Oglaševanje Splošno

SMS marketing vs. oglaševanje preko e-maila

Oglaševanje s pomočjo e-mail sporočil še danes velja za eno bolj uspešnih orodij sodobnega digitalnega marketinga. Vendar pa mu takoj za petami sledi SMS marketing, za katerega se predvideva, da ga bo celo prehitel. Zakaj? Predvsem na račun stopnje odprtih SMS sporočil, ki je v primerjavi z elektronsko pošto bistveno višja. Povprečno e-mail kampanjo odpre zgolj petina vseh naslovnikov, SMS pa kar 98%! SMS marketing je le nekoliko bolj osebne narave, saj telefonsko številko posredujejo le tiste stranke, ki jih ta način obveščanja o ponudbah in ugodnostih tudi zanima. To pa za seboj prinese tudi več dejanskih nakupov.

Čeprav si pod besedo digitalno oglaševanje večina nas predstavlja orodji Google Ads in Facebook, pa sta prav SMS marketing in oglaševanje s pomočjo e-pošte še vedno paradna konja sodobnega oglaševanja – nudita namreč hitre rezultate in sta relativno poceni. Napovedi za leto 2023 pa celo napovedujejo preboj SMS sporočil na zasluženo prvo mesto. Kaj to pomeni za oglaševalce?

Prvo marketinško SMS sporočilo

Ste vedeli, da letos obeležujemo že 30. obletnico prvega SMS sporočila, poslanega v namene oglaševanja. Natančneje, 3. decembra 1992 je prvega poslal britanski programer Neil Papworth, ki je razvijal storitev pošiljanja kratkih sporočil.

Danes so SMS sporočila stalnica v naših življenjih, saj smo jih po podatkih Statističnega urada v prvem četrtletju leta 2022 uporabniki poslali kar neverjetnih 577 milijonov! Po večini je šlo za sporočila zasebnih uporabnikov, vse pogosteje pa jih pošiljajo tudi podjetja svojim strankam. Ta so se namreč izkazala za neverjetno učinkovita.

Zakaj ravno SMS marketing?

Dejstvo je, da kar 98% prejemnikov mobilnih sporočil le ta odpre in prebere. Še en obetaven podatek, ki govori v prid mobilnim sporočilom pa je, da kar 19% uporabnikov mobilnih telefonov klikne na povezavo v prejetem SMS sporočilu. V primerjavi z 2% klikov na povezave v e-mailih, je to neverjetna prednost. Še ena v vrsti prednosti SMS marketinga je tudi povprečni čas za odprtje prejetega sporočila. Ta zopet govori v prid SMS sporočilom, ki jih ljudje odprejo v povprečju že 3 minute po prejemu. Točka gre ponovno SMS marketingu, saj ljudje veliko redkeje odpiramo promocijska e-mail sporočila.

SMS marketing tako predstavlja odlično dopolnilno marketinško dejavnost, nekateri oglaševalci pa ga uporabljajo tudi kot samostojni kanal za pošiljanje različnih promocijskih sporočil. Najpogosteje se uporabljajo za:

  • obveščanje strank o akcijah,
  • obveščanje o popustih,
  • pošiljanje promocijskih kod,
  • za opominjanje na nedokončan nakup ali dogovorjen termin.

Dolgoletna praksa pošiljanja SMS sporočil kaže, da ima telefonska številka veliko večjo vrednost kot e-mail naslov. Zato ne preseneča, da vse več podjetij na takšen in drugačen način zbira mobilne številke svojih kupcev in vseh tistih, ki so zainteresirani za izdelek ali storitev ponudnika. V ZDA je praksa zbiranja telefonskih številk za SMS marketing zelo razširjena. Spletni trgovci imajo tako izdelane baze v ekskluzivnih SMS klubih, klubih zvestobe in podobno. V Sloveniji in Evropi smo do pošiljanja SMS sporočil bili z začetka dokaj zadržani, k čemer je svoje prispevala veliko strožja politika GDPR. Vendar pa se danes, ob upoštevanju zakonskih določil, SMS marketing vse pogosteje uporablja.

Primeri dobrih praks

SMS marketing trgovci v prvi vrsti uporabljajo z namenom obveščanja kupcev o večjih akcijah, kot je na primer črni petek. Ta vsako leto pokaže uspešnost obveščanja kupcev po SMS sporočilih, zato ne preseneča, da se ga poslužujejo tako največji trgovci kot tudi mnoga nišna podjetje, ki se ukvarjajo s spletno prodajo. A uporaba tega izvrstnega oglaševalskega orodja še zdaleč ni omejeno zgolj na večje marketinške kampanje, temveč tudi za izboljšanje konverzije v sami spletni trgovini in pa za povečevanje vrednosti nakupne košarice.

