Pozor, vaš FB račun bo blokiran! Razen, če kliknete na link…

Ste tudi vi oz. vaša Facebook stran prejela od t.i. Notification Pages (nekateri prejemajo tudi od FB Security Pages), da bo vaš račun blokiran v kolikor ponovno ne potrdite računa? Seveda s klikom na link…

Goljufi z naslovno sliko in uporabo besed kot sta Facebook, Bloking… ter naslova Facebooka želijo prestrašiti uporabnike, da ti kliknejo na link ter ponovno vpišejo uporabniško ime (spletno pošto) in geslo.

Gre za krajo gesel (phishing) s čimer si pridobijo nadzor nad vašo FB stranjo oz. profilom.

Kako veste, da vas niso kontaktirali iz Facebooka?

  • Kot prvo njihove uradne strani imajo modro kljukico.

    Facebook uporablja dve barvno različni kljukici – modro kljukico (pomeni, da je Facebook potrdil profil ali stran kot avtentično. Uporablja se za javne osebnosti, medijska podjetja in znamke) ter sivo kljukico (z njo Facebook potrdi, da gre za pravo, avtentično stran, profil podjetja ali organizacije)
    Žal kljukice še niso vsem (geografsko) na voljo.
  • Facebook vas ne kontaktira z deljenjem objave
  • Stran deli enake komentarje za vsako stran, ki jo bodo “izključili”
  • S klikom na povezavo se več ne nahajate na Facebook strani (domeni)

Kaj lahko storite?

  • Blokirajte sporočila te strani
  • Prijavite stran kot prevaro
  • Povezavo do FB strani, ki je komentirala vašo objavo lahko pošljete tudi na cert@cert.si kjer bodo poskrbeli, da onemogočijo krajo gesel.