Gostovanje Hitre novice Razno Spletni razvoj

Do hitrejšega spletnega mesta s pomočjo Google PageSpeed Insights

V današnjem času se vse vrti okoli hitrosti. Če niste prvi, ste zadnji in, če je vaše spletno mesto počasno, ne izgubljate le obiskovalce ampak po vsej verjetnosti izgubljate tudi denar. Ni skrivnost, da ob počasnem nalaganju strani stranka izgublja zanimanje. Če uporabnik ne more uporabljati vašega spletnega mesta, je to spletno mesto sploh uporabno? Tu nastopi Googlovo brezplačno orodje PageSpeed Insights.

V osnovi imamo ljudje kratek čas pozornosti in večina obiskovalcev pričakuje, da se bo spletna stran naložila v dveh sekundah. Vaša stran je lahko najsodobnejša, z najlepšim dizajnom in ima najboljšo ponudbo; a, če se bo vsebina strani počasi nalagala, bodo obiskovalci hitro našli isto ponudbo drugje. Hitro nalaganje vsebine bistveno izboljša uporabniško izkušnjo na spletu.

PageSpeed Insights vam pomaga ugotoviti kaj točno upočasnjuje vašo spletno mesto, prav tako pa svetuje kako biti uspešen na spletu.

Kaj je Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights je bilo ustvarjeno kot orodje za merjenje zmogljivosti spletnega mesta. Pomaga vam pohitriti vašo spletno stran in kako urediti, da bo bolj prijazna mobilnim napravam. Analizira vaše spletne strani in poda korake s katerimi izboljšate nalaganje spletnih strani.

Orodje meri zmogljivost tako za osebne računalnike kot za mobilne naprave. Izda poročilo in sporoči kakšna je končna ocena preverjanja vaših spletnih strani. Glede na pridobljene podatke ob analizi, vam poda tudi predlog kako stran izboljšate. Spletno mesto dobi oceno od 0-100, pri čemer višja pomeni boljšo oceno.

Zakaj potrebujete PageSpeed Insights?

Veliko uporabnikov bo stran zapustilo, če se bo ta predolgo nalagala. Večina se jih bo potem raje obrnila na vašo konkurenco, kot da čaka, da se po vsakem kliku vse naloži. Sicer sta dober dizajn in CTA gumb (call-to-action / poziv k dejanju) zelo pomembna, je čas nalaganja v tem primeru ključnega pomena. Če se ne želite soočati z visokim bounce rate-om*, je čas, da pričnete z uporabo orodja PageSpeed Insights. Ko boste na vašem spletnem mestu opravili analizo, lahko uredite potrebne spremembe, da si povišate oceno oz. rezultat. Cilj je, da bo stran zasedala čim manj prostora in, da optimizirate vse kar vam, ali orodju pade na pamet.

* “zapustna stopnja” odstotek bounce rate-a dobimo, če število obiskov z ogledom ene podstrani delimo s številom vseh vstopov na podstran. 

Kako izboljšate rezultat?

Najboljši način, da podaljšate obisk posameznih uporabnikov, je kot že omenjeno, hitra in prijazna uporabniška izkušnja. Končno poročilo vam bo prikazalo področja, kjer so se zaznale težave pri nalaganju (obarva jih z rumeno ali rdečo, odvisno od rezultata). Tu bodo torej poudarjene zadeve, katere je treba izboljšati.

V naslednjih točkah boste našli pogostejše težave, ki se pokažejo po analizi in vam dali predloge kako izboljšati rezultat. Bolj, ko boste razumeli kaj povzroča napake, lažje jih boste odpravili v prihodnosti.

Above the fold vsebina naj bo prioriteta

Above the fold je izraz za prikaz, ki ga obiskovalec najprej vidi preden se pomaknete nižje (v originalu opisuje zgornjo polovico časopisa – “above the fold” prevod “nad pregibom”). Čas nalaganje spletne strani ne določa zgolj to koliko časa porabi za nalaganje. Vlogo tu igra t.i. perceived performance (zaznana izvedba), ki opisuje občutek, ki ga ima obiskovalec med nalaganjem strani. Če je koda strukturirana nepravilno, lahko to na vrhu strani povzroči zamik pri nalaganju, pri čemer izgleda, kot da se stran počasneje nalaga. V takem primeru lahko uredite, da se prioritetno naložijo slike, ki so na vrhu (torej nad pregibom). Na ta način se bo najprej naložila vsebina, ki je na vrhu strani, nato vse ostalo.

Izognite se preusmeritvam na ciljno stran (landing page)

Če vaša stran ni odzivna na različne naprave (responsive use), kar pomeni, da se prilagaja (npr. na računalniku se prikaže drugače kot na telefonu), lahko preide do preusmeritev. Tovrstnim preusmeritvam se želite izogniti, saj se s tem poveča čas nalaganja. To lahko odpravite tako, da uredite, da bo vaša spletna stran odzivna.

Omogočite stiskanje datotek (compressed files)

Če stran prikazuje celotno vsebino z nestisnjenimi datotekami, se lahko čas nalaganja bistveno poveča. Če omogočite gzip, format, ki se uporablja za stiskanje datotek, se bo sama velikost strani zmanjšala, posledično pa se bo naložila hitreje.

Optimizirajte slike

Grafični elementi, kot so slike, logotipi in ikona lahko upočasnijo vašo spletno stran. Lahko zasedajo tudi do dve tretjini velikosti vašega spletnega mesta. Ureditev te težave je sicer med lažjimi. Preglejte vse slike na vaši spletni strani in se odločite, če potrebujete. Če se jih odločite obdržati, obstaja veliko različnih (brezplačnih) orodij s katerimi jih optimizirate in spremenite velikost.

Vplivajte na predpomnjenje brskalnika (browser caching)

Brskalnik mora prikazati več elementov, da se stran lahko naloži v celoti. To pa lahko vzame nekaj časa. Predpomnjenje omogoča brskalniku, da si zapomni, kar se je nalagalo v preteklosti, kar bo pomenilo hitrejši čas nalaganja. S tem, ko bo imel brskalnik v predpomnilniku več elementov, manj jih bo treba naložiti. Google predlaga najmanj en teden predpomnjenja vsebin.

Minify za HTML, CSS in JavaScript

Ko stran vsebuje kodiranje nepotrebnih HTML, CSS ali JavaScript podatkov, lahko to vpliva na prikaz vsebine v brskalniku. Če te podatke odstranite, brez da vplivate na samo vsebino, bo izboljšalo hitrost in izboljšalo rezultat vašega spletnega mesta. Za ta namen lahko uporabite aplikacijo Minify.

Zaključek

Karkoli si mislite o zgornjih točkah, je dejstvo da vam bodo Googlova hitrostna pravila znižala čas nalaganja in izboljšala končno oceno. Brezplačno orodje, ki ga ponujajo vam bodo dalo najboljšo priložnost za uspeh na spletu.

 
vir: dailyhostnews.comdevelopers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Related Posts