Domene

5 najpogostejših napak pri izbiri imena domene

Izognite se petim najpogostejšim napakam pri izbiri domenskega imena:

  1. Predolgo ime
  2. Preveč vezajev
  3. Preveč ozko usmerjeno ime
  4. Zatipkano ime
  5. Izbira domenske končnice

PREDOLGO IME

Čeprav ima vaše podjetje, storitev ali izdelek izjemno dolgo ime, je uporaba takšnega imena na spletu navadno negativna. Uporabnik spleta si bo moral to ime, ki ga bo nekje prvič slišal ali videl, zapomniti ter ga pravilno vpisati. 
V kolikor imate dolgo ime, vam predlagamo, da ga za spletno uporabo skrajšate, se poigrate z besedami, ki vas predstavljajo. 

Poglejmo primer: 
Dolgo ime: »Mayas Coffee House and Relax Coffee«
Skrajšajmo ime: MayasCoffee, MCH, RelaxCoffeeHouse..
.

PREVEČ VEZAJEV

Čeprav so vezaji velikokrat uporabljeni v imenih, vam predlagamo, da se jih izogibate, če pa že brez njih ne morete jih uporabite čim manj, namreč tudi mesto vezaja si je težje zapomniti. Prav tako nekatere študije kažejo, da strani brez vezaja boljše nastopajo v iskalnikih. 

Poglejmo si primer:
Dologo ime: Mayas – design – laboratory 
Skrajšano ime: MayasDesignLaboratory ali še bolje MayasDesign, MayasLab, DesignLab…

PREVEČ OZKO USMERJENO IME

Velikokrat se nam zgodi, da želimo kakšen naš izdelek ali storitev preveč izpostaviti in na podlagi tega izberemo domeno za celotno našo podobo. 

Poglejmo si primer: 
Recimo, da imamo bar, v enem od tekmovanj smo prejeli nagrado za najboljši koktajl, vendar v našem baru imamo tudi vino, pivo, whiskey…
V kolikor bi izbrali domensko ime npr. BestCoctail, bi s tem dobili zelo ozko spletno občinstvo, saj bi sami sebe izločili iz druge odlične ponudbe, ki jo ponujamo strankam.
 

Kaj storiti?
Izberite ime bara in na vaši spletni strani povejte, da ste osvojili nagrado za najboljši koktejl, ali registrirajte domeno, ki ni primarna in jo preusmerite na vašo primarno domeno. 
V kolikor ne želite izbrati imena vašega bara, izberite nekaj splošnega kar vas povezuje, npr. AfterWorkTime, HappyBar, BestBar,…

ZATIPKANO IME

Preden opravite registracijo in plačate vaše ime, preverite ali ste ga pravilno zapisali, saj vam v večini primerov (razen za .si, v kolikor nimate vpisanih DNS strežnikov) registrarji ne morejo povrniti zneska. 
Vendar, v kolikor ste ugotovili, da se stranke pri vašem imenu pogosto zmotijo, vam predlagamo, da zakupite pravilno napisano in zatipkano ime, zatipkano ime potem samo preusmerite na pravilno domeno. 

Primer:
Pravilno ime je MayasCoffee
Zatipkano ime je lahko MayaCoffee MayaCoffe, MayasCofee…

IZBIRA DOMENSKE KONČNICE

Domenska končnica je prav tako pomembna pri izbiri domenskega imena. 
Najbolj popularne so končnice .si, .com, .eu. Vendar v kolikor imate spletno storitev razmislite o nakupu .net (okrajšano za network) končnice, organizacije se predstavljajo s .org, .ngo…, če boste prisotni na azijskem trgu, vam predlagamo njihovo končnico .asia, na nemške npr. .de, če imate bar lahko zakupite dodatno tudi .bar končnico.

Premislite na kateri lokaciji, trgu boste delovali ter prav tako vam predlagamo, da izberete tudi nišno končnico (.bar, .law, .dentist,…)

Related Posts