Google Hitre novice

Posodobljen Google upravljalec gesel

Varna uporaba spleta je pogosta tema našega žabjega bloga, kjer vas obveščamo o najnovejših varnostnih ukrepih, odgovornem ravnanju in zaščiti spletnih strani. Številne storitve, ki pripomorejo k večji spletni varnosti ponujamo tudi pri Zabec net. Vsak posameznik pa lahko tudi sam pripomore k večji varnostni na internetu. Ena takih dejavnosti je tudi nastavitev ustreznih in dovolj močnih gesel za uporabniške račune, ki vam jo omogoča tudi Google upravljalec gesel.

Močna in edinstvena gesla so namreč ključna, da vaši osebni podatki ostanejo varni v spletu. Google je pričel z uvajanjem številnih posodobitev in vgrajevanjem močnejših zaščit, ki pomagajo olajšati uporabo. Google Password Manager vam tako lahko pomaga ustvariti, zapomniti in samodejno izpolniti gesla v računalniku ali telefonu – tako v Chromu, kot tudi v priljubljenih aplikacijah za Android in iOS.

Dosleden videz in uporabniška izkušnja v spletu in aplikacijah

Številni uporabniki so pogosto opažali, da je upravljanje gesel med Chromom in Androidom na čase nekoliko nejasno. Kljub temu, da je šlo za iste podatke, so bili ti prikazani drugače, kar je povzročalo zmedo. Zato se je Google odločil uvesti določene spremembe, ki so se izkazale za uspešne. Z njimi so namreč dosegli poenostavljeno in poenoteno uporabniško izkušnjo, ki je enaka v nastavitvah Chroma in Androida. Kaj to pomeni v praksi? Če imate več gesel za ista mesta ali aplikacije, jih bo Google samodejno združil. Popolnoma enostavno lahko ustvarite tudi bližnjico na vašem Android domačem zaslonu in tako dostopate do gesel z zgolj enim klikom.

Posodobljen Google upravljalec gesel: močnejša zaščita gesel

Google Password Manager (Google upravljalec gesel) lahko ustvari edinstvena, močna gesla na različnih platformah in vam tako pomaga zagotoviti, da le ta med brskanjem po spletu niso ogrožena. Google si ves čas prizadeva za izboljšave, ki izboljšajo uporabniško izkušnjo. Tako lahko sedaj, v kolikor nastavite Chrome kot ponudnika samodejnega izpolnjevanja podatkov, med drugim generirate gesla za iOS aplikacije.

Chrome sicer samodejno preveri vaša gesla, ko jih vnesete na določeno spletno mesto. Sedaj pa lahko zanesljivost le teh povečate tako, da jih preverite s pomočjo Password Checkup. Ob nastavitvi gesla boste tako takoj dobili povratno informacijo o njegovi varnosti. Poleg tega pa vas nova možnost pri Androidu opozori na šibka in ponovno uporabljena gesla. Če vas Google opozori na tako geslo, ga lahko zdaj popolnoma enostavno spremenite s funkcijo samodejne spremembe gesla.

Da bi uspešno zaščitili kar največ uporabnikov, Google zgoraj opisano možnost zagotavlja tudi za uporabnike Chroma na Androidu, Chrome OS, iOS, Windows, MacOS in Linux.

Poenostavljen dostop in upravljanje gesel

Google je izdelal upravitelja gesel, ki vam še dodatno olajša delo. Ta vam namreč omogoča, da shranite gesla, ko se prijavite, jih uporabite, ko jih potrebujete in hitro preverite, da niso ogrožena. Za vse tiste, ki bi želeli gesla vnesti neposredno v izbrano aplikacijo, Google Password Manager to možnost tudi omogoča. Neposredno dodajanje gesel je tako sedaj na voljo na vseh platformah.

Leta 2020 je Google napovedal funkcijo Touch-to-Fill, ki naj bi pomagala izpolniti gesla na priročen in prepoznaven način. Sedaj pa je v Chromu za Android na voljo tudi Touch-to-Login funkcija. Tako se lahko, neposredno iz preklopa na dnu zaslona, na spletna mesta prijavite še hitreje in bolj varno.

Številne od omenjenih funkcij so bile razvite v Googlovem varnostnem inženiring centru (GSEC), središču strokovnjakov za upravljanje zasebnosti in varnosti uporabnikov. Googlova prizadevanja za ustvarjanje varnejšega spleta so globalna in usmerjena v zagotavljanje boljšega jutri – varnejšega spleta, ki je prijazen do vsakega uporabnika.

Vir: https://blog.google/products/chrome/password-manager-update/

Related Posts