Varnost

20. dan varne rabe interneta: varni internet za otroke

7. februarja obeležujemo dan varne rabe interneta, ki vsako leto mine v duhu ozaveščanja družbe o ustreznem ravnanju v tem dobesedno neskončnem svetu. Na spletu pa so najbolj ranljivi prav otroci in mladostniki, zato se tokrat posvečamo predvsem temu, kako ustvariti varni internet za otroke. Z namenom ozaveščanja in izobraževanja so pri Safe.si, točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje, tudi letos pripravili osrednji dogodek Neprimerne vsebine in njihov vpliv na mladostnike, ki se bo odvil 14. februarja 2023 ob 8:30.

Toda za varni internet za otroke moramo skrbeti vsi mi, otroke in mlade pa čim bolj učinkovito izobraziti o tehnikah njegovega preprečevanja. Pri tem pa nam pomagajo različna društva, dogodki, Policija in izobraževalne ustanove. Dragi starši pa ne pozabite, da se prav vse začne doma, zato e s svojimi najmlajšimi usedite in jim predstavite, na kaj vse morajo biti pozorni med siceršnjim brezskrbnim brskanjem po spletu.

Vrste nasilja, ki na mlade prežijo na spletu

Čeprav smo lahko žrtve spletnih prevar prav vsi, pa so jim še toliko bolj izpostavljeni otroci. Zakaj? Prav ta družbena skupina je namreč zaradi svoje mladosti, neizkušenosti, radovednosti in mladostniške naivnosti, med najbolj ogroženimi uporabniki spleta. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko otroci postanejo žrtve prav posod – med uporabo različnih aplikacij, družbenih omrežij, elektronske pošte, spletnih strani, forumov in celo med igranjem računalniških iger. Še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da na njih prežijo tisti, ki imajo najbolj podle namene – želijo pridobiti protipravno premoženjsko korist ali pa jih celo zlorabiti.

V nadaljevanju predstavljamo najpogostejše vrste zlorab, s katerimi se mladi še prevečkrat srečajo na internetu. Na njih pa ves čas opozarja tudi Ministrstvo za notranje zadeve RS.

1. Medvrstniško spletno nasilje

Spletno nasilje med vrstniki ima lahko za otroka izredno hude posledice, ki se stopnjujejo tudi v mladostniško obdobje. Zato je ključnega pomena, da jih znamo prepoznati in še pravočasno ukrepati. Pri tej na žalost precej pogosti vrsti nasilja v prvi fazi prihaja do izključevanja posameznika in dodajanja različnih negativnih predznakov in žaljivk, v drugi fazi pa celo do groženj. Nevarnost te vrste zastraševanj in zasmehovanj je, da nasilnež, v kolikor ga ne ustavimo, nad žrtvijo dobi bistveno premoč. Slednje pa lahko vodi tudi do neposrednih fizičnih napadov, pretepov in izsiljevanja.

Glavni problem predstavljajo družbena omrežja in različne klepetalnice, ki napadalcu dajejo navidezno anonimnost, ta pa se zato še manj zaveda posledic in sankcij. Žrtev, v tem primeru otrok, ni varen niti doma, saj smo ves čas obkroženi z elektronskimi napravami. Če želimo zagotoviti varni internet za otroke, virtualni prostor, ki jih bo pozitivno stimuliral, se moramo podučiti o vrstah medvrstniškega spletnega nasilja, alarmih, ki jih žrtev oddaja ob stiski in možnosti za preprečevanje tovrstnih zlorab.

Poznamo več vrst medvrstniškega spletnega nasilja:

 • zalezovanje: o njem govorimo, ko vrstnik žrtev stalno opazuje, spremlja in nadzira prek interneta in digitalne tehnologije,
 • kraja profila: prevzem žrtvinega profila v družbenem omrežju in objavljanje neprimernih vsebin v žrtvinem imenu,
 • ustvarjanje lažnih profilov z namenom škodovanja drugi osebi,
 • izigravanje žrtve na spletu,
 • ustvarjanje lažnih profilov in s tem kraja žrtvine spletne identitete,
 • podžiganje, obrekovanje, očrnitev, žalitve in razširjanje lažnih novic,
 • ustanavljanje sovražnih spletnih strani ali oblikovanje spletnih strani oziroma profilov z za žrtev ponižujočo vsebino – na tem mestu je zato še toliko bolj pomembno, da se ob sovražni in radikalni vsebini ne obračamo stran.