Uspešna spletna prodaja se začne z dobrim oglasom, ki predstavi produkt. Ta mora seveda biti dober in kupcu prinašati dodatno vrednost. SMS marketing pa nato predstavlja pomemben del remarketinga – ponovnega stika s stranko po že opravljenem nakupu. Njegov pristop je namreč veliko bolj direkten od e-mail marketinga ter Facebooka in Instagrama, katerih novice se pogosto kar izgubijo v poplavi dnevnih obvestil.

Seveda se moramo pri pošiljanju SMS sporočil držati določenih zakonitosti, saj lahko prepogosto pošiljanje sporočil z nesmiselno vsebino povzroči nezadovoljstvo med prejemniki. Upoštevati je treba zdravo mero pošiljanja, dodati odjavni link in paziti na dolžino sporočila. SMS sporočilo s popustom pa ima neprimerljivo boljše rezultate kot e-mail, ki se po možnosti izgubi nekje v mapi s promocijami.

SMS marketing in različni tipi sporočil

Velika večina spletnih trgovcev v Sloveniji se v največji meri poslužuje t.i. abandoned cart SMS sporočil. Gre za SMS sporočila, katerih pošiljanje se sproži, ko stranka po oddaji mobilne številke ne zaključi nakupa. Gre za nekakšen opomnik, ki poveča verjetnost, da se bo kupec vrnil na spletno stran in oddal naročilo.

sms marketing 1

Druga vrsta SMS sporočil, ki postajajo vse bolj popularna, so post-purchase up-sell kampanje, ki jih podjetje pošlje strankam po opravljenem nakupu. Njihov namen je obveščanje o dodatni ponudbi po znižani ceni, jim ponudijo možnost za brezplačno poštnino ali pošljejo kodo za dodatni popust. Na ta način podjetja za relativno malo finančnega vložka dosežejo, da stranke povečajo vrednost svoje nakupovalne košarice. S tem pa seveda povečajo svoj profit.

Pomemben delež sporočil predstavljajo tudi transakcijska sporočila. To so tista, ki vsebujejo potrditev o opravljenem nakupu, obveščajo o statusu naročila in nosijo opomnike glede dostave. V to skupino sodijo tudi sporočila dobrodošlice, prihajajočih terminov storitev in podobno.

Kako meriti uspešnost SMS kampanj?

Obstaja več ključnih kazalcev, ki kažejo na uspešnost SMS kampanje. Eden izmed boljših pokazateljev pa je zagotovo stopnja prejemnikov sporočil, ki je kliknila na povezavo (ang. click through rateCTR). Tega se meri s pomočjo UTP povezav, izračuna pa se ga kot razmerje med številom klikov na povezave in številom poslanih SMS-sporočil. V pvprečju se to razmerje giba okoli 19%, kar je bistveno višje kot pri e-sporočilih, kjer je povprečni CTR 2%.

Trendi v letu 2023

Predvidevamo lahko, da se bo število poslanih SMS sporočil v letu 2023 le še dodatno povečalo (po raziskavah podjetja MessageMedia celo podvojilo!). Velika prednost, ki jo v dobi draginje na oglaševalskih platformah prinaša SMS marketing, je predvsem cenovna dostopnost. Poleg tega naj bi prav SMS sporočila postala prvenstven način, kako bodo podjetja ostala v stiku s strankami.

Predvideva se tudi, da bodo podjetja začela s segmentiranjem baz prejemnikov in jih tako ločevala glede na kupce, ki imajo večji potencial za redne nakupe ter tiste, ki nakupujejo predvsem v času večjih akcij. Večji poudarek se bo dajal tudi na post-purchase sporočila, ki zagotavljajo najboljši odziv strank.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na Viber, ki je odlična rešitev pri pošiljanju daljših sporočil, dovoljuje uporabo nekoliko bolj prostega sloga pisanja in dodajanja privlačnih slik ter video vsebin. Podjetja pa se pri pošiljanju Viber sporočil lahko poslužijo tudi dodajanja gumba, ki vodi na željeno spletno stran (ang. call to action).

Zabci opozarjamo – SMS marketing kot sredstvo za zlorabe

Opozoriti pa moramo tudi na zlorabe, ki se lahko širijo prav preko SMS sporočil. Zato velja biti previden. Ko prejmete sporočilo, ki vas poziva k določeni akciji, se vedno prepričajte, da prihaja od zaupanja vrednega ponudnika, ki ste mu dejansko zaupali svojo telefonsko številko. Nikakor ne nasedajte raznoraznim obljubam o vrtoglavih denarnih zadetkih in nagradah. Na Facebook strani Zabec.net vas redno obveščamo o vseh aktualnih prevarah, na našem blogu pa z vami redno delimo pametne nasvete, kako se jim izogniti – naša žabja reganja lahko spremljate tukaj.

Related Posts