Hitre novice Varnost

Svetovni dan varstva pravic potrošnikov: prevare na spletu

15. marca obeležujemo svetovni dan varstva pravic potrošnikov, ob tem pa si posebno pozornost zaslužijo prav prevare na spletu. Letos ta mineva v znamenju prehoda na bolj čiste oblike energije, pri Zabec.net pa bomo ta pomemben dan izkoristili za ozaveščanje o pomembnosti čistejšega spleta – spleta, brez prevar in nepotrebnih goljufij, ki lahko nam potrošnikom zelo škodujejo. Glavno vlogo pri preprečevanju goljufij ima vsak izmed nas, zato je zelo pomembno, da se prevare na spletu naučimo prepoznati in proti njim tudi pravilno ukrepati.

O svetovnem dnevu pravic potrošnikov

Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo 15. marca, in sicer že vse od leta 1983 dalje. In zakaj se je v zgodovino potrošništva zapisal prav ta dan? Ker je 15. marca, leta 1962 John F. Kennedy, kot prvi svetovni voditelj v kongresu, izpostavil izredno pomembno vprašanje pravic potrošnikov. Ob tem je opredelil tudi naše 4 temeljne pravice:

 • pravico do varnosti,
 • pravico do obveščenosti,
 • pravico do izbire in
 • pravico do zastopanosti. 

»Če se potrošnikom ponujajo slabši izdelki, če so cene pretirano visoke, če so zdravila nevarna ali brez vrednosti, če potrošnik ne more izbirati na podlagi informacij – potem je njegov denar zapravljen, ogrožena sta tako njegovo zdravje kot varnost, nacionalni interes pa prizadet.« (J.F.Kennedy)

Vsako leto mednarodna potrošniška organizacija Consumers International izpostavi aktulno tematiko (problematiko). Države po vsem svet nato na izbrano temo pripravijo vsebine, dogodke in predavanja – vse to pa z namenom ozaveščanja potrošnikov in poudarjanja pomena spoštovanja njihovih pravic. V Sloveniji sta dve glavni organizaciji, ki ščitita potrošnike Evropski potrošniški center Slovenija in Zveza potrošnikov Slovenije.

Prevare na spletu in ogroženost potrošnikov

Posebno pozornost na svetovni dan varstva potrošnikov si zaslužijo tudi spletne prevare. Naj vam naštejemo le nekaj dejstev, zakaj je temu tako. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, kar 89% oseb, starih med 16 in 74 let, aktivno uporablja internet.

Še bolj pomemben pa je podatek, da kar 50% prebivalcev redno nakupuje na spletu. V 1. četrtletju leta 2022 je tako vsaj en spletni nakup opravilo okoli 783.710 ljudi. Slovenci dobesedno postajamo e-kupci, razlogov za to pa je več. Med njimi prednjačita prihranek časa in denarja. Najpogosteje se odločimo za nakup oblačil, čevljev in dodatkov, v splošnem pa smo s spletnimi nakupi zelo zadovoljni.

Z rastjo spletnih nakupov pa raste tudi ogroženost potrošnikov – zelo pogoste prevare na spletu se namreč dotikajo prav spletnih nakupov. Ker se velik del le teh seli na internet je zelo pomembno, da potrošnike obveščamo o preventivnih ukrepih in aktivnostih, ki nas uspešno zaščitijo pred oškodovanjem.

In kako ogroženi smo dejansko potrošniki? Po podatkih SI-CERT naj bi od novembra lani zaznali kar 40 lažnih spletnih trgovin! Da, e-kupci smo podvrženi številnim prevaram spletnih goljufov, zato je potreba po ozaveščanju vsako leto višja.

Ko ”Slovenija” ne označuje slovenske spletne strani

Po ugotovitvah SI-CERT se lažne spletne strani uporabnikom predstavljajo z URL naslovi, ki vsebujejo besede, ki označujejo državo ali mesto, kjer se pojavljajo – na tak način si namreč želijo pridobiti vaše zaupanje. Spletne trgovine tipa www.supergenike-slovenija.com, bi navadno že morale vzbuditi sum. Zakaj? Ker ime spletne strani, ki v svojem naslovu nosi ime mesta ali države, redko vsebuje domensko končnico, ki ni vezana na neko območje (.si, .eu, .hr). Če sumite, da s stranjo nekaj ni vredu predlagamo, da preverite, ali gre za https in ali je stran dejansko registrirana.