Na katere znake bodite pozorni odrasli:

 • kadar otrok na spletu, družbenih omrežjih, računalniških igricah in podobno preživlja veliko več ali veliko manj časa, kot ga je doslej,
 • kadar se otrok po uporabi interneta ali pametnih naprav zdi odsoten, vznemirjen ali jezen,
 • kadar otrok skrivnostno odgovarja na vprašanja, s kom se pogovarja in kaj počne na spletu.

Kaj lahko storimo, da pomagamo otroku:

 • Z otroki se pogovorite o tem, katere strani in katere vsebine so primerne za njihovo starost in razvoj. Pri tem postavite meje in smiselno omejite uporabo interneta,
 • otroke spodbujajte, naj s prijatelji komunicirajo v živo,
 • spodbujajte jih k udejstvovanju v njim ljubim dejavnostim, kjer si poiščejo družbo,
 • učite jih, kako se zaščititi pred spletnimi nasilneži. Na spletu naj imajo svobodo, vendar kljub temu spremljajte, kaj tam počnejo,
 • pomagajte jim razumeti, da veliko število prijateljev in sledilcev na družbenih omrežjih še ni merilo za posameznikovo priljubljenost. Prijatelj na spletu ni nujno tudi tisti pravi!

2. Spolne zlorabe na spletu

O spolni zlorabi prek spleta govorimo, kadar storilec otroka prepriča ali prisili, da mu pošlje fotografije ali posnetke, na katerih je gol ali pomanjkljivo oblečen, ali da se sleče pred kamero, ali kadar storilec pogovor z otrokom usmeri na seksualne vsebine, ki presegajo okvir otrokovega razumevanja. Gre za kaznivo dejanje, ob katerem se ukrepa zgolj in samo na en način – prijava na policijo!

Ločimo več vrst spolnih zlorab na spletu:

Dejstvo je, da moramo z namenom zagotavljanja varnega interneta, odrasli preverjati spletna mesta, ki jih obiskujejo mladi in otroci. Le ti se lahko namreč povsem po naključju srečajo s škodljivimi vsebinami s spolno tematiko, kot so npr. posnetki spolne zlorabe otrok, in tako tudi sami postanejo žrtve spolne zlorabe. Internet je za povzročitelje spletnih spolnih zlorab idealen posrednik za razširjanje različnih posnetkov in fotografij spolnih zlorab otrok. Mlade pa je ob tem potrebno nujno podučiti, da v primeru, da se srečajo z neprimerno, eksplicitno ali vsebino, ki prikazuje nasilje, to takoj zaupajo odrasli in odgovorni osebi.

Kaj svetovati mladim?

 • naj na spletu nikoli ne objavljajo svojih fotografij, na katerih so goli ali pomanjkljivo oblečeni, niti jih ne pošiljajo prek mobilnih aplikacij – ‘enkrat online, vedno online’,
 • da fotografij, ki prikazujejo spolno zlorabo in spolno izkoriščanje otrok, ne prepošiljajo naprej, če jih prejmejo, ampak o tem takoj obvestijo odraslo osebo in z njeno pomočjo podajo prijavo na policijo,
 • da se nikoli ne pogovarjajo z neznanci prek spletne kamere niti jim ne pošiljajo svojih fotografij ali posnetkov,
 • na družbenih omrežjih naj preverijo svoje nastavitve zasebnosti in račun primerno zaščitijo,
 • da razmislijo o dolgoročnih posledicah vsebin, ki jih delijo na družbenih omrežjih ali aplikacijah – neprimerne tematike in objave še zdaleč niso rezervirane samo za sumljiva spletna mesta, ampak vse pogosteje krožijo tudi po družbenih omrežjih,
 • da nemudoma prekinejo vso komunikacijo z neznancem, če ta od njih zahteva, naj mu pošljejo svoje podatke, fotografije ali posnetke, in da o tem povejo staršem ali drugi odgovorni odrasli osebi.

