Oglaševanje Splošno

Potisna obvestila za najboljše rezultate

V današnjem članku bomo govorili o tem, zakaj so potisna obvestila tako pomembna pri ustvarjanju zavidljivih poslovnih rezultatov. Gre namreč za eno najuspešnejših oglaševalskih tehnik, ki se jo poslužuje vse več podjetij. Potisna obvestila so rezultat spremenjenih življenjskih navad uporabnikov, ključ do uspeha ponudnika pa je seveda v prilagodljivosti marketinških strategij. Digitalno oglaševanje v zadnjih letih doživlja pravi razcvet, zato je prav, da mu pozornost namenimo tudi na našem žabjem blogu. Tokrat o tem, kako lahko potisna obvestila pripomorejo k dobri uporabniški izkušnji vaših strank.

Stopite v korak s časom

Nobena skrivnost ni, da živimo v svetu, v katerem smo odvisni od uporabe pametne tehnologije. Vsaj en računalnik najdemo v čisto vsakem domu, brez telefona pa si življenja sploh ne predstavljamo več. In ravno ta je tisti, ki je ponudnike izdelkov in storitev prisilil v korenito spremembo tehnik oglaševanja. Ključno za doseganje uspeha je tako postala redna komunikacija s strankami preko telefona. Toda kako? S klici in SMS sporočili?

Ne, svojih strank ne boste rabili klicati, vendar pa jih boste morali nase nekako opozoriti. Kot eno boljših marketinških orodij so se izkazala potisna obvestila. A pozor – ta morajo biti pravilno oblikovana in uporabljena, saj se lahko hitro zgodi, da jih naslovniki vidijo kot nekaj vsiljivega in nadležnega. V ta namen so poznavalci predstavili nekaj odličnih praks, ki jih s pridom izkoristite tudi vi. S pomočjo nasvetov lahko tako stopite v korak s časom in svojim strankam zagotovite odlično izkušnjo, zaradi katere se bodo še toliko raje odločali za nakup vaše ponudbe.

Spoznajmo, kaj so potisna obvestila

Za začetek spoznajmo, kaj sploh je potisno obvestilo. Gre za pojavno sporočilo in eno najboljših orodij za prilagojeno in neposredno komunikacijo s ciljano publiko. Ta se lahko prikaže v izbranem brskalniku na katerikoli napravi. Uporabnik lahko nanj klikne, ta pa ga vodi do želene strani. Nekoliko drugačna pa so obvestila v aplikaciji. Le ta sproži obstoječa aplikacija, seveda le, če je uporabnik dal soglasje za prejemanje takšnih obvestil.

the different elements of web push notification
Izgled potisnega obvestila, Vir: What are Push Notifications? A Complete Guide

V primerjavi z drugimi obstoječimi kanali digitalnega marketinga so potisna obvestila razmeroma nova, podjetja pa še vedno preizkušajo različne aplikacije in uporabljajo primere za vzpostavitev učinkovite strategije omenjenega orodja.

Prednosti potisnih obvestil

Priljubljenost te vrste obvestil raste predvsem na račun številnih prednosti, ki jih tak način oglaševanja nudi:

  • Sodelovanje strank – v nasprotju z drugimi kanali so potisna obvestila veliko bolj neposreden način za dosego ciljne publike. Poleg tega gre za zelo učinkovit način, ki zagotavlja najnovejše informacije in obvešča o posodobitvah pravim uporabnikom ob pravem času.
  • Stopnja konverzije – še ena velika korist uporabe potisnih obvestil kot neposrednega komunikacijskega kanala je, da lahko ob pravilni uporabi bistveno izboljšajo vaše stopnje konverzij. Omogočajo vam namreč pošiljanje popustov, ponudb in objav novih izdelkov.
  • Manj konkurence – v primerjavi z drugimi oglaševalskimi kanali, kot sta Display ali Google Search, imate tudi veliko manj konkurence. Dejansko tekmujete le za pozornost uporabnikov z drugimi aplikacijami.
  • Ciljano občinstvo – ker so potisna obvestila usmerjena na uporabnike, ki že poznajo vašo aplikacijo, lahko dosežete bistveno boljše rezultate. Obvestila namreč pošiljate prejemnikom, ki vas že poznajo in bodo tako bolj verjetno kupili pri vas.
  • Sledite meritvam uspešnosti  – potisna obvestila v kombinaciji z zmogljivimi orodji za analitiko aplikacij, vam lahko pomagajo spremljati potek delovanja aplikacij in dobiti vpogled v vedenje potrošnikov. S tem, ko boste občinstvo bolje poznali, lahko komunikacijo le še bolj prilagodite.

Oglejmo si nekaj dobrih praks

Problem potisnih obvestil je, da lahko prejemnikom postanejo nadležna in vsiljiva (ang. spamming). Zato je zelo pomembno, da jih znate zasnovati in uporabljati na ustrezen način – lahko bi rekli, da se je potrebno naučiti ustvarjati uporabnikom prijazna obvestila. Glavne napake, ki jih podjetje lahko naredi so:

  • pošilja premalo obvestil
  • pošilja preveč obvestil
  • ne pošilja pravih obvestil pravim kupcem

Kot primer slabe prakse lahko navedemo pošiljanje obvestil o nadgradnji z brezplačnega na plačljiv način stranki, ki je slednje že naredila. Nedoslednost in neoptimiziran sistem vas lahko stane dobrih in zvestih strank, saj vas le te ne bodo jemale resno. Lahko se celo zgodi, da se bodo odjavile od prejemanja vaših obvestil ali celo prenehali uporabljati vaše izdelke ali storitve.

