WordPress

“Vaša povezava ni varna”

“Vaša povezava ni varna”, stavek, ki se na vsakem brskalniku pojavi malce drugače, prestraši marsikaterega lastnika in uporabnika spletne strani. Gre za to, da brskalnik ne more potrditi SSL certifikata na spletni iz različnih razlogov.

Kaj pomeni “Vaša povezava ni varna”?

Spletna stran, ki uporablja SSL protokol (bolj znan tudi kot https protokol) pošlje podatke o varnostnem certifikatu brskalniku, ki ga uporablja posameznik. Brskalnik nato poizkuša potrditi certifikat s pomočjo javnega ključa, ki je poleg zasebnega ključa priložen SSL certifikatu.
Če imate takšen certifikat nameščen, potem brskalnik sporoči, da so podatki kriptirani in da je njihov pretok varen – s tem uporabnik varno brska po vaši spletni strani. 

Če tega certifikata nimate nameščenega, v tem primeru brskalnik ne more potrditi zaščitene povezave in varnosti pretoka podatkov in pokaže se zgoraj omenjeno obvestilo. 

Najpogostejši vzroki zakaj pride do tega in rešitve zanje

  • SSL certifikat na vaši strani ni nameščen
  • SSL certifikat je potekel
  • Uporabnikova računalniška ura ni sinhronizirana
  • Privatni ključ certifikata se ne ujema s ključem brskalnika

V kolikor ste vaš certifikat namestili in vam še vedno kaže, da vaša povezava ni varna, vam predlagamo, da preverite ali se vam obvestilo kaže tudi na drugih brskalnikih. V vsakem primeru, vam predlagamo, da pobrišete predpomnilnik brskalnika. Namreč prav pogosto se zgodi, da brskalnik išče in podaja podatke vaše stare, prejšnje različice certifikata in s tem povzroča težavo novemu, osveženemu certifikatu. 
Ko ste to storili, osvežite stran in poizkusite z ogledom spletne strani. 

Če se težava ni odpravila, gre lahko za težavo vaše računalniške ure. Navadno se ura sicer avtomatsko sinhronizira, vendar se lahko zgodi tudi to. Namreč, če ima računalnik napačno nastavljeno uro ali datum, lahko brskalnik misli, da je SSL spletne strani napačen.
Preverite ali je vaša ura sinhronizirana.

Imate na vašem računalniku nameščen antivirusni program? Te so se večkrat izkazali kot problematični. Predlagamo vam, da ga začasno ugasnite in preverite ali vam z ugasnjenim antivirusom povezava normalno deluje. V kolikor se je to izkazalo kot problem, vam predlagamo, da nemudoma stopite v stik s podporo katerega antivirus imate, saj vam bodo lahko pomagali pri tem kako imeti zaščiten računalnik in hkrati veljavno, varno povezavo.

Pozornost je pomembna tudi pri veljavnosti certifikata. Paziti je treba, da ta ne poteče. SSL certifikati so zakupljeni za obdobje enega leta, ko je tega obdobja konec, je potrebno certifikat obnoviti. Maksimalna veljavnost SSL Certifikatov je od leta dalje 396 dni. Priporočamo vam, da to storite par dni prej, da se delovanje certifikata vmes ne prekine. Naši naročniki pričnejo dobivati obvestila, o skorajšnjem poteku certifikata, 30 dni pred potekom in tako vsak teden do poteka. S tako veščim obveščanjem se v večini primerov izognemo poteklemu certifikatu. V kolikor pa vam je certifikat vseeno potekel, nas vedno lahko kontaktirate na naš info@zabec.net in izdali vam bomo novega, neglede ali ste naša stranka ali ne. 

Kje lahko preverite potek certifikata? Zraven vašega imena je na levi strani URL vrstice simbol ključavnice. Kliknite nanj. Pokaže se vam ali je certifikat veljaven. S klikom nanj lahko vidite datum poteka certifikata.

Veljavnost SSL certifikata
Veljavnost SSL certifikata

Najpogostejši primer, zakaj pride do prikaza obvestila »vaša povezava ni varna« pa je ta, da spletna stran nima urejenega SSL certifikata.
Najpogostejše vprašanje, ki se pojavlja glede zakupa SSL certifikatov je: Kateri certifikat je pravi za mojo spletno stran? V obširnem blog zapisu vam predstavljamo različne skupine certifikatov ter nekaj življenjskih primerov kateri certifikat je najbolj primeren za določene spletne strani. Blog zapis vam je na voljo TUKAJ.

Pri izbiri vam je prav tako na voljo Zabec.net tehnična podpora – na številki 01 600 10 50
Po izbiri in zakupu certifikata, je tega potrebno namestiti. Našim naročnikom gostovanja je namestitev na voljo brezplačno. Po nameščenem certifikatu preusmerite vašo spletno stran iz HTTP na HTTPS. 
Ker je največ spletnih strani narejenih na WordPress platformi, je naša podpora pripravila blog zapis kako urediti SSL certifikat na vaši WordPress spletni strani. Blog zapis vam je na voljo TUKAJ.

Related Posts