Razno

Google ukinja Universal Analytics: pozdravite GA4

Do sedaj ste verjetno že vsi zasledili novico, da Google s 1. julijem 2023 ukinja dosedanjo Universal Analytics (UA) in uvaja novo, spremenjeno Google Analytics 4 (GA4). Pomembno je, da pravočasno izvedete prehod z UA na GA4 in se tako izognete kasnejšim težavam s sprejemanjem, obdelavo in analizo podatkov z vaše spletne strani. Obsežno dokumentacijo in ostale informacije o novem analitičnem orodju je pripravil tudi Google in jih najdete tukaj.

Pri Zabec.net pa smo za vas na enem mestu pripravili priročna navodila, ki vam bodo olajšala prehod. Za lažjo predstavo smo posneli tudi video vsebino, ki po korakih predstavi celoten postopek. Ne skrbite, je zelo enostavno, v kolikor pa bi vseeno potrebovali kakršnokoli pomoč se lahko obrnete na našo ekipo, ki vam bo z veseljem pomagala – pišete nam lahko na info@zabec.net in dogovorili se bomo za pomoč.

Kako izvesti prehod na GA4?

Prehod na GA4 predstavlja ustvarjanje novega lastništva (ang. Property) pod že obstoječim Google Analytics računom (ang. Account). Spodaj vam po korakih predstavljamo, kako ustvarite novo lastništvo:

1. korak: v vašem Google Analytics računu pod zavihkom Admin izberete možnost Create Property.  

prehod 1 korak
Google Analytics: 1. korak

2. korak: sistem vas postopoma vodi skozi postopek ustvarjanja novega lastništva: pod prvo točko navedete vse zahtevane podatke o novem lastništvu (ime lastništva, časovni pas, valuta), nato pod drugo točko navedete podatke o vašem podjetju (panoga, velikost podjetja). V tretjem koraku določite, kateri so ključni parametri, ki jih želite spremljati s pomočjo Googlove analitike.  

prehod 2 korak
Google Analytics: 2. korak

3. korak: v zadnjem koraku (Data Collection) določite, s katere platforme želite pridobivati podatke (Web oz. spletna stran, Android App, iOS App).  

prehod 3 korak
Google Analytics: 3. korak

4. korak: v kolikor ste izbrali spletno stran (ang. Web), potem v zahtevano okence vpišete njen URL naslov in poimenujete tok (ang. Stream name), ki bo v GA4 uvažal podatke. Izberete opcijo Create Stream

prehod 4 korak
Google Analytics: 4. korak

5. korak: sistem vas vodi na korak nastavitve kode. Izberete lahko nastavitev z opcijo Website bulder ali CMS, ali pa kodo nastavite ročno (ang. Install manually). V tem primeru kodo kopirate in jo posredujete vašemu razvijalcu, ki jo po navodilih, zapisanih nad kodo, nastavi na vašo spletno stran. Pomembno je tudi, da staro kodo (UA) izbriše s spletne strani. 

prehod 5 korak
Google Analytics: 5. korak

6. korak: po implementaciji nove kode se bodo začeli podatki samodejno zbirati v orodju Google Analytics (GA4). 

Po nastavitvi nove GA4 lastništva za vašo spletno stran, vas bo sistem povabil k urejanju in nastavitvam različnih podatkov, kot je na primer povezava z Google Ads, nastavitev konverzij, ciljne publike, itd. Slednje morate narediti, saj boste na tak način dopolnili svoje novo analitično orodje in začeli z zbiranjem novih ključnih podatkov za razumevanje obnašanja obiskovalcev vaše spletne strani. Spodaj prilagamo sliko, kjer je predstavljeno, katera so tista ključna dejanja, ki jih je priporočljivo izvesti.

prenos podatkov
Nastavitve in prilagoditve na Google Analytics 4 – vir

Video vsebina za pomoč pri prehodu na GA4

Kaj vam ponuja orodje Google Analytics 4?

GA4 je najnovejša različica Googlove analitične platforme. Na račun številnih prilagoditev vam novo orodje ponuja vrsto novih zmožnosti za napredno sledenje, poročanje in vpoglede za spletna mesta in aplikacije. Google je z namenom pametnejše in bolj optimizirane analize podatkov izvedel številne izboljšave, ki jih dosedanja analitika ni imela:

  • integracija BigQuery,
  • razširjene možnosti segmentacije podatkov,
  • meritve angažiranosti,
  • sledenje med različnimi Googlovimi platformami (npr. Google Ads),
  • možnost spremljanje celotne uporabniške poti na spletni strani,
  • bolj inteligentno sledenje podatkom,
  • napredna analiza zbranih podatkov.

Poleg zgoraj navedenih razlik, je različen tudi način zbiranja podatkov med predhodno in novo verzijo analitike. Več o tem si lahko preberete tukaj. Čeprav se je okoli Google Analytics 4 trlo kar nekaj različnih (tudi negativnih) mnenj, pa je nastopil čas, da ji vsi damo priložnost in njene izboljšave izkoristimo za ustvarjanje najboljše uporabniške izkušnje za obiskovalce naših spletnih strani.

Related Posts