SEO

Poučen serijal: ključna beseda in kakovostne vsebine

Današnja tema je ključna beseda, o kateri je v svetu SEO optimizacije veliko govora. Naša sodelavka in strokovnjakinja s področja spletnih vsebin, Tamara Žnidar Česnik je v zanimivem intervjuju, ki ga je izvedel Register.si, predstavila ključne razlike med ustvarjanjem spletnih vsebin danes in nekoč. Pregled povedanega in praktične nasvete pa smo za vas pripravili tudi na našem blogu.

Ključna beseda nekoč: DMOZ ali svet pred Googlom

DMOZ je predhodnik Googla, ki se je uporabljal za iskanje spletne vsebine. Šlo je za iskalnik, ki so ga uporabljale starejše generacije. Ker pa se tehnologija razvija s svetlobno hitrostjo, smo leta 1998 že prestopili prag v svet SEO optimizacije. Ta se na svojih začetkih še ni poglobljeno dotikala vsebine samih spletnih strani, bistveno je bilo zgolj gosto nizanje ključnih besed v posamezne odstavke. ,,V relativno kratkih odstavkih si lahko imel ključno besedo tudi 30-krat, 40-krat napisano. Ampak še bolj važno je bilo pa to, da si imel zapisano večkrat, kot pa tvoj konkurent,” pove Tamara in doda, da se je na tak način tvoja spletna stran rangirala višje od konkurence.

Je ključna beseda še vedno kraljica vsebine?

Številni naročniki spletnega oglaševanja pri SPRD.digital, članu ekipe Z Group, še danes mislijo, da je prav ključna beseda tista, ki jim bo priskrbela preboj na prve strani Googla. Le to zato pogosto vključujejo v svojo vsebino, kar pa danes velja za ‘spam’ in vam lahko kot lastniku spletne strani celo škodi. Google namreč že od leta 2003 kaznuje spletne strani s tako zasnovano vsebino.

Naj odgovorimo še na zgornje vprašanje – ne, ključna beseda ni več kraljica vsebine.

Poznate Pando in Pingvina?

Prvi večji preboj v prid kakovostne spletne vsebine se je zgodil leta 2011 in 2012, ko je Google predstavil svoja dva velika algoritma – to sta Panda in Pingvin. Oba še danes vplivata na umeščanje spletnih strani na visoke pozicije.

  • Pridobite Pando na svojo stran: ta pomemben Googlov algoritem se dotika kvalitete vsebine, ki jo ima posamezno spletno mesto. Z njim pa je spletni velikan želel ločiti strani z dobrimi vsebinskimi objavami od tistih, ki so to področje zanemarjale. V ozadju algoritma so se pojavila vprašanja, ali je avtor vsebine kredibilen, koliko različnih vidikov je podal in celo koliko tekstovnih napak je naredil. Ali gre napisanemu za zaupati? In kaj se je zgodilo? Kolaps na svetovnem nivoju! Tamara obrazloži: »Spletne strani so čez noč izgubile svoje obiske, svoj promet.« To pa zato, ker se je prej desetletja vse vrtelo okoli ključne besede in zunanjih povezav. Če torej želite, da vas Google nadgradi z odlično pozicijo, morate vlagati v unikatno, kvalitetno vsebino z dodano vrednostjo.

Kakšno komunikacijo lahko pričakujemo v prihodnosti?

Ustvarjanje vsebin se vse bolj premika v smeri personalizacije, pristnosti in čustvenih povezav. Ne govorimo pa zgolj o spletnih objavah, ampak tudi komunikaciji preko maila in telefonov. Le ta mora biti strateško zasnovana in uporabniku prijazna. »Tista podjetja, ki so s tem že začela, konkurenco puščajo daleč za sabo,« še zaključi Tamara.

Vsebina spletnih strani ni samo ključna beseda in tekst

Situacija s kakovostjo samih objav se vsako leto izboljšuje, seveda pa je pri tem potrebno poudariti, da gre za tek na dolge proge. Dobro vsebino je namreč potrebno graditi, prilagajati trendom in tako lahko čez nekaj časa pričakujete vidno izboljšanje rezultatov.

Vendar pa udarne in ljudem všečne vsebine pogosto ni lahko napisati. Zato se vedno več uspeha željnih podjetij odloči za najem strokovnjakov, ki jim pomagajo pri pisanju ali oblikovanju spletnih vsebin. Ta namreč ni samo tekst, ampak je sestavljena tudi iz videov, avdio dodatkov, grafov in GIF-ov. Vse skupaj pa je potrebno smiselno implementirati na samo spletno stran.

V ekipi SPRD.digital med seboj sodelujejo oblikovalci in ustvarjalci vsebin, kar je tudi glavna prednost strokovne ekipe, ki jo naročnik najame z namenom ustvariti zanimivo in privlačno spletno stran, ki je ob tem všeč tudi Googlu in njegovim algoritmom. Sodelovanje med oblikovalskim in vsebinskim kadrom pa je ključ do vaše zmage. Vsebina in dizajn se morata namreč med seboj ujemati in dopolnjevati – njun namen ni, da vsak stoji sam zase.

Dodaten prostor za izboljšave

Večina spletnih objav je namenjeni odrasli publiki, medtem ko smo na otroke in mladostnike kar malo pozabili. Informacije, namenjene njim morajo biti primerno oblikovane in jim predstavljene na zanimiv način. Poleg tega pa se tu srečamo z dodatnim izzivom – kako z napisanim prepričati tudi starša. V ta namen naj bodo navedbe dobro preverjene, vsebina pa naj izkazuje več pogledov na določeno tematiko.

Tamarin nasvet

Naša strokovnjakinja za vsebino spletnih strani svetuje, da vedno preverite, kaj je objavljeno na vaši spletni strani. Gole tekste lahko spremenite v grafe ali pa podatke predstavite v obliki videa in tako vse skupaj še dodatno popestrite. V kolikor se odločite za najem strokovnjakov preverite, ali le ti med seboj sodelujejo. »Pokličite oblikovalca in vsebinca. Za isto mizo naj se usedeta in naj naredita nekakšen koncept,« je glavni nasvet strokovnjakinje, ki se že vrsto let ukvarja z ustvarjanjem vrhunske spletne vsebine.

Prednost naj ima kvaliteta in ne volumen. Članke, bloge in novice sicer redno objavljajte, vendar pa naj bodo ti v ravnotežju z vami in vašo dejavnostjo. Če o nečem pač ne morete napisati 800 besed, ne silite in v želji po doseganju kvantitete navajati nepomembnih podatkov. Pogosto objavljanje člankov, ki se med seboj tudi ponavljajo, pa je za bralce nadležno in kategorizirano kot ‘spam’.

Tistim, ki morda vsebino ustvarjate sami, Tamara polaga na srce, da se vsakega projekta lotite, kot da je vaš sanjski. Svojega dela se lotite resno in ne pozabite – v vsebini je moč.

»Kaj nam pomaga imeti lepo školjko, čudovit oklep, če noter ni bisera.«

Related Posts