Varnost

Ali imate nadzor nad svojimi podatki v storitvi Microsoft 365?

Odgovornost do podatkov

Microsoft poskrbi za kar nekaj stvari, s katerimi svojim uporabnikom zagotavlja odlično storitev, a se pri tem osredotoča predvsem na upravljanje M365 infrastrukture in zagotavljanje neprekinjenega delovanja uporabnikom.  
Na vas pa ostaja odgovornost za vaše podatke.  
Če le-teh nimamo pod nadzorom, lahko pride do škodljivih posledic.

Najpogostejše grožnje 

Spoznajte najpogostejše grožnje, če še nimate urejene M365 varnostne kopije ter kako lahko poskrbite za varnostno kopiranje, hranjenje in zaščito svojih podatkov.

 1. Izbris: če hote ali nehote izbrišete uporabnika, se ta izbris replicira po omrežju, skupaj z izbrisom uporabnikovega računa OneDrive for Business in poštnim predalom. Če pride do izbrisa na osnovi »popolne odstranitve«, je brisanje nepovratno, podatki pa izgubljeni.
 2. Notranje varnostne grožnje: organizacije so med drugim ranljive tudi zaradi zaposlenih, grožnje pa so lahko nenamerne ali namerne. Nekateri uporabniki nevede ustvarjajo resne grožnje z nalaganjem okuženih datotek ali nenamernim razkritjem uporabniških imen in gesel. Drug primer je namerno brisanje datotek.
 3. Zunanje varnostne grožnje: zlonamerna programska oprema in virusi, kot je izsiljevalska programska oprema, povzročajo velikansko škodo organizacijam po celem svetu. Okužena sporočila pogosto prejmemo v predal elektronskih sporočil v obliki priponk, ki izgledajo resnične.
 4. Zakonski in skladnostni zahtevki ter vrzeli v politiki hrambe: zakonski zahtevki, skladnostni zahtevki in predpisi o dostopu se razlikujejo med panogami in državami, vendar so globe, kazni in pravni spori tri stvari, ki se jim želite izogniti. Bodite pozorni. Vaša organizacija morda nima ustrezne politike ali obstajajo neizpolnjeni zahtevki v zvezi s shranjevanjem, obdelavo in varovanjem podatkov v skladu z veljavnimi zakoni in predpisi. 

Veeam Backup za Microsoft 365 je prilagodljiva in zanesljiva storitev za zaščito M356 podatkov 

Veeam Backup za Microsoft 365 lahko deluje na lokaciji (on-premises) ter v zasebnih, javnih in hibridnih oblakih. Selitev v oblak prinaša velike koristi, vendar ne smemo pozabiti poskrbeti tudi za varnost. Omenjena storitev nudi zaščito podatkov na lokaciji ali v oblaku, omogoča hitro obnovo posameznih elementov ter datotek. IT organizacije imajo možnost prilagodljivosti glede na trenutne zahteve.

Ključne funkcije upravljanja vključujejo možnost, da organizacije enostavno izberejo elemente storitve Microsoft 365, ki jih želijo zaščititi, podrobnosti za določitev varnostnega posrednika in skladišča, kjer želijo shraniti varnostne podatke, prav tako pa tudi čas in pogostost izvajanja varnostnega kopiranja.  

Infrastrukturne komponente 

Rešitev Veeam Backup z Microsoft 365 ima tri osnovne komponente:  

 • varnostni strežnik,  
 • varnostni proxy in 
 • varnostno skladišče.  

Poleg tega so na voljo še komponente, kot so vtičnik RESTful API in PowerShell. 

Velikost okolja narekuje model namestitve. Velikost okolja pa ni nujno povezana s številom uporabnikov storitve Microsoft 365, ki jih želite zaščititi, ampak od števila aplikacij, ki jih želite zaščititi. Podprte so naslednje aplikacije: 

 • Microsoft Exchange 
 • Microsoft SharePoint 
 • Microsoft OneDrive for Business 
 • Microsoft Teams 

Vpeljava varnostnih M365 rešitev v vaše okolje

V članku ste lahko prebrali, da obstajajo zaskrbljujoče varnostne vrzeli, ki jih moramo jemati resno. Če se torej ponovno vprašate: “Ali imam nadzor nad podatki v M365 storitvi?”  
Kakšen je vaš odgovor? 
Kaj boste storili?

S storitvijo BAAS in ustreznim ponudnikom upravljanih storitev, ki ima strokovno znanje in izkušnje za hitro implementacijo varnostne M365 rešitve, boste imeli svobodo izbire, ki ustreza vašim potrebam po varnostnem kopiranju in obnovitvi po katastrofi.

Če bi želeli vpeljati v vaše podjetje zanesljivost, vendar nimate virov za varnostno kopiranje in upravljanje svojega M365 okolja, vam svetujemo, da nas kontaktirate na

email: hi@humanfrog.com 
ali 
telefon: +386 1 777 33 44


Viri:

 1. 7 critical reasons for M365 backup 
  https://www.humanfrog.com/downloads/why-backup-office-365-data.pdf 
 2.  Agile data protection for M356 
  https://www.humanfrog.com/downloads/agile-data-protection-for-microsoft-365.pdf 
 3.  Veeam recovery options in Veeam Backup for M356 https://www.humanfrog.com/downloads/50_Recovery_Options_in_Veeam_Backup_for_Microsoft_365-01.png 

Related Posts