Prevare na spletu: super ugodno – super sumljivo

Kako se lahko torej uspešno zavarujemo pred oškodovanjem s strani lažnih spletnih trgovin? Prevare na spletu so ena glavnih tem projekta Varni na internetu, ki s svojimi akcijami opozarjajo na spletne prevare različnih vrst. Uporabnikom svetujejo, da so predvsem v času različnih nakupovalnih akcij (black friday, božično-novoletna sezona, obdobja večjih popustov,…) še posebej pazljivi tako pri nakupovanju, kot tudi pri prodaji prek spletnih oglasnikov in spletnih trgovin. Ta čas je namreč raj za goljufe, saj smo ljudje zardi ‘praznične evforije’ veliko manj pozorni, posamezne nakupe pa prav takrat izvedemo veliko bolj impulzivno. Zato se preden dodamo najnovejši model Nike obutve znižan za kar 90% v košarico in stisnemo gumb ‘Naroči’, raje ustavimo in razmislimo, ali vendarle ne gre za prevaro.

varna uporaba spleta

Vendar pa po drugi strani velja opozoriti, da nismo zgolj kupci tisti ‘krivci’ za nakup izdelka, ki ga najverjetneje nikoli niti ne bomo videli. Prevare na spletu v obliki lažnih spletnih trgovin so lahko namreč izredno dodelane, sama stran pa v ničemer ne spominja na goljufijo. Pa vendar se jih z nekaj previdnosti in znanja da prepoznati.

Razkrivamo vam preproste trike, s pomočjo katerih vas še tako dobra lažna spletna stran ne bo zavedla:

 • Preden opravite nakup dobro preverite spletno trgovino. Lažno stran lahko izdajajo številni dejavniki, med katerimi so najpogostejše očitne slovnične napake, že na prvi pogled nedodelana spletna stran, http, namesto https in podobno.
 • Tudi beseda ‘slovenija’ v imenu spletne trgovine ne zagotavlja varnega nakupa. Preverite, kdaj in kje je bila domena registrirana. To lahko storite na whois.domaintools.com.
 • Pazite se tudi obljub o popolnoma brezplačni poštnini.
 • V spletno in mobilno banko vedno vstopajte prek aplikacije oz. uradne strani storitve in nikoli prek prejete povezave, kjer vas navadno čaka obrazec za vpis bančnih podatkov.
 • Kaj pa plačilo po povzetju? Tudi v teh v teh primerih lahko pride do prevare. Velikokrat se zgodi, da oseba dejansko prejme paket, vendar pa je njegova vsebina daleč od obljubljenega.
 • Na potrošnike prežijo tudi najrazličnejše obljube o hitrih zaslužkih in kreditih prek spleta – ne nasedajte!
 • Ignorirajte tudi sporočila o nagradah, ki jih dobite po pošti – le poštnino morate plačati, seveda. Zavedati se je potrebno, da pošta, banke in druge uradne storitve od vas nikoli ne bodo zahtevale vpisa gesla prek povezave v sporočilu ali plačila v naprej.
 • Če ste bili žrtev spletne prevare, to čimprej prijavite policiji in obvestite svojo banko – velikokrat lahko na tak način preprečite finančno škodo.

Zabec.net, kot eden vodilnih ponudnikov IT storitev v Sloveniji, svoje stranke nagovarja tudi k poostreni zaščiti in varnosti na spletu. V ta namen vam ponujamo spletne storitve, ki so zasnovane na način, da ustrezno zaščitijo tako vašo spletno stran, kot tudi uporabnike in potrošnike, ki nanjo pridejo. Na našem blogu pa lahko najdete najrazličnejše zanimive in koristne objave iz spletnega sveta. Veliko teh je tudi na temo varnosti, ki ji žabci dajemo velik pomen. Nenazadnje je od nje odvisna izkušnja, ki vam jo prinaša razsežnost spletnega sveta.

Related Posts