Gostovanje

Katero gostovanje potrebujem za svojo spletno stran?

Če ste v fazi odpiranja spletne strani, potem ste verjetno na spletu že iskali, katero gostovanje bi bilo najbolj primerno za vas. Ob vpisu besede ‘spletno gostovanje’ v iskalnik ste zagotovo naleteli na neskončno dolg seznam ponudnikov te pomembne storitve. Toda katero podjetje in kateri paket gostovanja izbrati za svojo spletno stran? Kaj pomenijo izrazi kot so strežnik, SSD in prostor ter zakaj so tako pomembni za nemoteno delovanje vaše spletne strani?

Tokrat vam razkrivamo, kako glede na vaše potrebe in želje izbrati ustrezno gostovanje, ki bo omogočilo brezhibnost vaše spletne strani. Od tega je namreč odvisen uspeh vašega poslovanja.

Kaj sploh je gostovanje?

Svoje podjetje, izdelke ali storitve na spletu predstavite s pomočjo spletne strani. Splet si lahko predstavljate kot mesto, na katerem je potrebno najeti svoj prostor. Tega predstavlja gostovanje – ob njegovem zakupu boste prejeli prostor na strežniku, ki bo ves čas povezan na svetovni splet. Na strežnik se shranjujejo različne podatkovne baze, datoteke in celo e-pošta.

Če želite svoje podjetje, izdelke ali storitve predstaviti na spletu, boste potrebovali štiri osnovne elemente: domeno, gostovanje, SSL certifikat in spletno stran. Ob zakupu spletnega gostovanja boste prejeli prostor na strežniku, ki bo neprestano povezan v svetovni splet. Na strežniku bodo shranjene datoteke in podatkovne baze vaše spletne strani, prav tako pa tudi e-pošta. Izbrati morate še domeno, ki bo skupaj s spletnim gostovanjem omogočala, da bo vaša spletna stran dostopna uporabnikom spleta. Ta mora seveda pravilno in varno delovati, zato ne smete pozabiti niti na ustrezen SSL certifikat.

Katere vrste gostovanj poznamo?

Poznamo več različnih vrst gostovanj, ki se med seboj razlikujejo po tipu strežnika, zmogljivosti in prostoru, ki ga nudijo. Med najbolj priljubljene sodijo deljeno gostovanje, VPS gostovanje in reseller gostovanje.

Deljeno gostovanje

Označuje storitev, ki je najpogostejša izbira lastnikov spletnih strani. Zadosti namreč veliki večini potreb spletnih mest, poleg tega pa ponuja veliko za relativno ugodno ceno. Kot že ime pove, si pri tej vrsti gostovanja prostor na strežniku delite še z drugimi uporabniki. To seveda ne pomeni, da bo spletna stran nekoga drugega vplivala na delovanje vaše, saj so paketi posameznikov med seboj sistemsko ločeni in tako ne vplivajo eden na drugega.

Do svoje spletne strani imate dostop le vi, prav tako pa vam ni treba skrbeti glede zasedenosti prostora. Deljeno gostovanje je odlična izbira za enostavne spletne strani in spletne trgovine, za katere pa je prostora na strežniku več kot dovolj – količino tega določi ponudnik na način, ki zagotavlja hitro in brezhibno delovanje.

Ta vrsta gostovanja je primerna za povprečne spletne strani in preproste spletne trgovine na platformi WordPress, Joomla, Magento in podobno. Paketi deljenega gostovanja se med seboj ločijo po prostoru na strežniku, številu domen, velikosti poštnega predala in moči. Pri izbiri naj vam svetujejo izkušeni strokovnjaki, ki bodo poiskali najbolj optimalno rešitev za vas.