Da bi se izognili nezavidljivim situacijam, si poglejmo nekaj nasvetov za doseganje dobrih rezultatov:

1. Potisna obvestila pošiljajte ob pravem času

Nič ni boljšega kot prejem obvestila točno takrat, ko ga potrebujete. V kolikor dosežete, da uporabniku pošljete obvestilo takrat, ko ga bo vsebina najbolj pritegnila, ste že naredili pol poti do uspeha. V mislih pa imejte, da se lahko najbolj ugoden čas razlikuje od uporabnika do uporabnika.

Eden od načinov za prilagajanje časovnega razporeda so podatki iz koledarja uporabnikov, ki vam povedo, kdaj ima stranka obveznosti, med katerimi je ni priporočljivo motiti. Obvestila je najbolje pošiljati takrat, ko uporabnik uporablja svojo napravo v namen sproščanja in zabave.

2. Uporaba geolokacijskih podatkov

V namen uspešnega pošiljanja potisnih obvestil uporabljajte tudi lokacijo. Na tak način boste lažje segmentirali baze vaših uporabnikov. Na podlagi informacije o lokaciji lahko ocenite, v katerem časovnem pasu živi občinstvo. Tako boste lažje prilagodili čas pošiljanja obvestil in bolj kakovostno prilagodili ponudbo in promocije – ljudje po svetu imajo radi različne stvari, poleg tega pa vsaka ponudba ni na voljo v vseh državah. Ta nasvet je namenjen predvsem tistim, ki imate svoje poslovanje razširjeno tudi v tujini.

3. Dovoljenje za pošiljanje obvestil

Uporabnik naj se sam odloči ali dovoljuje pošiljanje obvestil z vaše strani. Uporabniki iOS operacijskega sistema se o tem odločajo sami, medtem ko uporabniki Androida prejemajo obvestila privzeto.

4. Potisna obvestila s pozdravom

Ena najboljših praks za vzpostavitev dobrega odnosa s strankami je pošiljanje sporočil dobrodošlice. Obvestilo dobrodošlice lahko izkoristite tudi za vključitev zanimive in uporabne ponudbe ali popusta na izbran izdelek.

5. Pošljite ustrezno vsebino

Vedno pošiljajte le relevantno vsebino! To pomeni, da vaše stranke prejmejo obvestila, ki jih znajo zanimati. Zgolj pošiljanje naključnih obvestil brez dodane vrednosti, bo med prejemniki doseglo negativne odzive. Za ustvarjanje primerne vsebine naj vam bo v pomoč analitika, ki vam pove kar največ o vedenju vaših uporabnikov.

Če na primer vidite, da imajo uporabniki v aplikaciji nekaj izdelkov označenih kot priljubljene in pogosto obiščejo nakupovalno košarico, to lahko pomeni, da za dokončanje nakupa potrebujejo malo potiska (ang. push) v obliki dodatnega popusta. V tem primeru lahko pošljete potisno obvestilo z 10% ali 15% popusta za izdelke, ki si jih stranka ogleduje.

6. Zagotovite posodobitve v realnem času

Obvestila, ki jih pošiljate naj bodo aktualna in naj obveščajo o prihajajočih dogodkih. Odlično orodje za nastavljanje posodobitev aplikacij je tudi Drag & Drop web app builder, kot na primer Beezer.

7. Potisna obvestila, ki izkazujejo spoštovanje

Ključni element, ko gre za potisna obvestila  je, da se uporabniki počutijo cenjene. Veliko podjetij pade v past uporabe potisnih obvestil kot enosmerni komunikacijski kanal, v katerem samo poskušajo prodati svoje izdelke ali tržijo svojo aplikacijo. Bodimo iskreni – nihče ne mara, da ga nenehno bombardirajo s komercialnimi sporočili, ki ne prinašajo dejanske vrednosti.

Poleg zagotavljanja dragocenih vsebin in vpogledov poskrbite, da se bo občinstvo počutilo cenjeno. Pošiljanje preprostega sporočila, kot je »Hvala, ker ste del skupnosti« ali »Hvala za uporabo naše aplikacije«. Strankam lahko tudi čestitate ob rojstnem dnevu in večjih praznikih.

8. Pridobite dragocene povratne informacije

Vsako podjetje, ki skrbi za zagotavljanje najboljše storitve svojim strankam ve, da je pridobivanje povratnih informacij uporabnikov izjemno dragoceno. Na ta način lahko lažje izvedete prilagoditve in izboljšave. za dolgoročno izboljšanje. Potisna sporočila, kot so »Delite z nami svojo izkušnjo« se v tem primeru uporabljajo v namen pridobivanja povratnih informacij strank. Na podlagi pridobljenih mnenj pa boste lažje analizirali svojo uspešnost.

9. Ponudite kodo ali popust

Čeprav potisna obvestila niso zgolj orodje za trženje, pa se seveda uporabljajo predvsem v oglaševalske namene. Z njihovo pomočjo lahko ponudite promocijske kode, popuste ali kupone za vaše uporabnike. Seveda z oglaševalsko vsebino ne pretiravajte, saj tako izgubljate na svoji kredibilnosti. Pri pošiljanju pa vedno upoštevajte interese ciljne publike.

Čeprav se morda sliši preprosto, pa je za uspešno oglaševanje potreben celosten pristop – od zamisli, izdelave strategije in vzdrževanja dobrih rezultatov. Naši sodelavci pri SPRD.digital zato svojim strankam ponujajo celovito storitev oglaševanja in ostalih storitev, povezanih z vašo pojavnostjo v spletnem svetu – zanesljivo in na najvišjih mestih!

V pomoč pri pisanju: Top 9 Push Notification Best Practices for Better Results | Mobile Apps Made Easy | Beezer.com (ampproject.org)

Related Posts