3. Neprimerna vsebina

Tudi neprimerna vsebina je nasilje! Objave, ki vključujejo nasilje, žaljenje, sovražni govor, sporne tematike in spolno vsebino na mestih, kjer ta nikakor ni primerna, je potrebno z veliko mero kritičnosti in se na njih tudi aktivno odzvati. Zakaj? Zato ker so prav slednje pogosto vir nadaljnjega nadlegovanja mladih in otrok. Starši, skrbniki in vsi, ki ste na takšen ali drugačen način vpleteni v življenja naših najmlajših, ne obračajte pogleda in v primeru da naletite na sporno vsebino tudi primerno ukrepate. Kako? Stran ali objavo lahko prijavite, vsebine filtrirate, svoje otroke pa podučite o njihovem pomenu in škodi, ki jo lahko povzročijo ljudem in družbi.

Za varni internet za otroke lahko poskrbimo odrasli!

Starši, vzgojitelji, šolniki, babice, tete in strici – ta odstavek je namenjen prav vsakemu izmed vas. Odrasli smo namreč tisti, ki smo med drugim odgovorni za varno in zdravo spletno izkušnjo za vse mlade uporabnike. Na vsebine, s katerimi se na spletu srečujejo najmlajši, seveda vedno ne moremo imeti vpliva, lahko pa jih vsaj v veliki meri filtriramo in mlade poučimo, na katere pasti naj bodo pri brskanju po spletnih mestih še toliko bolj pozorni. Zavedati pa se moramo, da odrasli v okviru te pereče tematike, ne nastopamo kot vojaki, ki bodo otroke obvarovali pred vsem hudim. Postavimo se raje v vlogo učitelja in mlade seznanimo z učinkovitimi načini za prepoznavanje in preprečevanje internetnega nasilja. Namreč v znanju je moč!

vsebina na internetu
Vsebina na internetu

Spodaj navajamo nekaj koristnih nasvetov za starše in skrbnike, kako zagotoviti varno spletno okolje za otroke in mladostnike:

 1. Nadzirajte spletno aktivnost otrok: naloga staršev je, da nadzorujejo, kaj otroci počnejo na spletu, kam hodijo in s kom komunicirajo. Slednje velja predvsem pri mlajših otrocih, ki hitreje podležejo spletnim prevarantom in ki še ne znajo ločevati primernega od neprimernega.
 2. Ustvarite varne spletne profile: pomagajte otrokom pri ustvarjanju varnih spletnih profilov in jih poučite, kako prepoznati nevarne spletne profile, ki bi lahko predstavljali potencialno nevarnost.
 3. Učite o varni uporabi spleta: naučite otroke, kako varno uporabljati splet, kako prepoznati in se izogniti nevarnostim, kot so spletni prevaranti, neprimerna vsebina in zlonamerna programska oprema.
 4. Uporabite filtre in blokirajte neprimerna spletna mesta: uporabite filtre za spletne brskalnike, da zaščitite otroke pred neprimernimi spletnimi stranmi in vsebinami. Slednje velja predvsem za najmlajše uporabnike spleta.
 5. Učite otroke o zasebnosti: naučite otroke, kako varno uporabljati spletne storitve, kot so družbena omrežja in jim pomagajte pri razumevanju pomembnosti varovanja svojih osebnih podatkov.
 6. Bodite zgled: Pokažite otrokom, kako varno in odgovorno uporabljate splet tudi vi sami, in jih naučite, da razumejo, da je varna in odgovorna uporaba spleta pomembna za njihovo dobro počutje in varnost. Internet je lahko namreč odlično in praktično orodje, le pravilno ga moramo uporabljati.
 7. Ne zatiskajte otrokovih oči: morda nekoliko nenavadno, pa vendar – otroka podučite, da jih na spletu, poleg obilice zabave in poučnih vsebin, lahko čakajo tudi številne neprimerne, neprijazne in celo nevarne vsebine In osebe. Ne zavijajte jih v vato, saj se bodo slej kot prej morali soočati tudi s številnimi pastmi na spletu. Zato jih opremite z vsem potrebnim znanjem, z njimi pa odkrito delite tudi kakšno svojo osebno izkušnjo.

Varni internet za otroke je ključen za njihovo varnost in zdravo spletno izkušnjo. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov in rednim nadzorom lahko starši, skrbniki in ostali odrasli zagotovimo, da otroci varno uporabljajo splet – zaščiteni pred usodnimi nevarnostmi, ki bi lahko za zmeraj zaznamovali njihovo ranljivo obdobje odraščanja. Ker varni internet za otroke je v domeni vseh nas, zato se kot družba ne obračajmo stran, ampak aktivno pristopimo k problemu in ga začnimo reševati. Združimo moči in skupaj ustvarimo boljši in lepši spletni svet.

Related Posts