Domene

10 najbolj pogostih zmot o domenah

1. Ob registraciji domene (imena) nessie
postanem lastnik tega imena in
imam vse pravice uporabljati to ime! 


Če ste zakupili ime neke blagovne znamke, do katere nimate pravic potem tudi ne postanete lastnik te domene. Lahko ste lastnik sicer začasno (dokler podjetje s pravicami do tega imena ne ugotovi, da uporabljate zaščiteno blagovno znamko), vendar vam bo le-ta lahko hitro odvzeta.

2. Domena bo vedno moja pa če tudi mi poteče, do nje imam pravico

Domeno registrirate za določeno število let (1-10), v tem času ste lastnik te domene. Če domeno redno obnavljate potem ste lastnik toliko časa kolikor jo imate zakupljeno.
Če vam je domena potekla in je tudi že iz karantene, to pomeni, da je sedaj dostopna splošnemu trgu in da jo lahko kupi kdorkoli. Če jo med tem časom registriral kdo prej od vas, je tisti lastnik domene in ne vi, do nje nimate niti pravice (razen v primeru, da imate zaščiteno blagovno znamko).

3. Hitro in enostavno lahko obogatim s preprodajo domen 

Res je, da lahko zaslužite s preprodajo domen in kar veliko se jih posležuje tega načina (reseller), zmota pa je v tem, da naj bi vas ena domena naredila blazno bogate. 
Res je tudi, da se nekatere domene prodajajo na dražbah po 30.000$ ali več, vendar od vseh domenskih imen je 10% takšnih, ki vam bodo prinesle kaj več denarja (od 1000$ naprej) medtem, ko 90% domen na dražbi ne bo nikoli našlo kupca.
Problem nastane tudi pri tem, da veliko lastnikov svojo domeno preceni. Sevda pa to ne pomeni, da ne boste dobili nič denarja za vaše domene, igrajte premišljeno, kupujte premišljeno in postavljate prave cene.

4. Z registracijo domene dobim tudi spletno stran

Z registracijo domene postanete lastnik imena.

 Za spletno stran pa boste potrebovali (poleg domene) še gostovanje. Velja razmisliti o svojem IP naslovu ter SSL certifikatu (varen prenos podatkov), svojo spletno stran pa moraš tudi oblikovati in potem naložiti.

5. Vse dobre domene so že zasedene

Marca 2014 je bilo registriranih več kot 276 milijona domen, vendar to ne pomeni, da so vsa dobra imena zasedena. Veliko domen je ali bo poteklo in bodo spet na voljo na prostem trgu. Druga možnost pa je, da pogledate na dražbe domen, mogoče se jo je lastnik odločil prodati. Lastnika lahko tudi kontaktirate in ga povprašate o tem ali je pripravljen prodati domeno. Poleg vsega tega, pa ni nujno, da je določeno ime zasedeno z vsemi končnicami.

6. Domeno sem dal v košarico, vendar je še nisem plačal – vseeno je moja

Domeno je potrebno plačati, s tem postanete uraden lastnik domene. Če ste domeno dodali v košarico, pa jo je med tem časom že plačal in s tem registriral ne kdo drug, nimate nikakršnih pravic do nje (razen seveda, če ste lastnik zaščitene blagovne znamke, v tem primeru lahko sprožite domenski spor).

7. Lastnik domene sem tudi, če jo samo plačam

Če ste plačali domene to ne pomeni, da ste tudi njen lastnik. Potrebno je vpisati prave lastniške podatke. Velikokrat se zgodi, da nekomu plačate, da na mesto vas registrira domeno, ta oseba pa potem napiše pod njo svoje lastniške podatke. 
Ko pa bi radi prenesli ali prodali domeno pa pride do težav, saj tega ne morete storiti – niste lastnik domene, pa čeprav ste jo dolga leta plačevali.
Zato vedno preverite kdo je vpisan pod lastniške podatke!

8. Ob registraciji domene zaščitim tudi svoje ime (blagovno znamko)

Ko ste registrirali domene to ne pomeni, da ste zaščitili svojo blagovno znamko. Za zaščito blagovne znamke se morate obrniti na Urad za intelektualno lastnino. Postopek za registracijo se tako začne s prijavo pri Uradu RS za intelektualno lastnino.

9. Domene .com rangirajo višje od ostalih

Res je, da končnica domene igra manjšo vlogo pri rangiranju, vendar to šteje samo v vaši državi.
.com je kratica, ki jo največkrat povezujemo z Združenimi državami Amerike in bo imela manjšo prednost pred ostalimi v ZDA, vendar zanemarljivo.

10. Ključne besede v domeni ne vplivajo na SEO

Google išče pomembne ključne besede v vašem imenu domene in jih poveže z relavantnostjo vaše strani. Torej besede v domeni naj se ujemajo z besedami spletne strani.

Related Posts