Gostovanje Razno

5 nasvetov za izboljšanje hitrosti mobilne strani

1. Optimizacija slik
Za optimizacijo slik priporočamo uporabo Photoshopa; z njim lahko enostavno nadzirate velikosti in kavliteto slik.
Za stiskanje (zip) datotek pa napr. Gzip – ta zmanjša velikost vašega CCSja, Jave in HTMLja.

2. Optimizacija kode
Seveda poskrbite za optimizacijo vaše kode (odstranite nepotrebne znake – napr. vejice, presledke, odstranite neuporabno kodo, komentarje…).
– uporabljajte čim manj preusmeritev ter uporabite predpomnenje (browser caching).

Ker pa je programskih jezikov veliko, je najbolje, da vam optimizacijo kode za iskalnike naredi tisti, ki vam razvija spletno stran. Če le – to ni mogoče se lahko obrnete tudi na nas.

Kaj naj vsebuje optimizacija kode:

  • optimizacija strani (naslovi, povezave, odstranitev neuporabne kode…torej poskrbimo, da je koda pravilno pisana, označena in s tem optimizirana).
  • optimizacija vsebine (naslovi, podnaslovi, slike, video…predvsem pri mobilnih napravah je pomembna tudi dolžina naslovov in dolžina vsebine. Za naslov se priporoča nekje do 40 znakov, medtem ko za vsebino nekje do 90 znakov).
  • optimizacija ključnih besed (določitev ključnih besed, prava postavitev, razmisliti je potrebno kolikokrat se bo določena ključna beseda ponovila in kje…).
    Odstranite t.i. “Meta Keywords”; Meta ključne besede (meta tag) niso več relavantne za Google, saj so bile v preteklosti velikokrat zlorabljenje in jih zato le-ta ne upošteva več oz. če jih imate pisane prevečkrat je lahko vaša spletna stran označena tudi kot spam stran in ji bo pozicija tako še bolj padla.
  • ustvarite Google Analytics

3. Gostovanje in hitrost
Zakupite dobro gostovanje (za večje strani vsekakor dajte prednost Cloud VPS gostovanju pred drugimi VPS gostovanji in tudi deljenim gostovanjem, saj Cloud VPS zagotavlja večjo hitrost in je bolj stabilen kot deljeno gostovanje, ker ga uporabljate samo vi, torej svojega gostovanja ne delite z drugimi, ki bi lahko upočasnili delovanje vaše strani).
Poskrbite, da ne bo prišlo do preobremenitve strežnika. Zakaj? Zato ker je eden od faktorjev, ki jih Google upošteva pri rangiranju spletne strani (prav tako mobilne) tudi hitrost vašega spletnega mesta.

Preverite kako hitra je vaša spletna stran:
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Preverite tudi razlike pri ponudbi VPS gostovanj, saj poznamo tri različne VPS-je, ki se vam ponujajo na trgu:
http://mladipodjetnik.si/novice-in-dogodki/novice/paravirtualizacija-vps-in-cloud-vps

4. Animacije in video
Če se le da na svoji mobili strani ne uporabljajte Flasha ali videa.
Če želite vseeno napr. imeti video, potem uporabnika preusmerite napr. na svoj YT kanal ali uporabite video embed, tako, da bo video deloval na vseh napravah.
Pri animaciji pa se raje poslužite HTML5 kot pa Flasha.

5. Responsive ali Dinamični dizajn
Responsive design je hitrejši, če boste uporabili isto vsebino (torej, če bo vaša spletna stran na mobilni napravi točno takšna kot se prikaže na desktopu. Velike slike v velike slike…).
Če pa bo vaša vsebina drugačna potem se bolje odnese dinamični dizajn, saj je hitrejši; npr. da boste uporabili manjše slike, brez videa….

Google sicer priporoča responsive design (ne izključuje pa ostalih), vendar pozor, če je vaša spletna stran počasna že na desktopu, potem bo še bolj počasna na mobili napravi.
V tem primeru najprej optimizirajte in naredite hitrejšo desktop spletno stran, šele nato se lotite responsive dizajna.

Viri:
https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/
https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/common-mistakes/slow-mobile-pages

Related Posts