Varnost

Dobili smo te gledati vroče spletne strani, plačaj ali pa slike pošljemo vsem tvojim stikom!

Šokirani smo nad tvojimi fantazijami! Vse imamo posneto! Plačaj ali pa pošljemo posnetek vsem tvojim stikom!

Leta 2016 je žrtev izsiljevanja z intimnimi posnetki, slikami postalo 35 Slovencev, 2017 je bilo teh 95. Vrjetno pa je ta števlika v realnosti dosti višja, saj jih večina zaradi intimnosti ne prosi za pomoč. (Vir: poročilo o omrežni varnosti 2016 in 2017)[/caption]

V zadnjem tednu smo opazili ponovno povečano število poslanega lažnega sporočila, prevare, s poizkusom izsiljevanja. 

Uporabnik v svoj elektronski poštni predal prejme (iz neznanega naslova ali celo iz svojega email naslova) sporočilo, da ga imajo posnetega pri gledanju intimnih, vročih spletnih strani, ki jih pogosto obišče ter da so šokirani nad njegovimi fantazijami.
V zameno, da posnetkov, slik ne pošljejo vsem njegovim stikom, pošiljatelji emaila zahtevajo izplačilo 869 dolarjev v kriptovaluti Bitcoin. 

Ker izsiljevalsko sporočilo vsebuje geslo, to se v veliko primerih ujema z geslom, ki ga uporabnik dejansko uporablja, je stiska uporabnika velika.

Iz sporočila je prav tako moč razbrati, da so okužili uporabnikov računalnik ter da mu sprememba gesla ne bo pomagala, saj jim okužen računalnik sporoča vsa nova gesla, s tem se strah še podkrepi.

Za piko na i pa nekateri uporabniki prejmejo email od samega sebe, tako izgleda, kot da so nepridipravi resnično že vdrli v njegov email račun.

S stisko in strahom nepridipravi želijo ustvariti paniko uporabnika, da le-ta razmišlja impulzivno in želi stvar na hitro rešiti.

Storilci pošljejo ogromno takšnih lažnih masovnih sporočil, da bi žrtve prestrašili ter da bi jih čim več plačalo odkupnino.

Kako izgleda sporočilo?

Kje so dobili moje geslo?

Veliko gesel je pridobljenih s krajo preko spletnih strani, družbenih omrežij…Seznami ukradenih gesel se pojavlajo na črnem trgu (tudi zato je preventivno dobro vsake 3 mesece zamenjati geslo).

Kako je možno, da je sporočilo prišlo iz mojega emaila?

Pošiljatelj je v tem primeru ponaredil vaš email naslov, tako izgleda kot da ste si sporočilo poslali sami ali, da je pošiljatelj resnično vdrl v vaš sistem.
Email naslove je namreč dokaj enostavno ponarediti. 

Kako to, da se je sporočilo izognilo spam filtru?

Pošiljatelj, naslov in vsebina sporočila se od uporabnika do uporabnika malce razlikujeta in zato takšnega sporočila običajni spam filtri ne zazajo kot vsiljivega ali nevarnega. 

KAJ NAREDITI, ČE PREJMETE TAKŠNO OBVESTILO?

1. V primeru, da je zapisano geslo pravilno, ga nemudoma zamenjajte (zapisano, da okužen računalnik sporoča novo geslo, ni resnično)
2. Sporočilo označite kot spam ter ga izbrišite
3. Nikar ne odprijate priponk (v kolikor jih sporočilo vsebuje) ali vstopajte v stik s pošiljateljem. 

Vas je še vedno strah in vas skrbi, da je sporočilo resnično?

Naše stranke nas lahko kadarkoli kontaktirajo. Pokličite nas (01 600 10 50) ali nam pišite (info@zabec.net) in preverili bomo vaše sprejeto sporočilo ter vam svetovali kaj storiti.
Nikar naj vas ne bo sram stopiti v stik z nami, izkoristite našo strokovno pomoč ter ostanite varni.

Related Posts