Varnost

Lažni klic t.i. Microsoftove tehnične pomoči

Ste tudi vi danes že prejeli klic iz neresnične Microsoft podpore?
Mi smo ga!

Angleško govoreča (z indijskim naglasom) sogovornica, se predstavi, da je iz podjetja Microsoft ter vpraša ali uporabljamo računalnik? Gre za služben ali privaten računalnik? Povzame, da so na njem opazili nenavadno obnašanje in dogajanje ter nas opozorili, da so vanj vdrli nepridipravi, na dolgo pove tudi kakšne težave lahko vse nastopijo in povzročijo hackerji. 
Seveda prijazno ponudi pomoč pri težavi. Želi, da obiščemo stran ultraviewer.net (lahko tudi kakšen drug program za oddaljeno povezavo), kjer naj si naložimo programsko opremo za oddaljeno povezavo, tako se bo lahko povezala na naš računalnik ter pokazala točno kaj je narobe z njim. 


Gre seveda za prevaro. 

Ta po navadi poteka tako, da klicatelj ob dostopu do vašega računalnika želi da odprete npr. Windows Event Viewer, ki prikaže povsem normalne aktivnosti, ki jih želijo predstaviti kot kritične napake. 
Ob tem ponudijo, da proti plačilu, izpisane napake odpravijo. 

Klicatelj bo ob postopku zahteval št. kreditne kartice, ali da se vpišete v svojo spletno banko. Če ne želite sodelovati, lahko da zagrozijo, da bodo blokirali vaš računalnik (lahko ga zaklenejo z geslom, česar pa brez dostopa do vaše naprave seveda ne morejo narediti).

Kako prepoznati tovrstne klice? 

V kolikor se klicatelj predstavi kot Microsoftov agent in želi oddaljen dostop do vaše naprave, gre zagotovo za poskus prevare. Microsoft od vas nikoli ne bo želel dostop prek oddaljene povezave, prav tako pa ne bodo nikoli želeli, da jim sporočite št. kreditne kartice ali dostop do spletne banke.

Vsem, ki prejmejo zgoraj opisan klic, predlagamo da pogovor le prekinejo.

Related Posts