VPS gostovanje

Druga vrsta gostovanja je VPS (Virtual Private Server), ki je primeren predvsem za zahtevnejše uporabnike, ki imajo na svojem spletnem mestu več obiskovalcev in morajo zagotavljati večjo varnost. V tem primeru naročnik zakupi virtualni zasebni strežnik. Za njegovo brezhibno delovanje skrbi ponudnik storitev, prav tako pa vam mora nuditi ustrezno podporo. Pri Zabec.net vam nudimo tako telefonsko podporo med delavniki od 8:00 – 20:00 in 24 urno podporo po e-pošti.

Odločitev za VPS, ki ga ponujamo v sklopu Premium paketov gostovanj, svetujemo vsem zahtevnejšim uporabnikom in lastnikom spletnih trgovin, saj vam zagotavlja več prostora, prometa, moči in zaščite strežnika.

strežnik
Strežnik

Poleg zgoraj omenjenih pa poznamo še Reseller gostovanja (namenjena nadaljnji prodaji oz. nudenju prostora na spletu) in namenska gostovanja (zakup celotnega strežnika), o katerih bomo podrobneje govorili v prihodnje.

Izberite pravega ponudnika – osvojite splet

Bistvenega pomena pri stabilni in zanesljivi pojavnosti na spletu je izbira ustreznega ponudnika gostovanja, ki vam zagotavlja vso potrebno podporo, težave pa odpravlja hitro, učinkovito in brez večjega vpliva na vaše poslovanje. V kolikor boste spletno stran odprli v Sloveniji, potem za ponudnika storitev izberite slovensko podjetje. Vaša spletna stran bo tako delovala hitreje, kar je nujno za dobro uporabniško izkušnjo. Strežnik v Sloveniji bo zadostoval tudi za doseganje prebivalcev sosednjih držav in držav v Evropi.

V kolikor pa je vaša ciljna publika v oddaljenih deželah, kot so Amerika in Azija, pa je najboljša izbira CDN storitve (content delivery network), kot je na primer Cloudflare, ki obiskovalcu vaše spletne strani le to prikaže z njemu najbližjega strežnika. V primeru, da želite spletno stran učinkovito prikazovati po vsem svetu, boste morali prav tako izbrati VPS gostovanje, ki ima vključeno storitev Cloudflare.

Na kaj paziti, ko izbirate paket gostovanja?

Ko ste izbrali ponudnika gostovanja, je na vrsti izbira za vas najbolj ustreznega paketa. Toda kako izbrati tistega, ki vam bo zares odgovarjal? V prvi vrsti morate razjasniti, kakšne so vaše potrebe in kaj pričakujete od spletne strani. Na podlagi tega boste natančno vedeli, s pomočjo katerega paketa bo vaša spletna stran delovala hitro in brez težav.

Karakteristike, na katere morate biti pozorni so:

  • velikost prostora na strežniku,
  • obvezna uporaba SSD diskov za strežnike,
  • vrsta nadzorne plošče. Žabci svetujemo uporabo cPanel nadzorne plošče, ki združuje veliko funkcionalnosti in omogoča preprosto upravljanje ,
  • koliko spletnih strani oz. domen lahko vežete na posamezen paket gostovanja,
  • število e-poštnih predalov,
  • pozabiti ne smemo niti na SSL-certifikate, od katerih morajo biti tisti osnovni (npr. SSL Sectigo Positive) že dodani izbranemu paketu gostovanja, antivirusno in antispam zaščito,
  • kako pogosto ponudnik izvaja varnostno kopiranje. V primeru, da se odločite za popolno upravljanje, vam pri Zabec.net vsakodnevna izdelava varnostnih kopij pripada brezplačno!

Ker se zavedamo, da izbira popolne kombinacije storitev ni vedno enostavna, še posebej, če niste ravno poznavalec s tega področja, vam pri tem pomagamo kar mi. Za vsa vprašanja in nasvete smo vam na voljo na telefonski številki 01/600 10 50 ali po e-pošti info@zabec.net. Z našo pomočjo je vaša edinstvena spletna zgodba le še korak stran!

Related Posts