Hitre novice Razno

Še ena zmaga Amazona proti Kolumbiji

Prošnja Amazona za nadzor nad gTLD domeno (in njeno politiko) .amazon je bila v juniju 2019 zamrznjena, potem ko se je južnoameriška vlada sklicevala na ICANN-ov postopek za pritožbo. 

Kot so potrdili je Kolumbijo vložila uradno prošnjo za ponovno preučitev. 

Kolumbija je 15. junija vložila zahtevo RfR 19-1 (pdf). Zahteva, da ICANN razveljavi odločitev odbora z dne 15. maja, s katero je Amazon navidezno odločilno zmagal v svoji dolgotrajni bitki proti osmim vladnim organizacijam Amazonske pogodbe o sodelovanju (Amazon Cooperation Treaty Organization)

“Obdelava v zvezi z oddajanjem vloge za domeno .AMAZON je bila ustavljena, dokler zahteva, Request 19-1 ni, v skladu z običajnimi postopki organizacije ICANN,” je dejal tiskovni predstavnik.

Člani ACTO namreč menijo, da bi oni morali imeti nadzor nad politiko domene .amazon (želijo si veto nad .amazon registracijsko politiko, čemur se Amazon odločno upira.), s tem bi namreč zaščitili interese svojih državljanov, ki živijo v tej regiji. 

Vendar je 08.09.2019 ICANN izglasoval zavrnitev pritožbe in s tem potisnil Amazon bližje njihovim interesom in uresničitvi cilja. 
Zasedanje in glasovanje lahko poslušate na povezavi.

Amazon je medtem ACTO ponudi blokado registracij nekaterih občutljivih .amazon domenskih imen, s to namero želi pomiriti pomisleke vlad ACTO. 

S takšno zavrnitvijo ICANN-a Kolumbije, se bo najverjetneje še v tem tednu odprlo t.i. public comment period obdobje, ki bo trajalo 30 dni. 
Rubriko lahko spremljate na povezavi.

Po zaprtju obdobja komentarjev bo ICANN opravil kakršnekoli spremembe, ki so nujne (so jih preučili za nujne) preden se bo opravil podpis pogodbe z Amazonom. 

Viri:
1.
.amazon frozen AGAIN as endless government games continue
2.
Another victory for Amazon as ICANN rejects Colombian appeal

Related Posts