Hitre novice

Novost: YouTube uvaja ročice. Spoznajte jih!

Ste že slišali za novo priročno funkcijo, ki jo uvaja YouTube? To so ročice (ang. handles), ki bodo članom skupnosti bistveno olajšale iskanje drugih članov in njihovo medsebojno povezovanje. Vaša YouTube ročica bo edinstvena za vaš kanal – to pomeni, da bo enaka imenu, s katerim vas ostali uporabniki označujejo v komentarjih in objavah. Ročice bodo bistveno izboljšale vašo prepoznavnost in vam omogočile pot do uspeha v svetu digitalnih vsebin.

YouTube napoveduje

Izbira ročic se bo v prihodnjih tednih postopoma uvedla za vse kanale. Ko boste lahko izbrali svojo, boste prejeli obvestilo v YouTube Studio in preko e-mail pošte. Če že imate osebno prilagojen URL za svoj kanal, potem ga je YouTube ekipa že rezervirala kot vašo ročico. Seveda pa lahko slednjo tudi spremenite. Ročico boste lahko izbrali tudi v primeru, da še nimate osebno prilagojenega URL-ja.

Če sami ne boste izbrali ročice, vam bo YouTube od 14. novembra 2022 le to samodejno dodelil. Tudi to lahko spremenite v vašem YouTube Studiu.

Kaj vse vam ponujajo ročice?

Ta nova YouTube funkcija je v bistvu poseben identifikator, ki omogoča medsebojno povezovanje med njegovimi uporabniki. Bistvena prednost pred imeni kanalov je v njihovi edinstvenosti in v možnosti ustvarjanja vaše prepoznavne prisotnosti v YouTubu.

Dejansko bo vaš novi identifikator preprosto postal del URL-ja vašega kanala – v grobem to pomeni, da bo vaš osebno prilagojen URL postal tudi vaš identifikator. Glavna prednost ročice pa se skriva tudi v njeni namembnosti – uporabnike lahko namreč usmerite na svoj kanal tudi, ko niso v YouTubu!


Vas zanima, kako bo po novem izgledal URL do vašega kanala ? Če je vaš identifikator na primer @uporabnik1, bo URL vašega kanala potemtakem https://youtube.com/@uporabnik1. Kratko, jedrnato in unikatno.

Stvari, ki jih lahko naredite z ročico

Kot smo že omenili, je glavni namen ročice, da postanete med YouTube uporabniki prepoznavni pod svojim izvirnim imenom. Zato je smiselno, da ste pri izbiri čim bolj kreativni in si tako zagotovite, da si vas uporabniki kar najbolj zapomnijo.

Kaj vse vam torej omogoča vaša ročica:

  • Ljudje vas lahko opazijo v kratkih videoposnetkih, v katerih ste označeni,
  • Predstavite se lahko na zares edinstven in vam lasten način,
  • Drugi vas lahko označijo v videoposnetkih,
  • Drugi vas lahko hitro in enostavno najdejo v YouTubu,
  • Povežete se lahko tudi z drugimi v YouTubovi skupnosti.

Kje bo prikazane ročice?

YouTube bo v prihodnjih tednih postopoma uvedel identifikatorje za vse kanale. Ko bo to urejeno, boste na svoj e-mail ali v YouTube Studiu prejeli obvestilo o možnosti njegove izbire. V kolikor imate že osebno prilagojen URL, bo ta tudi samodejno postal identifikator. Slednjega lahko seveda tudi spremenite.

Ko bodo ročice uvedene za vse uporabnike, se bo vaš identifikator začel prikazovati na različnih mestih:

  • zavihek Kratki videoposnetki,
  • rezultati iskanja,
  • komentarji in omembe.

V prihodnje pa odgovorni napovedujejo, da se bo identifikator najverjetneje začel prikazovati še na več mestih v YouTubu. O vseh spremembah na spletu pa vas obveščamo tudi na našem poluradnem Zabec blogu!

Related Posts