Razno

[Gostujoči zapis – Andrej Arh/Arhit] Učenje iz napak

Pripadam generaciji, ki je rasla skupaj z hitrim vzponom računalniških tehnologij. Odraščal sem v časih, ko še ni bilo mobilnih telefonov, niti interneta v taki obliki, ki ga poznamo sedaj. WWW protokol je namreč prišel v uporabo šele v letu 1991. Takrat smo poznali le lokalne BBS sisteme, na katere smo se povezovali preko telefonske linije. Višje stroške telefona, ki so nastali z uporabo modema, sem moral doma odplačevati s pomivanjem posode.

Razvoj interneta me je fasciniral in v veliki meri vplival na to, da se še sedaj poklicno ukvarjam z njim. Svoje prve delovne izkušnje sem nabiral v vidnejših slovenskih IT podjetjih in spletnih agencijah, ves čas pa me je gnala želja po samostojni podjetniški poti.

Ko sem v letu 2010 odprl lastno spletno agencijo, sem moral premagati številne izzive in poiskati pravi poslovni model, ki sem ga gradil na lastnih napakah.

Spoznal sem se na spletno programiranje, izdelavo spletnih strani, med tem ko v sistemski administraciji in strežnikih nisem imel dovolj izkušenj. Dokler sem še bil v varnem zavetju večjih podjetij, mi ni bilo potrebno skrbeti za strežniško omrežje, saj so za to skrbeli drugi.

Prvi korak, ki sem ga naredil na tem področju je bilo najem VPS strežnika in učenje Linux sistemov. Čez čas sem ugotovil, da mi samostojno administriranje strežnika vzame preveč časa, ki bi ga rajši porabil za tisto delo, v katerem sem boljši od drugih. Začel sem iskati ponudnike gostovanja. Ob začetnih finančnih težavah, ki se pojavijo pri vsakem novo nastalih podjetjih sem skušal varčevati tudi pri strežnikih in sem iskal ponudnike gostovanja na globalnem trgu, kljub temu da sem dobro vedel, lokacija strežnika vpliva na hitrost nalaganja spletnih strani.

In res, našel sem ugodnega ponudnika gostovanja z lokacijo v ZDA. Prve tri mesece je strežnik deloval brez večjih težav, nato pa se je drama začela. Zaradi prenatrpanosti strežnika, so bile spletne strani pogosto nedosegljive. Začele so se pritožbe strank, ki so me počasi spravile k pameti in sem spletne strani začel seliti nazaj v Slovenijo k novemu ponudniku.

Tudi tu sem naredil nekaj začetniških napak. Strežnik je uporabljal zastarelo verzijo php-ja, ni imel podpore za mod_rewrite, naletel sem še na marsikatero drugo težavo…

S temi izkušnjami sem zagotovo dobil kakšen sivi las več na svoji glavi. Težav pa nikakor nisem pustil stati. Prišlo je obdobje testiranja. V letu dni sem preskusil praktično vse slovenske ponudnike gostovanja, ter tudi nekaj tujih.

Spomnim se še ene izkušnje tujega ponudnika. Ta je čez noč preprosto izginil s spleta. Njegova domena je potekla, s tem pa je ugasnil tudi njihov DNS strežnik. Spletne strani so izginile čez noč. Ostal sem brez možnosti da bi jih sploh lahko kontaktiral, njihovi e-mail naslovi so bili vezani na domeno. Le moji previdnosti se gre zahvaliti, da sem imel shranjene podatke na lastnem backup sistemu.

Vse te izkušnje so me marsikaj naučile. Predvsem to, da cena ni vedno najpomembnejši faktor pri izbiri storitev. Mnogo bolj kot cena je pomembna kakovost. Ta koncept sem posvojil tudi v svoje poslovanje. Medtem ko sem na začetku svoje podjetniške poti poskušal konkurirati predvsem z nizkimi cenami spletnih strani, sedaj gradim na kakovosti. Spletnih projektov se rajši ne lotim, kot pa da bi jih bil prisiljen izpeljati s premajhnim sredstvi in na račun kakovosti. Strežniško administracijo pa prepuščam sedaj tistim, ki se nanjo resnično spoznajo, s tem pa zagotavljam večjo kakovost tudi svojim strankam.

Žabci so se izkazali s profesionalnostjo in resnično visoko kakovostjo storitev. Do sedaj se niti enkrat ni zgodilo, da bi bila katera stran na njihovem strežniku nedosegljiva. Zadovoljen sem jaz in moje stranke. Njihove storitve pa so v samem vrhu slovenskih ponudnikov gostovanja.

Andrej Arh
Spletna agencija Arhit, Maribor

Related Posts