobiti kar največje število potencialnih kupcev, boste morali uporabiti orodji Google AdWords in Facebook, ki pa sta nekoliko dražja.

Vedno bolj priljubljena strategija znotraj digitalnega marketinga na spletu je remarketing. Ta se ozira na preprosto dejstvo, da uporabniki svoje nakupne odločitve oblikujemo dlje časa. Predvideva se, da od ogleda pa do nakupa izdelka v povprečju mine 6-12 mesecev. Ko neko podjetje dobi obisk potencialnega kupca, mu remarketing omogoča, da ga nagovarja skozi celotno obdobje odločanja. Tako poveča verjetnost, da bo uporabnik produkt kupil prav od njega.

Sliši se idealno, vendar ali veste, koliko sredstev podjetja sploh vlagajo v digitalni marketing?

Ko govorijo številke  

Šele ko se zazremo v številke, ki pričajo o višini finančnih sredstev, namenjenih oglaševanju na spletu, spoznamo, o kako pomembnem orodju govorimo. Če si pogledamo podatke iz evropske oglaševalske sfere lahko opazimo občuten porast sredstev, ki se jih danes vlaga v to sodobno obliko trženja. Vrednost investicij v letu 2021 se je namreč povečala skoraj za celotno vrednost oglaševanja v letu 2010. (Vir: IAB Europe, AdEx 2021). V današnjem času digitalni marketing predstavlja kar 30% celotnega oglaševanja in je nedvomno v porastu hitreje kot katerakoli druga oblika oglaševanja.

Digitalno oglaševanje je hkrati tudi najbolj imuna oblika trženja, ko govorimo o krizah. Tako tudi v obdobju preteklih dveh let ni bilo zaznati nikakršnih padcev s področja vlaganja v digitalni marketing. Ne le to, višina sredstev, namenjenih oglaševanju na spletu, se je celo povečala. Skupna vrednost digitalnega oglaševanja je v letu 2021 tako znašala 92 milijard EUR, kar predstavlja kar 59 % vseh evropskih investicij v oglaševanje.

Napovedi za leto 2022

Tako kot v preteklem letu, lahko tudi v prihodnje pričakujemo rast investicij. Različne agencije za analizo trga ocenjujejo, da bo svetovno digitalno oglaševanje v letu 2022 doseglo kar 60% do 70% vseh investicij na globalnem nivoju. Med regijami z najhitrejšo rastjo pa se je znašla tudi Slovenija. Kot glavni razlogi za visoko rast strokovnjaki navajajo razcvet e-trgovine, relativno stabilno gospodarsko moč, rekordne evropske investicije v lokalne programe za okrevanje gospodarstva, državna vlaganja v zeleni prehod in energetsko neodvisnost, raziskave in razvoj ter seveda v digitalizacijo celotnega družbenega ekosistema.

Na slovenskih tleh je, po podatkih raziskave iProma in Valicona iz leta 2022, mogoče zaznati veliko naklonjenost podjetnikov do digitalnega oglaševanja. Za letošnje leto se tako pričakuje znatno vlaganje v različna področja digitalnega trženja. Zagotovo pa prednjačijo:

  • z investicijskim deležem 31% je absolutni zmagovalec prikazovalno oglaševanje,
  • v družbena omrežja bo vloženih dobrih 21% finančnih sredstev za oglaševanje,
  • 17% razpoložljivih sredstev bo namenjenih iskalnemu marketingu,
  • preostali delež bo porazdeljen med ostale oblike oglaševanja.

Panoge, ki so v primerjavi z letom 2021 občutno povečale investicije so turizem, ki se ponovno postavlja na noge, trgovina ter lepota in zdravje. Nekoliko manj bo v oglaševanje vlagala avtomobilska industrija, za kar so odgovorne predvsem težave z dobavo vozil.

Vlagajte tudi vi

Glede na vse zbrane podatke lahko popolnoma upravičeno zaključimo, da se vlaganje v sodobne načine oglaševanja zagotovo izplača. Vendar je lahko nepravilno vložen denar vaša velika izguba. Zato je za vaš poslovni uspeh ključnega pomena, da se odločite za strokovnega in izkušenega ponudnika digitalnih oglaševalskih storitev.

Pri SPRD.digital, ki je del skupine ZGroup, poskrbijo za vašo popolno pojavnost na spletu. Za vas uredijo vse, kar potrebujete za uspešen spletni nastop. Poleg premišljene strategije, oblikovanja, razvoja in podpore, vaše podjetje in blagovno znamko izstrelijo na najvišja mesta na spletu. Digitalno oglaševanje, ki ga izvajajo, sledi najnovejšim trendom in smernicam, tako da je z njimi vaše podjetje vedno v varnih rokah. Spoznajte jih tudi vi – z veseljem bodo sodelovali v pisanju vaše zgodbe o uspehu.

Viri

Related Posts