Varnost

Ali je spletna stran vredna zaupanja?

Z nekaj malega znanja lahko tudi sami precenite ali je spletna stran na kateri želite opravititraffic-light-1316690 nakup zaupanja vredna ali pa gre le za t.i. ponarejeno spletno stran, ki želi od vas pridobiti bodisi osebne podatke bodisi denar.

Na katerih 12 stvari bodite pozorni:

1. DESIGN in SLIKE

Poglejte ali je spletna stran dobro oblikovana, ima dober design. Ta namreč kaže na to, da se vanjo vlaga, kar navadno ni poceni. Le kdo bi vložil toliko denarja in časa v ponarejeno spletno stran (te so navadno “odprte” le nekaj mesecov ali celo dni, preden jih ukinejo)?

Stanford University raziskava:
Prominence-Interpretation Theory: Explaining How People Assess Credibility Online
http://credibility.stanford.edu/pdf/PITheory.pdf

Veliko slik dandanes lahko kupimo na spletu, vendar, ko ima spletna stran objavljene slike ter imena in priimke svojih zaposlenih (ki jih lahko kaj hitro preverimo) potem res nima ničesar za skriti.

Kje lahko preverite ali je slika kupljena?
Uporabite orodje: Google Images Search (https://www.google.com/imghp)

2. SLOVNICA

Preberite stvari.
Ali opazite večje napake (dvojina, mešanje spolov, tikanje in vikanje….)?

Če je spletna stran napr. v nemščini, angleščini kopirajte besedilo v word, pages…ter izberite možnost popravka besedila.

3. STARA in NOVA VSEBINA

Preverite ali najdete na strani napr. novice, povezave do bloga, članke…s tem boste ugotovili kako staro oz. novo vsebino ima spletna stran. Redno objavljanje (poglejte datume objav) namreč pomeni skrb za spletno stran.

4. PODJETJE in KONTAKTI

Preverite ali je kje na spletni strani vidno podjetje (ime, naslov, davčna številka…), o nas, ali je kontakt telefonska številka, email in ne samo kontaktni obrazec.
Preverite splošne pogoje/pogoje poslovanja – ali je v njih zavedeno podjetje, račun, odgovorna oseba, kontakti.

5. LINKI V NOGI

Če ima spletna stran v nogi linke bodi pozorni na sledeče stvari:

Ali so te povezave do spletnih strani zaupanja vredne – da ne vodijo do praznih strani, “čudnih” strani. Navadno je to pokazatelj, da ste stran ukvarja s preprodajo povezav.

6. OGLASI

Koliko oglasov ima prodajna spletna stran (npr. spletna trgovina), ali jih res potrebuje glede na to, da prodaja svoje stvari?

Veliko spletnih strani sicer res ima oglase, pozorni pa bodite predvsem na sledeči tip:

ali se vam oglasi  (pop-up okno) in strani odpirajo za vašim oknom/brskalnikom – v tem primeru zapustite stran.

7. SOCIALNA OMREŽJA

V kolikor opazite na spletni strani gumbe socialnih omrežij jih preklikajte, saj s tem lahko hitro ugotovite kdaj je bila stran na določenem omrežju odprta, kaj objavlja, ali so objave redne, ima veliko sledilcev, ali odgovarjajo na vprašanja…Socialna omrežja so odličen pokazatelj zaupanja v znamko.

8. CERTIFIKAT

Ali ima stran SSL certifikat? To boste najlažje videli tako, da preverite url naslov – če je v njem httpS, potem stran ima ssl certifikat.

Pogledate lahko tudi v urlju (čisto na levo) za simbolom ključavnice – kliknite nanj in izpisali se vam bodo podatki.

9. VELIKO OBLJUB ZA PRAZEN NIČ

Obljube v smislu čisto vsi artikli so na zalogi, dobavljivi takoj in tista najbolj bosa – brezplačna dostava po celem svetu! To so zagotovo alarmantni znaki, zaradi katerih je obiskana spletna stran vprašljiva. Razen seveda če gre za uveljavljenega spletnega trgovca, ki ima trenutno neko posebno akcijo. Če pa ste prišli na popolnoma neznano stran, ki obljublja enormno znižanje vseh produktov, sumljivi pa so tudi ostali parametri, potem se raje ne odločite za nakup.

10. LUKSUZ, KI GA NE RABITE PLAČATI

Gucci torba za 30 eur in Rolex ura za 50 eur! Dodaj v košarico? Razmislite ponovno. Izdelki, ki na trgu presegajo več tisoč evrov, pač na spletu ne morajo biti tako poceni. Ponudba, ki bistveno odstopa od preostale, je zanesljiv razlog za previdnost. Ne glede na sladke obljube, boste na dom zagotovo prejeli ponaredek ali pa ostali praznih rok.

11. NAČINI PLAČILA

Nikoli ne plačujte preko sistema Western Union ali MoneyGram, saj je namenjen prenosu denarja fizičnim osebam in sledenje prejemniku nakazila ni možno.

Uporabite varne načine plačevanja (PayPal, kartice):

Kartice:
Screen Shot 2016-02-23 at 11.34.25
https://www.zps.si/index.php/tehnologija/internet/5333-kako-prepoznati-prevaro-32012

PayPal prav tako ščiti svoje uporabnike:
– Zaščita Paypal na eBay
– PayPal zaščita zunaj eBaya

Vrnitev (zaščito) lahko uporabimo kadar stvari nismo prejeli ali je stvar popolnoma drugačna, kot je bilo opisano. Omeniti velja, da zaščita velja samo za fizične stvari (torej predmete, ki jih lahko pošljemo po pošti).

12. “GOOGLANJE”

Vpišite v iskalnik ime podjetja ali ime izdelka in preverite, če je kdo že o teh stvareh pisal, komentiral…

13. DOMENA

Kdo stoji za spletno trgovino? Preverite domeno – vpogled o registrantu, nosilcu, datumu registracije. Če gre za podjete pa navadno lahko tudi vidimo podjetje, naslov, telefon, email…

Za .si domene uporabite: https://www.register.si
Za ostale končnice uporabite: https://who.is

14. EMAIL

Prevaranti se velikokrat skrivajo za zastonjkarskimi emaili kot so gmail, yahoo, hotmail. Poglejte kontakte, na kateri naslov boste pisali oz. iz katerega naslova ste prejeli obvestilo.

Related Posts