Gostovanje Strežniki

Vzdrževano VPS gostovanje: izbira za zahtevnejše

Pri Zabec.net svojim naročnikom poleg klasičnih paketov gostovanj (deljeno gostovanje in premium gostovanje), nudimo tudi vzdrževano VPS gostovanje. Svetujemo ga vsem tistim naročnikom, ki potrebujejo zmogljivejše in bolj prilagodljivo gostovanje, saj ta združuje kar nekaj prednosti pred klasičnim spletnim gostovanjem. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne lastnosti VPS gostovanja, princip njegovega delovanja in lastnosti, zaradi katerih se zanj odločajo vse bolj zahtevne stranke – tiste, ki si prizadevajo za popoln obstoj na spletu.

Kaj je VPS gostovanje?

VPS (ang. virtual private server) je kratica, ki označuje virtualni privatni strežnik, s katerim navadno upravlja uporabnik sam. Glavna razlika, ki VPS gostovanje loči od klasičnega deljenega gostovanja je, da si strežnika ne delite z nobenim drugim uporabnikom. Pri VPS gostovanju se na enem fizičnem strežniku namreč nahaja več virtualnih strežnikov, ki so med seboj programsko ločeni. Virtualni strežnik uporabniku zagotavlja prilagojeno strežniško okolje. To pomeni, da lahko karakteristike VPS strežnika popolnoma prilagodite svojim potrebam. Sami si lahko nastavite:

 • procesorsko moč strežnika,
 • velikost delovnega pomnilnika,
 • potreben prostor na SSD disku,
 • potreben prostor na Enterprise SSD disku,
 • vrsto operacijskega sistema,
 • hitrost povezave in možnost dodatne povezave,
 • število dodatnih IP naslovov in IPv6 naslovov,
 • storitve omrežja,
 • upravljano gostovanje – izbirno,
 • varnostne kopije – priporočljivo,
 • vrsto namestitve strežnika,
 • licence, ki si jih želite za svojo spletno stran.

Pri Zabec.net vam nudimo tudi predizbrane pakete, ki smo jih kar najbolj optimalno zasnovali in prilagodili glede na izkušnje ter želje in potrebe naših obstoječih naročnikov.

Odločitev za vzdrževano VPS gostovanje predstavlja najbolj optimalno rešitev, saj zagotavlja večjo zanesljivost in varnost kot klasična spletna gostovanja, hkrati pa je veliko ugodnejše kot nakup lastnega strežnika.

Stavite na prilagodljivost

Na nas se stranke pogosto obrnejo z vprašanjem, zakaj bi se sploh odločili za vzdrževano VPS gostovanje, ko pa so standardni paketi deljenega gostovanja za njihove potrebe še zadovoljivi? Ko se odpravljate na splet, nikoli ne glejte zgolj trenutne situacije, ampak se vprašajte, kaj od svoje spletne strani in poslovanja pričakujete v prihodnosti.

Če imate na primer podjetje, ki se hitro razvija, promet pa raste, vam brez dvoma svetujemo gostovanje na VPS strežniku. Zakaj? Ker lahko v primeru povečanega prometa in s tem preobremenjenosti zelo hitro in enostavno povečamo zmogljivost obstoječega VPS strežnika. Druga možnost pa je, da gostovanje prenesemo na drug fizični strežnik z močnejšo strojno opremo. Glavna lastnost, ki opisuje VPS je torej prilagodljivost – to pomeni, da lahko svoje gostovanje sproti spreminjate, nadgrajujete in ga tako prilagajate vašim potrebam. Na tak način pa svojemu podjetju omogočite bolj optimalno poslovanje in racionalizirate stroške.

VPS gostovanje omogoča tudi prilagoditev nastavitev za podatkovno bazo, ponudnik vam lahko namesti dodatne rešitve, ki jih potrebujete za še hitrejše delovanje vseh potrebnih funkcij in podobne možnosti.

Paravirtualizacija, običajni VPS ali Cloud VPS strežnik?

Tudi VPS strežniki se med seboj razlikujejo, in sicer po načinu delovanja oziroma prostoru, ki vam ga nudijo in zmogljivosti. Primerni so za različno zahtevne uporabnike, izbiro pa prilagodite svojim potrebam.

 • Paravirtualizacija

Pri tej vrsti VPS-a dejansko sploh ne gre za VPS ampak za navidezni VPS. Kadar imamo relativno zelo poceni VPS, gre navadno (ni pa nujno) za paravirtualizacijo.
Primer iz življenja za lažjo predstavo: imate sobo v bloku, ampak kopalnico, kuhinjo in dnevno sobo si še vedno delite z drugimi.

 • VPS

To je cenejši virtualni strežnik, ki je lociran na posameznem strežniku, zato je njegovo delovanje odvisno od tega strežnika (hipervizor).
Primer iz življenja za lažjo predstavo: imate svoje celo stanovanje v bloku.

 • Cloud VPS

Gre za VPS strežnik, ki se nahaja znotraj gruče strežnikov in tako ni odvisen od posamezne strojne opreme. Takšni VPS strežniki so visoko zmogljivi in podprti z več nivoji predpomnilinika in visoko dosegljivostjo. Posledično so tudi nekoliko dražji od običajnih, a zato bolj zanesljivi in varnejši.
Primer iz življenja za lažjo predstavo: imate stanovanje v dveh blokih, če je v prvem kaj narobe, enostavno uporabljate naprej tisto stanovanje v drugem bloku.

Žabci svetujemo VPS gostovanje!

Odločitev za VPS strežnik svetujemo vsem portalom, spletnim trgovinam in spletnim aplikacijam. Z zakupom te vrste gostovanja namreč pridobite popolnoma izolirano okolje, ki je ločeno od drugih uporabnikov. Na tak način imate ves čas zagotovljene kapacitete, kot so RAM, CPU in SSD. VPS strežniško okolje je zato veliko bolj stabilno, zanesljivo in varno.

vps strežnik

Kdo naj se torej odloči za VPS strežnik:

 • lastniki spletnih trgovin,
 • lastniki spletnih portalov,
 • spletne agencije, ki pričakujejo hitro rast poslovanja,
 • lastniki in razvijalci zahtevnejših spletnih aplikacij.

Podpora pri delovanju strežnika

Kot smo omenili že na začetku, VPS označuje virtualni privatni strežnik, s katerim navadno upravlja uporabnik sam. Toda brez panike, saj to ne pomeni, da boste prepuščeni na milost in nemilost. Res je sicer, da je VPS gostovanje primernejše za nekoliko bolj vešče naročnike, a brez panike – pri Zabec.net namreč nudimo storitev za vse tiste, ki potrebujejo pomoč pri delu s strežnikom. Če si želite zanesljive podpore pri različnih tehničnih izzivih in ažurno ter učinkovito reševanje manjših in večjih težav, potem se odločite za vzdrževano VPS gostovanje na lastnem strežniku.

Glavna prednost vzdrževanega VPS je, da svoje gostovanje enostavno upravljate prek nadzorne plošče, za vso potrebno vzdrževanje in ostali nadzor strežnika pa skrbimo mi. Na tak način ste lahko popolnoma brez skrbi glede ustreznosti delovanja virtualnega strežnika, še vedno pa imate popoln nadzor nad upravljanjem.

Za več informacij o vzdrževanem VPS gostovanju se obrnite na našo podporo: 01 / 600 10 50 ali info@zabec.net.

Related Posts